Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Dzisiaj coś mnie wzięło zeby zmienic swiece i sprawdzic cisnienie na cylindrach. I trochę mnie zmartwil wynik :( a więc tak, zaczynajac od lewej strony:

1-10,9. 2-12. 3-12.2. 4-12

Prawa strona

5-12.5. 6-12.1. 7-12.0. 8-12.2

I moje pytanie jest takie, czy powninienem się matwic tym jedmym gorszym wynikiem ? Dodam ze buma z 98r silnik m62 bez vanosa i juz 320tys zrobione.

Ktos cos doradzi?

Opublikowano
Witam wszystkich :)

Dzisiaj coś mnie wzięło zeby zmienic swiece i sprawdzic cisnienie na cylindrach. I trochę mnie zmartwil wynik :( a więc tak, zaczynajac od lewej strony:

1-10,9. 2-12. 3-12.2. 4-12

Prawa strona

5-12.5. 6-12.1. 7-12.0. 8-12.2

I moje pytanie jest takie, czy powninienem się matwic tym jedmym gorszym wynikiem ? Dodam ze buma z 98r silnik m62 bez vanosa i juz 320tys zrobione.

Ktos cos doradzi?

Prawie 11 bar to nie powód do zmartwień. Silnik bierze olej ?

Być może ten cylinder nie jest dosmarowywany ale to tylko gdybanie.

Poza tym, wóz z 98 roku z przebiegiem 300 tys.? Zapomnij!

Opublikowano
Czy bierze olej ? Jak to kazde bmw, zależy jak jezdzisz. Ale od wymiany do wymiany czyli 10,12 tys km jakaś litra na dolewke czyli nie jest zle. Ja pisze ile jest na liczniku a ile faktycznie tego nikt nie wie ;) a to ze jest taki duzy odchyl od reszty? Ponad 1 bar....
Opublikowano
Moc jako taka jest bo licznik domyka...przed chwila sprawdzalem :wink: Juz sam nie wiem... Zrobię tak zime i na wiosnę pomyśle co z tym zrobić:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciśnienie mierzone było na rozgrzanym silniku? Wszystkie świece były wykręcone przy pomiarze?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Nie przejmuj się tym pomiarem za każdym razem jak zrobisz pomiar kompresji wyjdzie inny wynik zawsze jest tolerancja błędu 5 % . Polecam Obejrzyj film „Pomiar szczelności silnika ,teoria” w YouTube od 4 minuty koleś ma pojęcie

Opublikowano
Pomiar byl na cieplym silniku. Temp plynu chłodniczego w chwil robienia pomiaru to 90° i wszystkie świece byly wykrecone. Tak myślę ze jeśli cisnienie byłoby poniżej 10 to byloby czym się martwić. Zresztą auto ma juz 20 lat i koles ktory mial to auto wcześniej jezdzil na 10W40.... Ja zrobiłem płukanie i jest zalany 5w40. Moze tez stąd ten slabszy wynik.
Opublikowano
Czy bierze olej ? Jak to kazde bmw, zależy jak jezdzisz. Ale od wymiany do wymiany czyli 10,12 tys km jakaś litra na dolewke czyli nie jest zle. Ja pisze ile jest na liczniku a ile faktycznie tego nikt nie wie ;) a to ze jest taki duzy odchyl od reszty? Ponad 1 bar....

Co do zużycia oleju, to nie każdy silnik BMW bierze olej. Są takie, które niezależnie od stylu jazdy nie zużywają kropli od wymiany do wymiany robionej co 20 tysięcy kilometrów. Mam takie trzy w swoich beemkach.

A 1 barem odchylenia w ogóle bym się nie przejmował. Wszystko, co jest powyżej 10 bar jest ok

Pozdrawiam

Opublikowano

To fakt, wszystko pow. 10 bar to b. dobry wynik.

Niestety, każde auto bierze olej, nie ma tak, że nie bierze ani kropli.... czy to 10 ml na 10 tys km czy 100 ml czy litr.

Jak nie bierze oleju to znaczy, że nie ma smarowania.