Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

W moim bmw f30 328 2012 rok sprowadzona z USA świeci się check engine. Po podpięciu pod komputer (nie był to dedykowany typowo do BMW) wyrzuciło dwa błędy CDA904 i 19406. Po skasowaniu, przejechaniu paru kilometrów, zgaszeniu odpaleniu pojawiają się z powrotem.

Odnośnie CDA904 poszukałem troszkę w internecie i szerszy opis to :

CDA904 error in DME (no message, DME receiver AHM transmitter) jeśli dobrze poszukałem w internecie może to być jakiś błąd systemowy, ponieważ błąd związany jest z hakiem, którego moje f30 nigdy nie miało. Rozwiązaniem tematu może być wykodowanie AHM z systemu, poszukałem na forum i jedynie trafiłem na dany post:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=340726 jednak tutaj po 1 temat tyczy się e91 po drugie błędy mają inne oznaczenia

Odnośnie błędu 19406 nie było opisu w systemie i nie mogę rozwikłać zagadki, znajomy twierdzi, że może to być od cisnienia paliwa w zbiorniu, jakiś zawór czy układ za to odpowiadający ale nie mam pojęcia.

Dodam, że auto przyjechało z urwaną wiązką kabla od przepustnicy wydechu, jednak kostka została założona ponownie i wpięta w układ tak jak na 1 zdjęciu w poniższym linku:

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=812946

Pytanie czy orientujecie się czy dobrze wnioskuje odnosnie błędu CDA904 i należałoby wykodować AHM z systemu ? Jeśli tak to czy macie jakąś instrukcję lub byłby ktoś w stanie pomóc w usunięciu tego ?

Czy macie pomysły czego może dotyczyć 19406 ? Zastanwiałem się jeszcze czy może przez urwane kable od przepustnicy wydechu może powstało jakieś zwarcie i za to wszystko odpowiada jakiś jeden bezpiecznik który powoduje błędy ?

Z góry dzięki za wszelkie pomysły i informacje, ponieważ chciałbym wreszcie pozbyć się tego checka z deski.

Opublikowano
Witam niestety skanery uniwersalne nie działają zbyt dobrze z BMW serii f najlepszym rozwiązaniem byłoby znaleźć kogoś kto ma dedykowany program i wtedy kombinować inaczej jest to szukanie w ciemno ponieważ kody błędów w niektórych Markach przypisane są do różnych podzespołów więc nie będziesz miał pewności dopóki nie diagnozujesz auta dedykowanym programem do BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podłącz się może pod ista/d.

A co ta klapka daje/zmienia ? Ja u siebie nie miałem tego druciku co nią steruje, ale dorobiłem i jest git.

Opublikowano
z tego co mi raz mówili na serwisie pomaga w prawidłowym przypływie spalin na niskich obrotach oraz na zimnym silniku klapka jest zamknięta otwiera się dopiero powyżej 3500 obrotów
Opublikowano

Po podłączeniu do komputera diagnostycznego BMW mam taki błąd :

Tank leakage module, electrical: Short citcuit to ground

Ktoś wie co to za moduł i gdzie go szukać bo wygląda jakby nie było z nim połączenia i może się okazać, że coś nie łączy na kablach.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Odnośnie CDA904 poszukałem troszkę w internecie i szerszy opis to :

A ja znalazłem biuletyn techniczny w tej sprawie.

Może to uspokoi niektóre sumienia :)

SUBJECT
N20 and N26 Engine: DME FC CDA904 FA CAN Message State Trailer 0x2E4 Is Missing
MODEL
F30
Produced from 9/2012 to present
SITUATION
The Service Engine Soon lamp is NOT illuminated.
When diagnosing the vehicle, the following fault is stored in the DME fault memory:
FC CDA904 FA CAN message state trailer 0x2E4 is missing
This is an erroneous fault that can be ignored.
If other vehicle faults are present, please continue troubleshooting the vehicle based on those faults.
WARRANTY INFORMATION
Not applicable.
SI B12 24 12
Engine Electrical Systems
January 2013
Technical Service
[ Copyright © 2013 BMW of North America, LLC ]
Page 1 of 1
http://www.bmwtis.net/tiscode/cgi-bin/omcgi.exe?sie_path=/tsb/bulletins/htm_store/15072.1.B122412.xml... 2/7/2013

Tomek

Marzenia się spełniają...