Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moje bmw 3.0 LPG nie ma w korku OGRZEWANIA. Ale jak juz ruszę to jest super ciepło.

Wczoraj kolega w takim samym bmw dolewał płynu co prawda 2.0d ale to co zaobserwowałem dalo mi do myślenia. Odpalił samochod dolewal i gdy silnik juz sie podgrzał (termostat się otworzył) zaczęło bardzo ladnie mocno sikać w zbiorniczku lalo sie konkretnie (chodzi o obieg wody na wolnych obrotach) przy otwartym korku.

Zaś u mnie na wolnych obrotach. Nie sika :cry2:

Dopiero gdy dodam gazu to sie pojawia ale wtedy cisnienie tez wzrasta i musze zaprzestac testowania. (Plyn idzie powoli w gore). Gdzies czytalem ze ponoc na otwartym zbiorniczku nie bedzie obiegu widac dobrze a raczej wcale na wolnych. Dopiero przy dodaniu gazu ma byc widać strumień. Ale u kolegi na otwartym i do tego na wolnych bylo widac. I to dobrze cisło. W porownaniu do mojego mega bo u mnie wcale nie widac na wolnych nic. I teraz nie wiem czy wymieniac pompe? Samochod nie przegrzewa sie pracuje dobrze ale węże od chlodzenia są chyba troszkę twardsze niż normalnie. Proszę o pomoc w rozwiazaniu moich przemyśleń :mrgreen:

Opublikowano
Tak. Poziom plynu napewno ok.wymieniony dolewany przerabiany. Nagrzewnica nowa. Jezeli chodzi o sprawdzenie samego strumienia mi chodzi bo moze byc ze pompa wody za slabo kręci moze wirnik jest plastikowy... i teraz slabo daje myslalem nawet mniejsze kolo pasowe zalatwic zeby sie szybciej krecila i juz by bylo.... ale moze po prostu jest do wymiany? Nie wiem czy na wolnych obrotach w 3l wersji ma byc widac ten strumien po odkreceniu korka bo jesli tak to moja pompa bedzie do wymiany. Jesli chodzi o grzanie na postoju to mechanik mowi ze to przez gaz bo grzalo dopiero przy 3 tys. Zalozyl dlawik na gaz zeby na nagrzewnice lecialo wiecej plynu teraz przy 1tys juz grzeje ale na postoju jak sie wlaczy wiatrak na max to przestaje leciec cieple... silnik jak po przejazdzce go dotknę wydaje sie byc troche za zbyt gorący ale niby wszystko jest w normie.
Opublikowano
No dobrze, a rano, przed odpaleniem sprawdzałeś poziom płynu? był max? Bo wg mnie trzeba zacząć od podstaw. Najpierw odpowietrzony układ i odpowiedni poziom płynu, dopiero potem demontaż pompy wody i ewentualnie wymiana. Tak samo termostat, pytanie czy otwiera się i zamyka, czy cały czas jest otwarty.
Opublikowano
Termostat otwiera zamyka dzis rano dolalem plynu juz ze 2 miesiace sie z tym mecze jak kupilem auto to myslalem ze wcale nie grzeje odpowietrzenie napewno odpada.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 3 litrowym dieslu strumień jest cały czas

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Jakie masz sterowanie galy czy elektryka sprawdzales czy nie ma bledow w klimie moze zaworki ci padaja i dlatego po czasie to dziala .Oczywiscie uklad musi byc odpowietrzony.Sprawny termostat ,pompa wody,brak wyciekow.Uklad w dislu inaczej dziala.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Błędów nie ma żadnych. Elektrozawor byl zalozony z dodatkowa pompa obiegowa ale nie bylo do niej wtyczki?? Zamontowalem elektrozawor nowy bez dodatkowej pompy poniewaz taki ma byc w 3l benzynie. Nawet z kolankiem probowalem bez elektrozaworu na krotko i caly czas tak samo. Sterowanie jest elektryczne i dziala poprawie ustawiam na auto (wiatrak) i obeg automatyczny i nie wieje zimnym na wolnych ale wiatrak zwalnia do prawie nic. Narazie sytuacja do przezycia przelalem juz nie jeden raz ze3l plynu i odpowietrzanie nic nie dalo sam płyn termostat byl wymieniany przez poprzedniego wlascicela mam fakturke. Plynu nie ubywa. Zdecydowalem ze samochód oddaje w najbliższym czasie do mechanika zeby sprawdzil termostat i tą pompę wymienił zeby wyeliminowac podejrzenia. Tak pytam o pompę bo kiedys w innej bmw mialem awarie tego typu ze kolo sie kreciło a wirnik stał w miejscu. A jesli mam ciagle zastanawiac czy jest dobra czy zla wymienię ją na nówke i przynajmniej bede mial pewnosc ze jest ok. Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Strumień powinien być również na wolnych obrotach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W najbliżyszm czasie nastąpi wymiana pompy wody oraz kolejne :mrgreen: odpowietrzenie układu. Mam nadzieję ze da to pozytywny rezultat. Troche boję się teorii 'to będzie uszczelka" :?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawa rozwiazana pompa wody wymieniona. Wirnik był plastikowy popękał i cud to jakis ze to tak jezdzilo dzieki wielkie wszystkim pozdrawiam :D