Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym dowiedzieć się gdzie konkretnie znajduje się sterownik świec żarowych w moim modelu auta. Najlepiej jakby ktoś pokazał na zdjęciu. Czytałem jeden poradnik na tym forum lecz nie ma tam zdjęć gdyż wygasły, a nie chcę rozkręcić całego auta w poszukiwaniu. Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć gdzie się on znajduje i jak go sprawdzić po wyciągnięciu.

Problem jest w tym, że autko na mrozach ciężko pali i trzęsie silnikiem (nie pali na wszystkie tłoki), dopiero po chwili zapala wszystkie.

Proszę o wyjaśnienie wszystkiego dokładnie.

Dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest w silniku N47. Kolega ma silnk M47 i sterownik znajduje się od spodu po stronie kierowcy.

Jak rozbierzesz dół to znajdziesz go. Najpierw podłącz pod kompa i zobacz błędy. Potem wymień lub napraw sterownik. Skasuj błędy i zobacz czy nie wraciły. Jeśli tak to jeszcze świece do wymiany. W dziale ZRÓB TO SAM jest instrukcja z tego co wiem.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e91-320d-tou_200605/repair-manuals/12-engine-electrical-system/12-21-preheating-relay/Dn6Gmgj

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Rozebrałem całe osłony z dołu i szukałem i nie znalazłem tego pod siedzeniami. Może ktoś kiedyś to gdzieś poprzestawiał w inne miejsce nie wiem. Gdzie jeszcze mogę zajrzeć aby to znaleźć.

Dodaję zdjęcia gdzie patrzyłem.

http://s2.ifotos.pl/img/bmw-11jpg_qwnaena.jpg

43cb9496de660.jpg

Jak by ktoś coś robił przy swoim aucie i miał na wierzchu ten przekaźnik to proszę o wstawienie zdjęcia. Dziękuję.

Opublikowano
w m47 dojdziesz od komory silnika by odkręcić sterownik świec.

Nie ma takiej opcji, bo jest pod filtrem oleju i rozrusznikiem

Opublikowano
w m47 dojdziesz od komory silnika by odkręcić sterownik świec.

Nie ma takiej opcji, bo jest pod filtrem oleju i rozrusznikiem

gdybym w ten sposób go nie wyciągał nie pisał bym o takiej możliwości , jeżeli nie wierzysz ja stawiam karton Jacka Danielsa Ty i ktoś ma 2 kartony :D