Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Kilka dni temu, zaświecił mi się check engine podczas jazdy w moim e87. Następstwem tego były falujące obroty przy "niskich obrotach", np. przy redukcji biegów przed skrzyżowaniem. Żeby auto nie zgasło, bo miałem wrażenie, jakby auto zaczęło się dławić, dodałem mocniej gazu i przy wysokich obrotach nic się nie działo. Wszystko to działo się przy rozgrzanym silniku. Postanowiłem, że wymienie filtr paliwa następnego dnia. Po wymianie, auto pracowało normalnie, ale check nie zgasł. Kolejnego dnia, po zrobieniu ok. 15 km po mieście, przy skrzyżowaniu podczas redukcji biegów, znowu obroty zaczely falowac, auto zaczelo sie dławic/dusić i w konsekwencji zgasło - wrażenie, jakby zostało odcięte paliwo. Postanowien je odpalic, ale nie chciało w ogóle, choć obroty wtedy bardzo skakały. Auto odholowałem i zdiagnozowalem swoim programem Delphi.

Wyskoczyły takie błędy:

4B81 - Regulacja ilością spalin poprzez sprzężenie zwrotne, odchyłka sterowania (stały)

483d - Funkcja, aktuator przepustnicy (stały)

3ff0 - Przepływomierz powietrza (nieciągły)

4b90 - Rail pressure monitoring at engine start, fuel pressure too low (stały) - ten błąd to raczej wina słabego aku przy odpalaniu

4d00 -czujnik wstecznego ciśnienia wydechu (stały)

40e9 -nieznany kod usterki (stały)

447b - czujnik tlenu (stały)

4b82 - regulacja ilością spalin poprzez sprzężenie zwrotne, odchyłka sterowania (stały)

Wczoraj, Spróbowałem je po diagnozie odpalić na zimnym, ale bez skutku. Bledy sie usunely i i pojawił się ponownie błąd 483D.

Dzisiaj rano odpaliłem auto z kabli i pracowało normalnie.

Początkowo sugerowałem się, ze to moze byc wina pompy paliwa lub przekaźnika, ale mysle ze nalezy szukac problemu w przepustnicy i w przepływomierze. Obejrzałem sprężynę na przepustnicy, gdzie jest klapka, i powiem że chodzi średnio bo nie odbija od razu, ale też nie stoi sztywno.

Ogólnie w aucie nigdy nie zauważyłem spadku mocy, czy czegoś innego niepokojącego. Zawsze wszystko było ok, przez ostatni czas.

Dodam, że miałem bardzo podobny przypadek ubiegłej zimy i pomoglo po wymianie chlodniczki egr na nowa (sa tam dwie regulacje na sprężynie które pracują cały czas bez zarzutu, a wcześniej stały sztywno) i filtra paliwa.

Czekam na jakies sugestie i propozycje.

Z góry dziękuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsza sugestia to podpiąć się czymś do bmw, czyli inpa lub ista, skasuj błędy, przejedź się i wklej to co wróciło.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.