Skocz do zawartości

[E46 m52tub20] Uszczelka pod głowicą? Problem temperatur.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Temat zawiły, postaram się go jak najprościej wytłumaczyć.

Obecny problem: Auto zapala normalnie. Z nawiewów leci wyłącznie zimne powietrze. Sytuacja zmienia się gdy auto dostanie ~5k obrotów, wtedy chwilowo z nawiewów leci ciepłe. W trakcie jazdy temperatura silnika wynosi 1/2 miarki. Często w trakcie czekania na światłach lub chwilowego postoju, wskazówka ląduje na czerwonym polu. Sytuacja ma miejsce do momentu ruszenia autem.

Możliwa przyczyna: Podczas powrotu z wakacji wyleciał mi wężyk od pompy wspomagania. Pompa się zatarła i spaliła pasek klinowy. Z pewnością ucierpiała też na tym pompa wody, którą mam na stanie do wymiany. Po powrocie do mojego miasta wymienione zostały: pompa wspomagania, pasek klinowy i koło pasowe. Dodatkowo wymieniona została maglownica(ciekła). Zauważyłem pewnego rodzaju nieścisłość związaną z obrotami. Podczas stania w miejscu i ruszania kierownicą obroty spadają do ~400-500(fura drży). Wydaje mi się, że coś stawia opór na pasku klinowym(rolka od pompy wody?). Możliwe jest że się lekko zatarła i nie pompuje już całej ilości płynu?

Pytanie: Od czego zacząć? Wymiana pompy wody jest zaplanowana na 27.12.2018. Mechanik doradził jeszcze termostat, aczkolwiek uprzedzał że nieuniknionym może być walnięta uszczelka pod głowicą. Martwić się tym już na zapas? Istnieje jakiś sposób by sprawdzić stan uszczelki bez rozbierania silnika lub ewentualnie poznać jakieś inne objawy?

W temacie motoryzacji jestem zielony, proszę o wybaczenie oraz tłumaczenie łopatologicznie.

Pozdrawiam,

nixo.

Pacjent: BMW E46 2001r. 320i m52tub20.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz wisko czy elektryczny wentylator? Odpal auto, odkręć korek zbiornika płynu chłodniczego (na zimnym silniku oczywiście, aby nie poparzyć się) i sprawdź czy jest przelew. Przyczyną może być pompa wody lub np. zacinający się termostat. Rozumiem, że płynu nie ubywa?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

płynu nie ubywa, przepływu nie ma.

Niestety nie wiem czy wisko czy elektryczne, ale obstawiam wisko. Na realoem mogę sprawdzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie ma przelewu to pompa do wymiany, jeżeli oczywiście układ jest odpowietrzony. Otwórz maskę i sprawdź co masz, wisko jest połączone z pompą wody, elektryczny nie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pierwsze przy takim objawie odrazu bez gdybania/pompa wody i termostat oczywiscie nowe i dobrze odpowietrzyc uklad i wiesz ze te elementy dzialaja prawidlowo pozniej szukaj jak wiesz ze to masz dobre.Malo pracy i nie duzy koszt.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Jutro odpowietrzę układ, w czwartek 27.12 wymieniam pompę wody i termostat. Niestety większość osób stawia na upg..
Opublikowano
Kup test na upg koszt 20zl będziesz wiedział czy spaliny dostają się do plynu chłodniczego.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571