Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Mam duży problem z ogrzewaniem w swojej beemce 523i sedan , climatronic , lpg. Otóż na climatronicu mam ustawione 32*C a ogrzewanie działa słabo , dodam , że letnie powietrze leci mi tylko z kratki nawiewu na kierowce. Z kratki na pasażera i tylnego tunelu leci cały czas zimne powietrze. Kratki ustawione na grzanie ( z przodu 3 kropki czerwone, z tyłu pokrętło na czerwone). Termostat mam raczej sprawny gdyż silnik się szybko nagrzewa i trzyma temperaturę w pionie. Układ odpowietrzony , stan płynu taki jaki ma być czyli patyk wystaje 1 cm nad obudowę zbiorniczka. Na biegu jałowym strumień wody w zbiorniczku jest dość porządny. W samochodzie pod dywanikami sucho , więc nagrzewnica nie przepuszcza , szyby nie parują. Teraz pytanie od czego zacząć szukania? Climatronic , elektrozawory , nagrzewnica ?. Czytałem też na forum , że po nagrzaniu silnika wąż idący z prawej strony u góry od chłodnicy ma być twardy? - u mnie jest miękki. Kolejną rzeczą którą zauważyłem to wąż idący od elektrozaworów do chłodnicy (ten na dole) jest zimny.

Pomóżcie Panowie...

Opublikowano

Odepnij wtyczkę od elektrozaworow i sprawdź czy grzeje. Mogą też być one zapchane syfem.

Pompa odpada jak jest przelew. Jeśli elektrozawory będą ok i przy wypietej wtyczce nie ma ogrzewania może być nagrzewnica do wymiany

Opublikowano
A może gazownia źle założona, nie szeregowo tylko równolegle? Ale może nie mam racji, bo tutaj mamy sterowanie ogrzewaniem przez elektrozawory, a nie przez klapki jak w innych autach z klimatronikiem np. jeep.
Opublikowano
Odpinane były przewody grzejne? Podejrzewam przepychaną nagrzewnice lub pompa wody do wymiany.

Nie mam pojęcia czy przewody były odpinane.

Odepnij wtyczkę od elektrozaworow i sprawdź czy grzeje. Mogą też być one zapchane syfem.

Pompa odpada jak jest przelew. Jeśli elektrozawory będą ok i przy wypietej wtyczce nie ma ogrzewania może być nagrzewnica do wymiany

Wtyczkę odpiąłem i grzeje tak samo (teraz jak jest temperatura na plusie to dużo lepiej grzeje , ale dalej nie jest to 32*C i ciepłym powietrzem dmucha tylko kratka od kierowcy , z reszty nawiewów dalej zimne leci).

Jak odpinałem wtyczkę od elektrozaworów to sprawdziłem ręką czy są gorące i muszę przyznać , że gorące to one nie są. Nie wiem czy tak ma być czy nie ale i węże są takie letnie.

A może gazownia źle założona, nie szeregowo tylko równolegle? Ale może nie mam racji, bo tutaj mamy sterowanie ogrzewaniem przez elektrozawory, a nie przez klapki jak w innych autach z klimatronikiem np. jeep.
]

Sprawdziłem węże , które idą do parownika i z niego wychodzą , to jak je przytrzymałem na kilka sekund to sobie paluchy poparzyłem. To normalne , że węże , które idą do parownika są dużo ale to dużo gorętsze od głównego węża od chłodnicy?

Co do samej instalacji to mam z nią takie przeboje , że szkoda gadać. Check to mi się świeci już od ponad pół roku i nikt nie wie od czego. Wymieniane sondy lambda , cewki , świece , przepływka i dalej się świeci , obroty od czasu do czasu falują , a jak się depnie do odcięcia to obroty falują od 1000 do prawie 0 :(

Opublikowano
Lewego węża czy prawego? Jak lewego to normalne bo pewnie termostat nie puścił duzy obieg. Jeszcze moze być syf na zaworach albo jak, kolega pisał źle wpieta instalacja. Poszukaj dobrego warsztatu zajmującego się LPG jeśli sobie ten nie radzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do samej instalacji to mam z nią takie przeboje , że szkoda gadać. Check to mi się świeci już od ponad pół roku i nikt nie wie od czego. Wymieniane sondy lambda , cewki , świece , przepływka i dalej się świeci , obroty od czasu do czasu falują , a jak się depnie do odcięcia to obroty falują od 1000 do prawie 0 :(

Załóż osobny temat, wklej błędy i będziemy myśleć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.