Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mój Ctek mxs5 posiada funkcje regeneracji aku (Recond) i chyba nadeszła pora to przetestować.

Wiem ze w e60 (również mój rocznik, tj. 2004) nie powinno się odcinać aku tylko ładować przez styki pod maską.

Pytanie, czy ta opcja może wpłynąć na elektronikę auta?

ETAP 6 RECOND

Wybierz programu Recond, aby dodać krok Recond do procesu ładowania. W trakcie regeneracji napięcie wzrasta, aby spowodować kontrolowane gazowanie w akumulatorze. Gazowanie powoduje wymieszanie kwasu w akumulatorze, przywracając mu energię (Max 15.8V, 1.5A)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta opcja wpłynie korzystnie bo IBS sczytuje parametry akumulatora co kilkanaście sekund przez co system będzie wiedział że bateria została naładowana i dostosuje prąd ładowania alternatora do poziomu naładowania aku.

Opublikowano

Ta opcja wpłynie korzystnie bo IBS sczytuje parametry akumulatora co kilkanaście sekund przez co system będzie wiedział że bateria została naładowana i dostosuje prąd ładowania alternatora do poziomu naładowania aku.

Czyli nie ma co się bać wyższego, skokowego napięcia?

Próbowałem tych cudów z różnymi akumulatorami i żaden nie "zmartwychwstał". Jak aku śmietnik to na złom z nim i trzeba kupić nowy :cool2:

Wiem ze to nie doda kolejnych lat, bardziej chodzi mi o chociaż mała poprawę. Nie mam czasu teraz na wymianę, reset w kompie itp. Może po świętach :)

Samochodem jeżdżę w weekendy i teraz ma problem żeby zakręcić po 5-6 dniach stania na dworzu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli nie ma co się bać wyższego, skokowego napięcia?

To są ładowarki mikroprocesorowe, tak że nie masz się czego obawiać, tylko wybierz odpowiedni program dopasowany do rodzaju twojego akumulatora (AGM lub zwykły)