Skocz do zawartości

Nie dogrzewa po wymianie termostatu 2.0d 150km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z ustawieniem temperatury to "pionu" mechanik wymienil mi termostat na nowy. Zrobilem ostatnio trase 40km i nawet nie byla na pionie. Powiedzcie mi czy to ze mam waz od podcisnienia egr odlaczony ma znaczenie z grzaniem termostatu egra? Musze cos z tym zrobic bo to juz z duzo km jak na 2.0d 150km automat :D. Moze warto jednak T.egr sprawdzic i wymienic. Co myslicie. Jutro sprawdze waz czy jest goracy jak sie jeszcze nie dogrzeje samochod ten co idzie od tego termostatu. Bede wdzieczny. Pozdraiam
Opublikowano

Wymiana obu termostatow jest jak najbardziej wskazana bo często oba zawodzą. Jednak najważniejsze żeby byly firmowe. W zasadzie wchodzą tylko 3 firmy w grę. Tak poza tym co to za mechanik że nie sprawdził dokładnie efektów swojej pracy? Wymagane troche profesjinalizmu i chęci oraz komputer (obserwacja temp. silnika) i organoleptycznie ręka na wezach...bo teraz to wyglada jak wymiana dla wymiany i dalej nic nie wniosła?!

Firmy liczące się na rynku to Wahler, Behr i oryginał BMW(w którym siedzi i tak Behr jednak jakość prima sort). Reszta to albo nie działa wcale albo krotko.

Przewodzik od podcisnienia zaslep sobie np śruba. Termostat jest na chlodnicy a nie na samym zaworze EGR.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym przypadku (m47n) termostat główny firmy behr nie nadaje się, to nie to co kiedyś, czyli ori z sfrezowanym logo bmw, tylko badziew made in italy, który nie działa. Jakiej firmy masz ten termostat? Wyjmuj t.egr i dmuchnij w niego, nie może swobodnie przepuszczać powietrza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.