Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Mam BMW E 90 316 D z 2010r, kilka dni temu silnik nagle zaczął szarpać i stracił moc, na wyświetlaczu pojawiła się pomarańczowa ikona awarii sterowników silnika, dojechałem autem do garażu (ok 1,5 km) i tak go zostawiłem.

Następnego dnia auto odpaliło z trudem, praca na wolnych obrotach niestabilna, gasło, dopiero za 4 razem silnik zaczął pracować normalnie, oczywiście ikonka silnika dalej się świeciła, auto kopciło.

Podłączyłem chiński prosty diagnoskop do OBD - pokazał błędy P0402 i P042E - które, wg książki kodów świadczą o usterce EGR.

Otworzyłem pokrywkę EGR - zawór był zablokowany, nasmarowałem odblokowałem (EGR elektryczny Wahler), wyczyściłem dolot z sadzy, wszystko skręciłem.

Skasowałem błędy. Ale samochód nie odpala - rozrusznik kręci i nic się nie dzieje. Na ekranie w menu CHECK - OK. Na diagnoskopie bez kodów usterek.

Proszę o poradę co może być powodem takiej sytuacji.

Dodam że auto ma przebieg 215 tys km (kupiłem z przebiegiem 151 tys km 4 lata temu), jest eksploatowane w cyklu mieszanym, serwisy wykonywane 1x w roku (wymiana oleju,filtrów), nigdy nie sygnalizował żadnych usterek.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może dalej EGR jest przyblokowany? jak się raz zaciął to możliwe,że znowu się zaciął. to cięgienko po smarowaniu ruszysz kilka razy i wydaje się ok,a za kilkunastym razem się zatnie. jeżeli to nie to to nie wiem...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie lepiej żeby tutaj podać pomysł na rozwiązanie i pomóc innym forumowiczom na przyszłość? Jak masz rozwiązanie, a nie chcesz się podzielić to sam pisz do niego na pw zamiast de facto zaśmiecać temat :mrgreen:
Opublikowano
No to tak zobacz czy czasem klapka nie jest zamknietą, wez odepnij kabel od przepustnicy EGR i zobacz czy odpali jesli to nie pomoze nie to zobacz czy masz jakies bledy na kompie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega napisal że błędy sprawdzał. egr ponownie pewnie też rozbierał. Według mnie i jakby się nie zablokował i tak powinien odpalić.
Opublikowano

Miałem identyczny przypadek z E60 błędow nie było , klapka była zablokowana i nie zapaliła okazalo sie ze spalił sie silniczek sterujacy klapką. Sprawdzenie EGR i proba odlaczenia kabla i poruszaniem sprężyną zapaliła ,jesli nie zapali trzeba szukac dalej.

Czekam na jakies info, czy sa jakies efekty

Najlepiej by bylo bledy sprawdzic ISTĄ.

Pozdrawiam