Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bylbym wdzieczny za jakakolwiek podpowiedz. Mam nastepujacy problem.

Przy temperaturze ponizej zera I tylko ponizej zera, po odpaleniu silnika kilka sekund chodzi na 1100 obrotow, zaczynią spadać do około 900, nagle wzrasta do 1500 zapala się check engine spada do 700, silnik troszkę nierówno pochodzi, ustabilizuje się, 1-2 minuty wyłącze - włączę i bez problemów. Wskazywałoby to na wodę gdzieś.Podpinane pod komputer, bez błędów.Mechanik sugerował lewe paliwo ale zmieniłem stacje i jest to samo.Ojciec mówi,ze, może być filtr paliwa, ale on jest niewymienialny przecież.Przebieg 200 tys.

Dziękuje bardzo z góry za jakiekolwiek sugestie.

Opublikowano
Wlej dodatku czyszczacego do układu paliwa ,najlepiej z Lique Molly....od czegoś trzeba zacząć, na odległość trudno powiedzieć co to może być ale zacznij od najprostszych metod i obserwuj....
Opublikowano

Skoro zapala się check to na pewno jest jakiś błąd. Po ponownym uruchomieniu check gaśnie, ale błąd chyba można odczytać.

Najpierw zacznij od akumulatora, bo to najłatwiejsze. Naładuj do na full i zobacz co się dzieje. Nawet jak jest nowy i masz ładowanie to ten samochód ma dużo różnych zabawek, które ciągną sporo prądu.

Objawy bardzo dziwne. Parkujesz w garażu czy pod chmurką?

Opublikowano
W domu w garazu I na nastepny dzien bez problemow. W pracy pod chmurka I przy temperaturze ponizej zera zapala sie kontrolka po 8 godzinach po pracy. Jesli by parallel akumulator nie mialbym wogole problemow z rozruchem? Zwłaszcza po wyłączeniu silnika po kilku minutach i ponownym rozruch?
Opublikowano
W zeszłym roku mniej więcej o tej porze miałem podobne objawy z tym że nie wywalało mi check-a ale obroty jeździły to w górę to w dół przez chwile.Latem dopadła mnie wymiana wtrysku i teraz jak przeczytałem ten post to uświadomiłem sobie że przyszła zima i już nie mam takiego objawu więc może tu tkwi problem.Jeżeli wywala check i jest to wypadanie zapłonu to obstawiałbym wtrysk ewentualnie wtryski.W inpie jest taka opcja jak odczyt historii błędów spróbuj odczytać i zobacz co tam jest.
Opublikowano
Z tego co czytałem już zaczelem zawężać przyczyny do wtrysków. Dzieki, tam się narazie skoncentruje. Choć przeraża mnie moment kiedy się dowiem ile mnie to będzie kosztować...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiec maly update jakby ktos miabyl podobne problemy.

Jeden z wtryskow jest walniety. Mechanik zaproponowal wymiane jednego ale rekomenduje wymiane wszystkich. Wdzieczny bylbym za porade zwlaszcza,ze 6 uderzy po portfelu.

Teraz,zeby jeszcze bardziej skomplikowac sytuacje, wlalem w poniedzialek liqui molly i chociaz bardzo sceptycznie podchodze do takich wynalazkow to musze przyznac,ze ten specyfik to petarda.

Spalanie spadlo mi na trasie dom-praca z 10 l na 9 l, napewno jest poprawa no i problem z kontrolka zniknal.

Moze po prostu pojechac jeszcze raz na diagnostyke? Chociaz z drugiej strony auto i tak bede trzymal przez kilka lat wiec z drugiej strony moze to byc odwlekanie nieuniknionego.

Dziekuje za pomoc do tej pory

Opublikowano
Moim zdaniem odwlekanie nieuniknionego.Możesz tak sobie pojeździć jak problem znikł ale to nie znaczy że nie wróci.Ja miałem na początku podobnie aż po przejechaniu około 5000km check zapalał się już na wolnych obrotach,wypadanie zapłonu i silnikiem telepało tak ze było to czuć w wewnątrz auta.Diagnostyka (inpa) pokazała wypadanie na 5 cylindrze więc tam wymieniłem wtrysk.Problem nie znikł więc wykręciłem wszystkie świece i świeca nr 6 była cała mokra od paliwa więc wykręciłem wtrysk 6 i on również był cały mokry i dopiero po wymianie 6 wtrysku wszystko wróciło do normy.Reasumując diagnostyka diagnostyką ale oględziny świec również należałoby zrobić gdyż wydaje mi się że wtrysk 6 lał paliwo a sonda lambda próbowała regulować mieszanką na banku 2 i dlatego odcinała paliwo na 5 wtrysku.