Skocz do zawartości

Prądowe jajca...

Gethigh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio miałem problem z ładowanie alternatora w e39 520i m52tub20 końcówka 98r dokładnie grudzień.

Stary alternator podawał zaledwie 12.7v więc lipa.

Po wymianie drugi podaję już 13.8-13.9v na światłach i 14-14.1v bez świateł i tu jest wszystko ok...

Dzisiaj miałem nie ciekawa sytuację mianowicie auto przed odpaleniem rano miało 12.5v więc jak najbardziej ok.

Po zrobieniu nim około 50km zjechalem na stację dotankowac paliwa tankowanie trwało max 5 min przychodzę do auta przekrecam kluczyk i... No i chu.... :) nie kręci rozrusznik odpalam test 9 napięcie 10v bez zapłonu katastrofa.

Dodam że podczas jazdy nauczony wcześniejszymi problemami z ładowaniem miałem odpalony test 9 i tutaj zero problemów ciągle 13.9v w życiu bym sie nie spodziewał że auto wyląduje się w praktycznie 5min.

Odpaliłem autko z kabli wróciłem do domu doladowalem akumulator prostownikiem około 1h po wsadzeniu do auta 13.5v auto zapaliło na obrót wału dosłownie.

Przejechane 70km i teraz obserwuje autko i co ciekawe trzyma ciągle 12.5v

Panowie co jej odbiło że w 5 min padł akumulator ma ktoś jakiś pomysł?

Z góry dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Pewnie aku już nie trzyma, podjedź do hurtowni z akumulatorami to sprawdzą czy nadaje się do czegoś.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Co ciekawe cała noc autko stoi i ma 12.5v :lol: wczoraj było to samo w sumie wyjazd 12.5 około i po malutkiej trasie aku zgon nigdy tak nie miałem jeszcze :lol: dzięki panowie będę szukał nowego aku.

I tu pytanie autko jeździ zazwyczaj 15km w jedną stronę postój parę godz i powrót 15km czasami na podjazdy 1km jaki polecacie aku? Można wsadzić coś mniejszego ma to sens?

• Zasłużeni forumowicze
Jaki masz obecnie? Zanim go zmienisz warto sprawdzić czy to na pewno on.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Obecnie jest bosch s4 74ah680a nie ile ten aku ma lat bo dostałem razem z autem :) poprzedni wlasciciel twierdził ze jest nowy wygląda też na nowy natomiast był już rozładowany kilka razy przez te problemy z alternatorem i zapewne ciągle niedoładowany przez parę miesięcy dopóki problem się nie ujawnił.

• Zasłużeni forumowicze
Co ciekawe cała noc autko stoi i ma 12.5v :lol: wczoraj było to samo w sumie wyjazd 12.5 około i po malutkiej trasie aku zgon nigdy tak nie miałem jeszcze :lol:

Jeśli odpadła częściowo masa czynna to na dnie robi się błoto i gdy sięga już płyt to będzie powodować okresowe zwarcie. Wystarczy, że przejedziesz przez torowisko lub na zakręcie i przesunie się wszystko na jedną stronę. Potem jak się wyrówna to znowu się ładuje, bo nie zwiera i przez chwilę jest dobrze. Mimo wszystko dobrze byłoby sprawdzić miernikiem z obciążeniem, a najlepiej aerometrem na gęstość elektrolitu jeśli można zdjąć korki.

I tu pytanie autko jeździ zazwyczaj 15km w jedną stronę postój parę godz i powrót 15km czasami na podjazdy 1km jaki polecacie aku?

Będzie chronicznie niedoładowany jaki byś nie założył, a jak jeździsz na światłach mijania to w ogóle kiszka. Jak ma dłużej pożyć to co jakiś czas pod prostownik.

Można wsadzić coś mniejszego ma to sens?

Nie bardzo ma to sens, raczej większy lepszy niż mniejszy. Chyba, że patrząc tylko na cenę. Wielkość nie ma wpływu na ilość energii potrzebną do uzupełnienia. Czy upijesz szklankę z butelki czy z wiadra to tyle samo musisz uzupełnić do pełna w obu przypadkach. Natomiast kwestia jest taka, że po uruchomieniu silnika aku jest przez jakiś czas ładowane dość dużym prądem i płyty o mniejszej powierzchni dostają bardziej w kość niż te w większych akumulatorach - nierównomierny rozkład prądu, miejscowe przegrzewanie, itp. Mniej Ah niż zaleca producent nie ma sensu.

Co ciekawe cała noc autko stoi i ma 12.5v :lol: wczoraj było to samo w sumie wyjazd 12.5 około i po malutkiej trasie aku zgon nigdy tak nie miałem jeszcze :lol: dzięki panowie będę szukał nowego aku.

I tu pytanie autko jeździ zazwyczaj 15km w jedną stronę postój parę godz i powrót 15km czasami na podjazdy 1km jaki polecacie aku? Można wsadzić coś mniejszego ma to sens?

Kolego identyczną akcję miał ostatnio mój braciak, z dnia na dzień padło aku. Odpalił na kable, potem prostownik i ładowanie. Wytrzymał może dwa dni. Pojechali na zakupy i już auto zostało pod sklepem :D Przyprowadził do mnie,sprawdziłem pobór i ładowanie wszystko OK, podłączyłem prostownik, aku niby naładowane, wszystko cacy. Postał jeden dzień pod domem i zero reakcji. Pojechałem do sklepu po nowy i przy okazji sprzedający sprawdził stary przyrządem okazało Się,że śmietnik. Był to oryginał GM z roku 2012 :wink:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.