Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zainteresowanych. Mam problem z wałem napędowym tym od strony tylnych kół tj chyba długi składający się z dwóch części i łożyska podporowego. Rozlatuje się w nim krzyżak od strony dyfra, ten ostatni najbliżej tylnych kół. Zakładam że przyczyna to zużycie naturalne. Nowy wał jest drogi więc potrzebuję kupić sprawny używany i tu mam problem; jak ustalić jaki wał pasuje do mojego z tych co są dostępne na portalach ogłoszeniowych. Myślę że przykładowo taki jak w moim aucie występował jeszcze w innych X3 E83 np w benzynach 2.0 z x-drivem, 3.0d manualnych. Jeśli ktoś kumaty mi podpowie jak to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny. Podaję ostatnie 7n cyfr vin mojego szrota; WE49670 i numery które są na wale; 3402142-07 e83.

Dziękuję

Opublikowano
krzyżak jest niewymienny z tego co wiem, można by dać do regeneracji ale pewnie koszt duży i auto unieruchomione na kilka dni a jest codziennie potrzebne...
Opublikowano
Witam, cd zmagań z wałem kardana ostatnim; dziś zostawiłem auto w firmie która regeneruje wały napędowe, wymienili krzyżak ostatni tzn od tylnych kół, podporę wału z łożyskiem, wyważyli i poskładali, nawet samemu nie ubrudziłem rączek. Autko po kilku godzinach odebrałem gotowe, pewnie ciekawość :-) ile kosztowało, już piszę 660 ziko wszystko, moim zdaniem to dobra cena biorąc pod uwagę zakup na znanym portalu wału używanego i własnej roboty włożonej to wyjdzie podobnie i jeszcze przez kilka dni nie można by domyć rąk.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Też robiłem wał w autocardanie miałem zatarty tylni krzyzak. Wysłałem wał, wymiana krzyzaka, łożyska podpory, wyważenie i pomalowanie 440zl plus koszty wysyłki w jedną stronę . 3 dni czekania a w aucie ciszej i bez wibracji.