Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, jak w temacie wywala mi błąd czujnika położenia wałka wydechu (E46 323CI 170KM 2000 rok). Po skasowaniu błąd wraca po paru godzinach lub dniach. Wymieniłem więc czujnik na nie ori delphi...i oczywiście błąd wyskoczył ponownie po jakimś czasie. Teraz trzy pytania- czy są jakieś sprawdzone zamienniki bo ori to chyba ponad 400zł, czy z tym błędem można jeździć (tak powiedziało mi dwóch mechaników) i czy coś innego może być przyczyną powracania tego błędu? Będę wdzięczny za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy z tym błędem można jeździć (tak powiedziało mi dwóch mechaników) i czy coś innego może być przyczyną powracania tego błędu? Będę wdzięczny za pomoc.

Brawa dla mechaników :clap: przyczyną jest czujnik srelfi, w grę wchodzi ori, vdo siemens jak znajdziesz, ewentualnie febi, choć z tym ostatnim nie ma reguły.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
czy stwierdzenie brawa dla mechaników oznacza, że bezwzględnie autem nie wolno jeździć. Co się może/ mogło stać? Tak pytam, bo trochę czasu minęło, a auto w tym czasie trochę przejeździło. Dziwi mnie, że nie wywala kontrolka silnika na desce ( wyszło podczas ogólnej kontroli auta na kompie dopiero - więc nie wiem ile z tym jeździłem ), auto przyśpiesza bardzo żwawo do samego końca, pali w trybie miejskim ok.11l przy dość dynamicznej jeździe, odpala na dotyk, żadnych szarpnięć, przyduszeń. Czy może być to kwestia elektryki, albo czegoś z rozrządem, vansoem??? Nie wiem, czy jest sens wsadzać ori używkę...
Opublikowano

Sprawdź wiązkę do czujnika. Jak wiązka jest ok to wina czujnika.

Jeśli nic się nie zmieniło to kupując febi dostajesz oryginał.

W swoim wymieniałem padnięty ssący i wydechowy na febi. W miejscach gdzie miałem logo BMW na oryginalnym czujniku to na czujniku febi te miejsce są zeszlifowane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ori ok 500,- a febi 55,- :o jakby było jak piszesz to już lekka przesada.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zaryzykowałem i wsadziłem febi....na razie 3 tygodnie i spokój. Zobaczymy jak dalej będzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miał sfrezowane logo bmw?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega wyżej tak pisał, dlatego pytam, ja z tym nie spotkałem się przy czujniku febi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Na przykładzie wałka ssącego, na czujniku wymontowanym z auta w przetartych miejscach jest logo BMW. Poniżej mój czujnik FEBI

7f6b7e3a9451acdb.jpg

48da76f93340380b.jpg

Na czujniku wydechowym jest to samo.