Skocz do zawartości

Moja niunia jest chora - na ciepłym silniku (M50) coś stuka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowy ale mam nadzieję że mi pomożecie. Mam BMW 320 2.0 M50 i od wczoraj zaczeło dziać się coś dziwnego. Otórz na zimnym silniku nic nie klepie ale jak silnik się trochę rozgrzeje to coś stuka. Dodam że do wczoraj tego nie było. Jest to na tyle głośne że osoba stojąca 4 mery od samochodu to szłyszy.
Opublikowano
Otórz na zimnym silniku nic nie klepie ale jak silnik się trochę rozgrzeje to coś stuka. Dodam że do wczoraj tego nie było. Jest to na tyle głośne że osoba stojąca 4 mery od samochodu to szłyszy.

napisz coś więcej na temat tych stuków. skąd te odgłosy jak itp. silnik to duża część.

pozdrawiam

Ten, kto sie pyta jest głupcem przez pięć minut,

ten kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Na moje gumowe ucho to tak jakby równomierne stukanie w okolicy pokrywy zaworów wzrastające wraz z obrotami. Na mechanice się nie znam ale czy to mogą być popychacze. Tylko dziwne jest to że wczoraj wcale nie stukały a dzisiaj stukają i to całkiem głośno???
Opublikowano
Jakiś Statoil 10w-40. od czasu kiedy kupiłem przejechałem jakieś 6000 km. Po kupnie nie wymieniałem podobno był zmieniany sprawdziłem tylko stan i było równo z tą górną kreską na bagnecie. Czy może to być wina oleju teraz jest stan 3/4 na bagnecie
Opublikowano

Nadchodzi taki dzień że któryś popychacz zaczyna stukać i nie ma na to rady. Możesz kombinować z olejami ale wątpię żeby to coś dało. Ogólnie nie jest to jakaś groźna usterka i możesz na razie z tym pojeździć i obserwować co się dzieje. Jeśli jesteś w stanie stwierdzić który to popychacz to można wymienić jeden, ale po jakimś czasie zacznie stukać następny itd. dlatego powinno się wymieniać komplet. Ale wydaje mi się że jak sobie skalkulujesz wydatek za tą operację to ten jeden popychacz przestanie ci tak bardzo przeszkadzać.

Opcja numer dwa to stuka Vanos jeśli go posiadasz.

Są jeszcze inne możliwe przyczyny stukania ale są mniej prawdopodobne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co może jeszcze stukać w tym silniku? U mnie po odpaleniu słychać takie bardzo częste cykanie które znika na zimnym silniku po ok 2 sek, przy odpalaniu ciepłego tego nie ma, za to jest jeszcze inne stukanie o wolniejszej taktowności i jest zawsze czy zimny czy ciepły. Może to być panewka? Zrobiłem już z tym stukaniem ok 30 tyś.
Opublikowano
W tym silniku jak w każdym innym tłokowym może stukać np. tulejka w główce korbowodu lub panewka korbowodowa, ale tak jak piszę są to rzadziej wystepujące usterki i stukanie jest trochę inne. Dodatkowo w przypadku panewki może świecić ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach. Nie da się niestety tego zlikwidować w tak prosty sposób jak wymiana hydraulicznych popychaczy, wymiana napedu rozrzadu czy naprawa vanosa.
Opublikowano
Witam. Stukanie ustąpiło samoistnie po 2 dniach. Nic z tego nie rozumiem dałbym głowę że stukał jeden popychacz i co sam przestał stukać???