Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Czy ktos moglby powiedziec prawde jak powinno wygladac spalanie e83 2.0i 150km.

Kupilem niedawno to auto. Jezdze eco- hamuje silnikiem Opony 17" obroty trzymam miedzy 2-2,5

Auto Palo mi 14,5 litrow benzyny- mowie tutaj o spalaniu w miescie. Slyszalem ze auto powinno palic 11-12.

Czy to prawda. Czy ktos z Was posiada takie auto I moze pomoc. Computer nie pokazuje bledow

Opublikowano

Właśnie tyle ma palić.

Masz na sobie dowód, że nie warto słuchać tutejszych kłamców, którzy nie wiem po co kłamią!

Tobie 14 pali 2.0 a często idzie przeczytać, że ktoś tyle schodzi silnikiem 4.4

Opublikowano

Breras a czy wiesz to z wlasnego doswiadczenia ?

Chce rowniez zalozyc gaz do tego auta. O ile procent wzrosnie spalanie? Czy ktos wie?

Powiedziano mi ze o 15%, wiec powinno wtedy grac gazu okolo 16,5 litra. Czy to faktycznie takie cyfry?

Opublikowano
Witam Panowie.

Czy ktos moglby powiedziec prawde jak powinno wygladac spalanie e83 2.0i 150km.

Kupilem niedawno to auto. Jezdze eco- hamuje silnikiem Opony 17" obroty trzymam miedzy 2-2,5

Auto Palo mi 14,5 litrow benzyny- mowie tutaj o spalaniu w miescie. Slyszalem ze auto powinno palic 11-12.

Czy to prawda. Czy ktos z Was posiada takie auto I moze pomoc. Computer nie pokazuje bledow

Nie wiem, czym jesteś zaskoczony czy zdziwiony - czego się spodziewałeś w aucie o masie własnej minimalnej 1630 kg, z zapiętym praktycznie na stałe napędem na 4 buty?

Dla porównania Honda CRV 2.0 150 KM waży "tylko" 1360 kg, napęd ma zwykle 2x4 (tył dopinany przy uślizgach przez Haldex), a w mieście wcina 12 litrów benzyny na 100 km.

Moja X3 2.0D 150 KM manual ma średnie spalanie wg kompa 7,7 litra / 100 km i wydaje mi się to OK - ale jak chciałeś betę w benzie, to trzeba na wachę mieć albo na podtlenek biedy przerabiać :D

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Breras a czy wiesz to z wlasnego doswiadczenia ?

Chce rowniez zalozyc gaz do tego auta. O ile procent wzrosnie spalanie? Czy ktos wie?

Powiedziano mi ze o 15%, wiec powinno wtedy grac gazu okolo 16,5 litra. Czy to faktycznie takie cyfry?

Tak, piszę z własnego doświadczenia.

Jeżdżąc 4.4 333KM nigdy nie zszedłem poniżej 20l./100km, NIGDY. Bez różnicy czy był to gaz czy benzyna!

Użytkując silnik 2.0 spalanie realne wahało się w okolicy 14l./100km

Nie słuchaj "znafców", że spalanie na gazie wzrośnie aż o 15%, przecież to bzdura! Będzie palił praktycznie tak samo.

Ogólnie, nie zejdziesz tym autem poniżej 10l./100km i zapomnij o tym.

Masz jedno wyjście: sprzedać auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wszędzie czytałem, że x5 3.0d 218 pali w mieście max 12, gdzie jak jeżdżę spokojnie w zimie nie ma problemu przekroczyć 15. W lecie 13+ zawsze wciąga. Może ktoś na lawecie wozi i wychodzi mu spalanie niższe na 100 :wink:

Dobrze dobrana sekwencja i nie ma większego spalania ani spadku mocy, to był fakt 20 lat temu kiedy jeździło się 125p w gazie.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Dzieki Panowie za informacje. Juz chcialem szukac dziury w calym. Czytalem ze moze sonda lambda moze nie pracowac odpowiednio a computer tego nie wylapie. Teraz wiem na czym stoje. Proponuja mi zalozyc tam faz 4 generacji BRC. I mowia ze spalanie gazy moze wzrosnac max.do 15% a nawet moze palic tyle samo. Wiec chyba tak zrobie.
Opublikowano
Mi pali lpg przy jeździe w około komina do 11 litrów. Przy jazdach bez ograniczeń z prędkościami autostradowymi do 13-14 lpg. Więc coś z tą twoją jest nie tak. I nie mam po co się chwalić czy ganić itp po prostu tak jest i tyle, takie spalanie
Opublikowano
wartość energetyczna lpg jest o 20 do 30 % niższa od benzyny, więc przy prawidłowo ustawionej instalacji musi o tyle więcej palic
Opublikowano
Coś masz nie tak z silnikiem, mi nie powiem, że po mieście ale w sposób jazdy mieszany paliła tak do 9l/100km
Opublikowano
Ok dzieki. Jutro jadę do autoryzowanego serwisu podpiąć go pod kompa. Moze dowiem sie cos więcej. Mechanik podpinal pod snap on to nic nie wykazolo. Ciekawe czy tam beda parametry pracy sond
Opublikowano

Praca sond niewiele ci powie , tylko tyle czy pracują czy nie.

Jakby były uwalone to piękny pomarańczowy check by świecił.

Sprawdź korekty paliwowe na rozgrzanym motorze w live data i będziesz wiedział jaka jest mieszanka paliwowa.

Czy jest biednie czy bogato , ale skoro uważasz że pali za dużo to by musiało być bogato. Wtedy będziesz wiedział od czego zacząć poszukiwania.

Ale skoro miało by być za bogato to przelewający wtrysk , lewe powietrze lub uwalona przepływka ale to już komp wyłapie i zaświeci na pomarańczowo.

W snap on nie ma podglądu pracy silnika na żywo?

w temacie poniżej były wykresy korekty , ciśnienie na listwie i sondy

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=325990&hilit=korekty+paliwowe

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Witam, Jeżdze od pół roku. Latem spalanie w trasie ok 8,7 przy baaardzo ekonomicznej jeździe tj. do 100 km/h. Teraz na odcinkach max 4 km w mieście - 11.3 litra. Pozdrawiam.