Skocz do zawartości

[E36] Obrotomierz CZASEM pokazuje za mało.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Użyłem lupki, inne problemy dotyczące obrotomierza w e36 wykazują inne objawy więc domyślam się że powód również może być inny.

Po starcie, wydaje mi się że przez dłuższy czas obrotomierz pokazuje obroty prawidłowo (~1000obr/min na luzie itp.), ale potem jakby "się męczy" i wskazówka opada do 0 na luzie. Przy wyższych obrotach zaczyna się powoli podnosić, może nawet do prawidłowej pozycji.

Domyślacie się może jaki może być powód? Zależy mi na poznaniu tego samochodu od deski do deski i wolałbym nie oddawać go z taką błahostką do mechanika i zajął się tym sam. Jeśli ktoś ma propozycje rozwiązania problemu, bardzo proszę o dokładne wskazówki jak się do tego obrotomierza dostać.

Samochód to BMW Seria 3 E36 Compact 316i, silnik M43, rocznik 95.

Opublikowano

Obstawiam popsute zegary

kiedy spada na 0 to inne elementy zegarów działają ? gdyby wszystko leciało to brak napięcia

silnik nie przygasa ?

Opublikowano
Silnik nie przygasa, wszystko inne śmiga jak należy. Co oznacza "zepsute zegary"? Jest szansa na wymianę tego konkretnego "zegara" obrotomierza samemu czy może się tym zająć spec? Nawet mój mechanik mówi że nie zajmuje się wymianą zegarów :(
Opublikowano
Silnik nie przygasa, wszystko inne śmiga jak należy. Co oznacza "zepsute zegary"? Jest szansa na wymianę tego konkretnego "zegara" obrotomierza samemu czy może się tym zająć spec? Nawet mój mechanik mówi że nie zajmuje się wymianą zegarów :(

Wymiana zegarów to jest odkręcenie kierownicy i dwóch śrubek od zegarów, tyle roboty, że aż całe 15 minut wystarczy na tę czynność. Podmieniasz i sprawdzasz czy to w zegarach leży wina.