Skocz do zawartości

Przeprogramowanie Webasto z 7st. do 15st.

85pablo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Orientują się koledzy czy E39 da się zmienić parametry w NCS expert żeby szło przeprogramować Webasto żeby załaczało się do temperatury 15 stopni na zewnatrz. Domyślam się że coś trzeba by zmienić w module komfortu GM3. Chodzi mi o to aby głównie dogrzewalo szybciej silnik gdyż obecnie przy temperaturze 7 stopni już się nie załącza webasto. Pozdrawiam

Webasto to komfortowe urządzenie, ale funkcje znajdują się w module klimatyzacji IHKA, i nie ma możliwości w ingerencję zmiany temperatury, bo jest to zakodowane w sterowniku ThermoTop Webasto.

Właśnie kolego nieprawda. Dzwoniłem do dwóch serwisów Webasto i oba twierdzą że jest ta temperatura zalaczenia jest zczytywana z modułu komfortu danego auta. Jednak przeleciałem dziś moduł komfortu GM3 z szukając wyrażenia "temp" i nic nie znalazlem co mogło by sugerować że jest to linijka odpowiedzialna za załączanie ogrzewania poniżej danej temperatury

piecyk i sterownik w nim niema nic do temperatury zewnętrznej, sterownik na piecu dostaje sygnał po kbus do odpalenia i mierzy sam tylko temperaturę płynu, trzeba się dowiedzieć który sterownik ten sygnał wysyła i w nim szukać i kombinować, chyba że masz auto z początku produkcji gdzie sterownik dostaje sygnał analogowy to sprawa jest znacznie ułatwiona...

• Zasłużeni forumowicze
Cześć

...powie mi ktoś jak je włączyć lub sprawdzić??

Komputer, kabel, program INPA i sprawdzisz błędy oraz będziesz mógł przetestować pod warunkiem, że piec nie został zdemontowany.

• 1 miesiąc temu...