Skocz do zawartości

F30 340i Vaporr

Vaporr

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Chciałbym zaprezentować Wam swój nowy nabytek, dość egzotyczny w Polsce, zdaje się że na forum nikt jej jeszcze nie pokazywał, , więc będzie okazja przybliżyć nieco forumowiczom tę wersję bmw serii 3 czyli f30 340i. Generalnie na pl ogłoszeniach jest tylko kilka sztuk dostępnych, już m3 f80 jest powszechniejsze ;) Moje poprzednie bmw e92 335is 437KM wspominam bardzo pozytywnie, stąd wybór padł na ten model, bo chciałem świeższy model z R6 pod maską w automacie i małym przebiegiem, a sporo dobrego słyszałem o silniku B58 z 340i.

Kilka podstawowych informacji:

f30 335i z silnikiem N55 306KM w wersji poliftowej zostało zastąpione 340i z nowej konstrukcji silnikiem B58 326KM/450Nm choć mają nadwyżki i na hamowni zwykle wychodzi +- 350/500

Produkcja 07.2016

Przebieg 49852 km

Automat skrzynia 8 biegowa GA8HP50Z

Kolor Mediterranean Blue który na 340i po umyciu wygląda tak:

http://i65.tinypic.com/11to9q1.jpg

Mój egzemplarz wylicytowałem w październiku ,a w tym tygodniu odebrałem w Polsce. W 340i za dużego wyboru nie ma, chciałem mało uszkodzony samochód. Udało się kupić egzemplarz bez wystrzelonych poduszek, z czystym carfaxem bez przeszłości wypadkowej, uszkodzone w lewy przód, konstrukcja auta nieruszona. Co widać na zdjęciach poniżej prawy błotnik i chłodnica są w idealnym stanie, natomiast części takie jak np. prawa lampa itp inne fanty niestety przed dotarciem do mnie „wyparowały” z auta, w związku z czym musiałem zakupić wszystko co potrzeba i auto jest obecnie w naprawie. Święta za pasem, więc do połowy stycznia 340i powinna być do odbioru.

Auto nie ma oryginalnie MPakietu więc dostanie MPakiet zewn skoro i tak nie ma przedniego zderzaka.

Z ciekawszych elementów wyposażenia posiada :

Adaptive LED headlight

Navigation system Professional

Headup display

HarmanKardon Surround Sound system

Hydro Steeringservotronic

Sport automatic transmission

Reversing camera

Glass roof electrical

Sports seat

Seat adjuster electric with memory

W oczy rzuca się brak Mpakietowej kierownicy, podczas gdy siedzenia np. ma sportowe, nie może być zbyt pięknie bo nie byłoby co modzić :)

Póki co skupiam się oczywiście na naprawie auta ale kupiłem pare dodatkowych gratów:

-karbonowy tylny dyfuzor M Performance

-listwy wokół szyb w czerń tak jak i nerki, nie lubię chromu

-sprężyny obniżające Eibach Pro Kit ,rzekomo obniżenie ma być 35/40mm

http://i66.tinypic.com/2rhlgfr.jpg

-całkiem konkretny bo 4,5calowy Downpipe

http://i63.tinypic.com/2wrhg10.jpg

-końcówki wydechu 100mm

IC nie wymieniam bo w 340 jest wodny i podobno dobrze sobie radzi

Oczywiście po montażu DP program, celuje w moc około 450KM, ale zobaczymy. Po wymianie turbiny na hybrydową wyszła kilka dni temu z Dynosoftu 340i o mocy 509KM, ale póki co nie jestem zdecydowany na Stage 3 choć może to ulec zmianie jeśli mocy będzie brakować ;)

Poniżej rozkodowany VIN, wrzucam kilka poglądowych fotek jak auto przyjechało do PL, sorry za nie najlepszą ich jakość, w styczniu po odbiorze zrobię jej konkretniejszą sesję.

Prod. Date 2016-07-07

Type 340I (USA)

Series F30 (3 Series)

Body Type LIM

Steering LHD

Engine B58M

Displacement 3.00

Power 240kw / 326hp

Drive HECK

Transmission Automatic

Colour MEDITERRANBLAU METALLIC (C10)

Upholstery LEDER DAKOTASCHW.AKZ.OYSTER DUNKEL (LCL8)

S1CAA Selection of COP relevant vehicles

S255A Sports leather steering wheel

S2T1A BMW LA wheel Star Spoke 407

S2TBA Sport automatic transmission

S2VBA Tire pressure display

S302A Alarm system

S319A Integrated universal remote control

S322A Comfort access

S3AGA Reversing camera

S3DZA Delete extra external lettering

S3L8A Exterior parts satingloss aluminum

S403A Glass roof electrical

S423A Floor mats velours

S430A Interioroutside mirror with auto dip

S431A Interior mirror with automaticdip

S459A Seat adjuster electric with memory

S465A Throughloading system

S481A Sports seat

S488A Lumbar support driver and passenger

S493A Storage compartment package

S4FUA Fine wood Fineline anthraciteaccent

S508A Park Distance Control PDC

S521A Rain sensor

S534A Automatic air conditioning

S552A Adaptive LED headlight

S563A Light package

S575A Supplementary 12V sockets

S5A1A LED Fog lights

S5ACA Highbeam assistant

S5APA Decode antiglare FLA highbeam assist

S609A Navigation system Professional

S610A Headup display

S655A Satellite tuner

S688A HarmanKardon Surround Sound system

S697A AreaCode 1 for DVD

S6ACA Intelligent emergency SOS call

S6AEA Teleservices

S6AKA Connected Drive Services

S6AMA RealTime Traffic Information

S6APA Remote Services

S6NHA Handsfree with USB interface

S6WAA Instrument cluster expanded equipment

S6WAA Instrument cluster expanded equipment

S775A Headlining anthracite

P7ACA Sport Line

S840A High speed synchronisation

S8KLA Oil service interval 15000 km12 months

S8S4A Decoding variable light distribution

S8TNA Daytime runlights adjusvia light menu

S925A DummySALAPA

S9AAA Outer skin protection

S1CBA CO2 package

S216A Hydro steeringservotronic

S258A Tire with runflat functionality

S4NEA Blowby heater

S544A Cruise control with brake function

S5DSA Emergency release luggage compartment

S645A BMW US Radio

S823A Hotclimate version

S842A Coldclimate version

S845A Acoustic belt warning

S853A Language version English

S8R9A Refrigerant R1234yf

S992A Control of numberplate attachment

S993A model year code in VIN

http://i65.tinypic.com/30kr8lc.jpg

http://i63.tinypic.com/20b0haw.jpg

http://i65.tinypic.com/2u9n1pu.jpg

http://i64.tinypic.com/1zy7bsi.jpg

http://i65.tinypic.com/15n108w.jpg

http://i65.tinypic.com/sl1egw.jpg

Mam nadzieję że z auta będę zadowolony, że będzie dość wściekłe i niepozorne :evil: i będę mógł się podzielić z forumowiczami odczuciami z użytkowania 340i oraz troszkę ją pomodzić. Zdjęć i filmów powinno być sporo co by nudy nie było, przy okazji pozdrawiam tych, których znam z tego forum jak i wszystkich sympatyków BMW , Wesołych Świąt !

http://i66.tinypic.com/2rcopwj.jpg

Edytowane przez Vaporr

• Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Z pół roku będzie u Ciebie? :mrgreen: taki Żart :wink:

Znajomy plac na pierwszych zdjęciach :cool2:

Może w weekend zobaczę potwora.

Generalnie zazdroszczę trochę, ale dasz pomacać smerfetki :wink:

Swoją drogą trochę dziwne, że poduszka kierowcy nie strzeliła...

• Zasłużeni forumowicze

Ładny kolor, nie mówiąc o wersji, bo to oczywiste. Bez M pakietu z chromami, to rzeczywiście bardzo cichociemne auto.

Szkoda, ze wkleiłeś takie zdjęcia, na których nie widać uszkodzeń. Przy ewentualnej przyszłej odsprzedaży, byłaby jasna sytuacja dla obu stron.

Gratulacje auta. Miło wspominam moje F30, chociaż w porównaniu z twoją, moja nie miała silnika :twisted:

Też jestem zdziwiony, że poduszka kierowcy cała...

Benzyna zamiast krwi...

• Zasłużeni forumowicze

Piękna!!!!

Zazdroszczę silnika :) :mrgreen:

Życzę bezawaryjnosci.... I oby nic się nie działo...

Czekam na mody i wyniki z hamowni.... A potem Racelogic :)

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :cool2:

male-bmw-2.png

Dzięki, auto zjechało z lawety o własnych siłach, wydech przyjemnie brzmi ale podgłośnimy go nieco z DP i odetkamy wydech, słyszałem też w usa że wycinają rezonatory i dźwięk jest jeszcze lepszy ale trochę pachnie mi to druciarstwem. Co do poduszki kierowcy czemu nie strzeliła z tegoco wiem czujniki są na podłużnicach a te są całe ale szczerze to nie interesuje mnie to - nie strzeliły to nic tylko się cieszyć :)

Mody, hamownie i Rejslodziki będą... :P ale spokojnie najpierw naprawa, potem obniżenie bo strasznie nie lubię efektu kozy jak auto wysoko stoi no i co tam jeszcze do głowy wpadnie... to moja pierwsza F30 więc liczę że ktoś tu podpowie coś ciekawego co warto zrobić

• Zasłużeni forumowicze

Tylko kurde w 340i jest z8hp50?? To samo co u mnie??

Szkoda... Bo niby Max500nm... Więc nie wiem ile można modzic... Poza tym kolega sprawdzał i to samo turbo jest w 330i i 340i i niestety odnośnie coolera Cię rozczaruje.. Ten sam jest w 330i i Wagner jest dedykowany do b58 chyba 1200 euro....

Seryjny nie daje rady.... I mnie w 311 PS jest Oki... Ale nie wydaje mi się że w lato w +400ps da rade :)

male-bmw-2.png

W 340i jest cooler wodny i chlopaki od tuningu tak jak w 335i kazali mi obowiązkowo zmieniać bo nie dawał rady, tak w 340 mówili ze nie ma potrzeby bo jest ok i sobie radzi. Myślę że wiedzą co mówią...znajomy z samym softem od nich ma 430kucy i wszystkie czesci seryjne w tym icka, co do skrzyni to nie jestem pewny jaki siedzi, wpisałem taka jaka wyskoczyła z allegro 1sza z brzegu ale w bmw zawsze jest jakiś zapas, nie będzie tak źle myśle :)

Bardzo dobry wybór!

Cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób kupuje auta ze stanów.

Czasem mam wrażenie, że to dzięki moim komentarzom :lol:

Dobrze, że poduchy nie wywalone tak to tylko opakowanie zmieniasz i śmgiasz.

Obowiązkowo M-PAKIET czyli M-SPORT, chrom get out itp.

Lampy do przerobienia chociaż ja bym ich nie przerabiał bo później cyrki się dzieją.

Na pewno będziesz zadowolony z tego auta ;)

prawa lampa itp inne fanty niestety przed dotarciem do mnie „wyparowały” z auta,

Mi zaj..li kluczyki, ale fanty jak lusterko były w środku.

Podobno kradną i jest to "normalne".

Znajomemu ukradli fanty m-performance, gałke zmiany biegów od m4.

Ziomek mi mówił, że kradną podczas transportu w europie.

Nie bede tu nikogo oskrażał, ale mam wrażenie że kradnie polska firma, która transportuje lub załatwia

pojazd. :| Czasem kłamią, że kluczyki się gubią podczas transportu.. Znajomy handlarz 100 aut ściągał

i w tych drogich zawsze nei bylo klucza, czyli w co 2-3 aucie nie bylo kluczykow, nie wspomiajac o innych

rzeczach jak akcesoria.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

To by sie mogło zgadzać co piszesz bo na fotach z odbioru z usa kanapa z tyłu nie jest rozłożona a jak odbierałem to fotele położone i wszystkie fanty z bagażnika wyparowały więc gdzieś w EU ktoś sobie fajnie przytulił bo jedna lampa LED poza aso to 3500 a sądząc po nietkniętej chłodnicy w prawym nadkolu i błotniku pewnie była cała... no ale co zrobisz, i tak się nie nastawiałem że cokolwiek tam będzie tylko irytujące jest że ktoś tak na bezczela kradnie :duh:

Nie będę Cię denerwował, ale była cała i na pewno była wrzucona do środka. (w US ją pewnie zdemontowali, zapewne rzeczoznawca)

Wiem, bo u mnie nawet zderzak tylni wsadzili do środka auta, który był uszkodzony.

Dużo prywatnych rzeczy czasem znajdziesz w środku, umowy, karty bankowe :), klucze do mieszkań. Ja takie rzeczy znajdowałem, znajomy znalazł nawet zioło :).

Więc nie dziwi mnie fakt, że kradną i grzebią w tych autach. Taki minus. Ja straciłem klucze, 1,5K w plecy - praktycznie zawsze traciliśmy klucze do BMW.

Co bym zrobił na Twoim miejscu? Zadzwonił do importera i zrobił awanturę o te lampę. Że ma się znaleźć w 5 minut bo inaczej coś tam coś.

Śpiewka, że w stanach została to bujda. Oni musieli moim autem wjechać na lawetę, więc kiedy klucze zgubili? :D A auto nie miałem wciągane hakiem/łańcuchem, czy paleciakiem.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Ciesz się, że nie wzięli np. Kierownicy, foteli, lub silnika :mrgreen:

W zasadzie to podczas zakupu nie nastawiałeś się, że coś tam będzie, wiec nie ma rozczarowania. Lampa mogła być, ale też mogło jej nie być, bo np. Miała połamane uchwyty i ja wyrzucili :wink: obstawiam taki scenariusz.

Ja np. Się nie nastawiałem, a w Mazdzie w bagażniku całe części których na aukcji nie było widać:

lusterko, lampa, boczek drzwi, szyba drzwi itp :mrgreen: Miłe zaskoczenie po prostu. Jakby ich nie było, to po prostu nie i wcale bym się nie zdziwił.

Teraz to już po ptakach, rób bestie i nie płacz o jakąś tam lampę. Masz konkret furę i jak pisałem wyżej zazdroszczę! Niestety u mnie są inne priorytety, ale mam nadzieję jeszcze wrócić do takich mocy :mrgreen:

Narazie pozostaję mi pooglądać i pomacać Twoją, a mam blisko, wiec może od czasu do czasu dasz ponieść wodzę fantazji i się przejechać koledze :mrgreen:

kkamo84 spoko, coś tam pojeździmy :)

Tak jak mówisz nie ma co płakać nad lampą tylko naprawiać wszystko na tip top i cieszyć się jazdą, a jak ktoś coś nawet zajumał to niech mu uschną łapy, tym bardziej że dowodów nie mam że tak było. Ładnie przyfarciłeś z tym bagażnikiem prezentów na święta, miła niespodzianka. Co do priorytetów to rozumiem Cię w pełni, do mocniejszego auta zawsze można powrócić a są ważniejsze rzeczy niż auto i trzeba w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek :8)

• Zasłużeni forumowicze
Tak czytam o uczciwosci na tym świecie...niech rzuci kamieniem ten kto nie okrada państwa na sprowadzaniu aut z usa, podstawianie rzeczoznawcow i zanizanie wartosci auta to normalna procedura u nas... ehh panowie hipokryci :wink:

Tak czytam o uczciwosci na tym świecie...niech rzuci kamieniem ten kto nie okrada państwa na sprowadzaniu aut z usa, podstawianie rzeczoznawcow i zanizanie wartosci auta to normalna procedura u nas... ehh panowie hipokryci :wink:

Gdzie U Was tak jest ?

oli222 prawie u każdego w galerii odzywasz się w 2 momentach- jak ktoś coś kupi i jak ktoś sprzedaje- wyrażając zawsze swoją opinię przy tym czy jest za drogo/ za tanio/ za szybko/ za długo/ a teraz oskarżasz o jakieś przekręty za każdym razem zaczepiając i chcąc wywołać gównoburzę :) proponuję trochę zluzować majty i dać innym żyć bo bawisz się trochę w detektywa na tym forum, a chyba w galerii chodzi o to żeby pokazywać swoje auto, inni podrzucają pomysły co można z nim ciekawego zrobić ale może się mylę...EOT

Fajne autko, powodzenia w eksploatacji ;)

Te światła Cię troche szarpną, ja za full ledy (nie adaptacyjne) zapłacilem 6500 - nowe, nie od dealera. Pewnie adaptacyjne ze 2-3 tys więcej

Reszta kosztów myślę, ze nie będzie źle - chociaż małe sumy tworzą duże sumy...

Pozdro !

• Zasłużeni forumowicze
oli222 prawie u każdego w galerii odzywasz się w 2 momentach- jak ktoś coś kupi i jak ktoś sprzedaje- wyrażając zawsze swoją opinię przy tym czy jest za drogo/ za tanio/ za szybko/ za długo/ a teraz oskarżasz o jakieś przekręty za każdym razem zaczepiając i chcąc wywołać [bAD] :) proponuję trochę zluzować majty i dać innym żyć bo bawisz się trochę w detektywa na tym forum, a chyba w galerii chodzi o to żeby pokazywać swoje auto, inni podrzucają pomysły co można z nim ciekawego zrobić ale może się mylę...EOT

Vaporr czyli masz 6 miesięcy spokoju ode mnie :) odezwę sie jak będziesz ją gonił, czyli jeszcze przed tym latem :) a w kwestii rzeczoznawców, to przyznasz mi racje?

Te światła Cię troche szarpną, ja za full ledy (nie adaptacyjne) zapłacilem 6500 - nowe, nie od dealera. Pewnie adaptacyjne ze 2-3 tys więcej

Pozdro !

Dzięki :)

swoją drogą jest jakaś istotna różnica między adaptycyjnymi a zwykłymi ledami poza tym że odbłyśnik jest w tych 1 pośrodku a w 2 na górze lampy? Lepiej świecą czy to zbędny bajer ? W e9x miałem bixenony skrętne i wg mnie ta skrętność lamp nic nie daje, tylko nazwa

Ja musiałem zapłacić 25% akcyzy. :) To jest złodziejstwo.

Tak samo znajomy. Płacił więcej akcyzy bo nie chcieli mu auta zarejestrować, bo inaczej uznają auto za odpad mimo że jest w idealnym stanie i zgodne z ceną jaką wylicytował.

Panie jak to Porsche Panamera za 60 tys zł. Nie możliwe.. I płacił od średniej wartości.

Akcyzy w tym kraju nie powinno być, bo to podatek dla złodziei.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Pozdro !

Dzięki :)

swoją drogą jest jakaś istotna różnica między adaptycyjnymi a zwykłymi ledami poza tym że odbłyśnik jest w tych 1 pośrodku a w 2 na górze lampy? Lepiej świecą czy to zbędny bajer ? W e9x miałem bixenony skrętne i wg mnie ta skrętność lamp nic nie daje, tylko nazwa

Tak, adaptacyjne są mocniejsze - ktoś na forum kiedyś porównywał i wstawił foto naklejki z obydwóch

• Zasłużeni forumowicze

Mam adaptacyjne.... Jestem mega zadowolony, dobrze wycinaja... Do tego całkiem przyzwoicie oswietlaja...

Warte dopłaty...

Ciekawe jak lasery w g20 :)

male-bmw-2.png

Lasery pewnie będą mega ;)

Ja miałem zwykłe h7 więc i tak spory przeskok na same full ledy, adaptacyjne były by droższe poza tym musiałbym dorzucić czujnik pozycjonowania, kamerę itd - koszty nie warte świeczki ;)

Nie psujmy wątku Vaporowi, wracam do tematu :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.