Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie. Mam pewien problem, był robiony remont silnika, tzn nowe pierścienie, panewki uszczelki uszczeleczki itp. Problem nastał przy odpaleniu, fura nawet nie chce zagadać na samostarcie. Cylindry byly zalane olejem aby jako tako był łagodniejszy rozruch plus smarowanie, rozrząd ustawiony. Niestety na tą chwilę nie mam jak podłączyć kompa pod nią aby zobaczyć czy jakiś błąd nie wywalił. Ale na samym samostarcie powinna coś odpalić ale tutaj problem w tym iż nie chce. Przed rozebraniem silnika odpalała bez żadnego problemu, pompa wtryskowa nie ruszana, rozpinane były tylko górne wałki rozrządu. Obroty na liczniku pokazuje bez problemu podczas kręcenia, Wtryski niby też bo sprawdzał mi je koleś tylko zastanawia mnie to czy kolejność ich jest ważna czy bez różnicy? Od czego zacząć mniej więcej sprawdzanie czy bez kompa ani rusz?
Opublikowano
Mierzyć kompresje na nowych pierścieniach?? Poważnie? Jak nawet raz wypchało oring na wtryskach :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nawet raz wypchało oring na wtryskach

Z tego co pamietam , wtrysk uszczelnia podkladka miedziana...

Opublikowano
Owszem uszczelnia go podkładka miedziana lecz na wtryskach comonn raily masz dodatkowy oring na samej górze :)
Opublikowano

Moim zdaniem ten oring na górze nic nie daje - poza zabezpieczeniem od zewnątrz, i nie ma to wpływu na kompresję.

Jeśli rozrząd ok, to może jeszcze hydrauliczne popychacze nie nabrały wystarczająco ciśnienia.

Odpalić na samostart w tych silnikach, (zwłaszcza N47) nie jest łatwo.

Szukał bym problemu w sprężaniu,

Sprawdź ciśnienie na szynie CR w momencie rozruchu.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tylko zastanawia mnie to czy kolejność ich jest ważna czy bez różnicy? Od czego zacząć mniej więcej sprawdzanie czy bez kompa ani rusz?

Jest ważna, ponieważ do każdego wtryskiwacza przypisany jest kod ima. Bez komputera to błądzenie, tu było tyle rozbierania, że wiele mogło się wydarzyć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.