Skocz do zawartości

g31 540d xDrive m sport carbon black

p0sitiv

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na teraz na szybko zdjęcia na kołach zimowych.

Nd3ytFn.jpg

Rn3UiTy.jpg

8lmt8ri.jpg

Z ważniejszych opcji:

ConnectedDrive Plus Package

Pakiet First Class

Pakiet Business Class

Pakiet Innowacji

Pakiet Safety

Systemy Asystujące Kierowcę Plus

Zdalne Parkowanie z Pilota

Czego brakuje, a co miałem w F11 to:

dach szklany i ogrzewanie postojowe.

Ale 320km pod pedałem, więc jakoś się przemęczę.:)

Pozdrawiam

MM

A mi wlasnie pasuja. Auto super;) az zazdro ze wzoalem sedana:) Super wyglada w czystej czerni, a i kolka na zime dobrze na fotach wyglada:) no i carbon nie wyglada jak carbon na tych fotach :) Edytowane przez KubaTfb

• Zasłużeni forumowicze

Auto super, gratulacje, zwłaszcza silnika gratluję, bardzo dobry wybór :) napisz jak spalanie jak już pojeździsz trochę i ogólnie jak wrażenia.

Koła zimowe niestety są jakie są, nie ma też zbyt dużego wyboru. Jakie masz na lato? 19 czy 20 M-pak? Daj zdjęcia środka, jaką tapicerkę wybrałeś? Te fotele to komforty? Nie mogę dopatrzeć się na fotkach.

Ponieważ samochód pochodzi z programu Premium Selection (rok prod. 2018, przebieg 8000 km) wybierałem z tego co było. Musiałem się więc pożegnać z dachem panoramicznym i ogrzewaniem postojowym, którego często używałem, gdyż garaż okupowany jest przez dwie babcie z Bawarii.:).

Ale i tak na konfiguratorze wyszło 470k.

Felgi Double Spoke 664 M - pewnie będę chciał zmienić na 20 cali.

Fotele Nappa kość słoniowa z masażem i wentylacją.

Podaję VIN do zdekodowania: BH99704

Więcej fotek wrzucę w sobotę (jak mi się uda.:). Silnik jak na razie super. Trasa po zakupie z W-Wy do Poznania przy prędkości przelotowej 150-160 (średnia 120 km/h) wyszło 8l. na komputerze.

Silnik fajnie mruczy, to jest to czego mi brakowało w F11 525d…

Pierwsze minusy też są:

HUD – w nocy świeci się wielki prostokąt, który skupia wzrok. Jeśli ściemnię go w menu i-idrive to nie jest widoczny w dzień i muszę go znów rozjaśniać.

Szybką opcją jest ściemnienie go za pomocą pokrętła, ale wtedy ściemnia się wszystko co podświetlone, a ja chcę tylko HUD-a przyciemnić.

Wewnętrzne lusterko wsteczne nie przyciemnia się na całej powierzchni. W skutek tego, często zdarza się, że światła pojazdu za mną trafiają miejsce które nie jest przyciemnione. Razi i irytuje.

Kieszenie w drzwiach – w stosunku do F10-11 ubyło flokowania. W poprzedniku wyfiokowany był cały schowek tutaj tylko od jedna storna, dno i druga strona to gołe tworzywo.

Ubyło siatek na drobiazgi, nie ma siatki na tunelu od strony pasażera oraz w bagażniku.

W F11 roleta i siatka stanowiły jeden element a ich montaż był łatwiejszy.

Tyle z wad – mam nadzieję, że silnik przysłoni je wszystkie.:)

Kolorystyka super, a silnik to marzenie. Napewno ma super elastyczność i tego mi trochę brakuje. Konfiguracja też super. Ale u mnie webasto było priorytetem, więc dlatego odpadły auta 530d z premium select bo ciężko było znaleźć z tą opcją. Jedyny dla mnie minus to kombi ;) ale wiadomo, takie wybrałeś bo kombi potrzebujesz

Szerokości i bezawaryjności

• Zasłużeni forumowicze

Czarne nerki idealnie pasują, tworząc całego czarnego rodzinnego rozrabiakę z tym silnikiem.

Czarny kolor, jasna skóra, silnik, czego chcieć więcej? Gratulacje!

Benzyna zamiast krwi...

Piękna i bestia choć kombi i w xDrivie :wink: - ale rozumiem, każdy ma co innego w głowie.

Kolor i czarne nery :cool2:

Silnik jeszcze większy zbój niż mój - szczere gratulacje!

Gratulacje ! Pięknie się prezentuje w tej czerni :cool2: Możesz uchylić rąbka tajemnicy , jakie rabatowanie % w stosunku do konfiguratora osiągnęło auto z przebiegiem z programu Premium Selection ? Może być na PV . Pzdr

Wg mojej wiedzy i doświadczenia w zależności od zdolności negocjacyjnych i wielu innych czynników - jak się postarasz to rabat może oscylować - od nowego z konfiguratora - 30 - 35%.

Skoro od nowego można wytargać 16, a nawet 18%, to i tak jest to drugie tyle - ale mamy auto średnio półroczne z małym nalotem - jak to w życiu - coś za coś.

Każdy ma swoją matematykę - moja dawała mi wybór - albo nowa dobrze wyposażona 520d/525d - albo jeszcze lepiej wyposażona półroczna z BMW AG - 530d lub 540i... I każdy decyduje sam. Chyba sęk w tym, że nie każdy wie, że może iść na odpowiedni dział i przeanalizować ze sprzedawcą, co tam mają w Monachium do wzięcia po jakimś garniturku...

Wiadomo, lepiej jest wziąć nowe full wypas M5 - no... najlepiej być zawsze pięknym, młodym i bogatym :roll: - ale rzeczywistość jest często inna :wink:

• Moderatorzy

To całkiem ok cena.

W 2007 i 2010 też po tyle chodziły tzw ex-Ag, jak kupowałem E60 i E93. Choć za E60 11 miesięczne 25kkm dalem 65% ceny

Przy tej nagonce na diesla co cie skłonilo do wzięcia 540d?

No i dodatkowo diesel drozszy o 40gr./litr.

Zasieg? Osiągi?

To całkiem ok cena.

W 2007 i 2010 też po tyle chodziły tzw ex-Ag, jak kupowałem E60 i E93. Choć za E60 11 miesięczne 25kkm dalem 65% ceny

Wg mojej wiedzy - są trzy rodzaje aut z prawdziwego Premium Selection z BMW AG:

1. Popracownicze - typowy EXAG - rzadko kiedy mają powyżej 20.000km nalotu, mają dobre wyposażenie

2. Auta po wypożyczalni, ale nie takiej typowej, tylko wewnętrznej BMW - są zazwyczaj na zimówkach, mają średnie wyposażenie, zauważyłem, że są one praktycznie takie same (ale to nie reguła na 100%). Przebiegi zazwyczaj około 25.000km

3. Auta z kontraktu po wypożyczalni typu Awis czy Hertz - przebiegi min. 25.000km zazwyczaj, słabe wyposażenie

Najlepsze są - wiadomo - popracownicze (takie mam teraz), choć (dowiedziałem się przed samą sprzedażą) poprzednie F10 miałem z ich wewnętrznej wypożyczalni (wer. nr2) ale nie miałem się do czego przyczepić - wszystko było idealne w samochodzie, zero śladów zużycia i zero problemów przez 4 lata.

Sprzedawca wie, jakie auto oferuje patrząc w system - warto pytać, skoro wiemy o co pytać.

Cały czas powtarzam, że mało kto wie, że może iść na dział Premium Selection i mogą mu tam znaleźć ciekawy egzemplarz - nie piszą tego na wejściu celowo - bo priorytetem są auta wystawione na placu, które trzeba spieniężyć.

Przy tej nagonce na diesla co cie skłonilo do wzięcia 540d?

No i dodatkowo diesel drozszy o 40gr./litr.

Zasieg? Osiągi?

Pomimo, że nie mnie pytasz :wink: to ja wtrącę się, bo też wybrałem diesla, choć w zbliżonej cenie miałbym 540i - tyle, że wybór jednak był skromniejszy, szczególnie bez xDriva, więc już to pokazuje, że owa nagonka w tej klasie ma się nijak do rzeczywistości. Diesel w dużych autach, a już szczególnie w SUVach jest podstawą, co innego w małych, miejskich autach, tutaj znika i znikać będzie.

Ponieważ minusów nie widzę, to w podobnej cenie mam auto z:

- zdecydowanie mniejszym spalaniem - w trasach tankuję po 1000 - 1100km - średnie spalanie potrafię mieć poniżej 7l bez wyrzeczeń

- moc - a raczej moment 620NM, który daje kopa po muśnięciu pedała gazu

- dźwięk 6 cylindrowca bardzo przyjemny, może nie aż tak aksamitny jak w benzynie, ale też fajny (oczywiście pomijamy wolne obroty :wink: )

Faktem jest, że ja sporo po trasach jeżdżę, czasem auto stoi tydzień w garażu i potem lecę gdzieś dalej - dlatego dla mnie diesel to optymalny wybór.

Więc dla mnie ta nagonka ma się nijak do mojego samochodu - jestem mega zadowolony i tyle. Ten diesel z DPFem, z AdBlue i co tam jeszcze jest - jest czystszy niż 540i - przynajmniej na razie, póki sprawny :)

Ale ciekawy jestem też, co napiszę kolega od 540d - co jego skłoniło :wink:

Nie dam się zastraszyć przez lobby ekoterrorystów.:)

A na poważnie, rocznie przejeżdżam 40-45 tys. km, z czego spora część to Niemiecka autostrada.

Uważam, że nie ma lepszego połączenia osiągów/wydajności z rozsądnym apetytem na paliwo, jak nowoczesny silnik diesla.

Trudno mi się jest jeszcze wypowiadać na temat zużycia 540d, ale po przejechaniu 600km średnie spalanie to 8,5l. Pewnie w przypadku 540i byłoby 12l.

Niewiele jest samochodów, które rozpędzają się do 100 km/h poniżej 5s. z takim zużyciem paliwa.

Przy moich przebiegach mówimy o sporych oszczędnościach. Ponieważ mam gwarancję i nigdy nie trzymam samochodu po gwarancji, nie zakładam dodatkowych wydatków na naprawy.

A wracając jeszcze do nagonki na diesle. Skoro benzyna jest taka ekologiczna, to dlaczego Audi nie może sobie poradzić z normą WLTP właśnie w przypadku silników benzynowych. Żadnego dużego Audi (A6, A8, Q7, Q8) nie kupisz obecnie z silnikiem innym niż niesławny diesel…

To całkiem ok cena.

Wg mojej wiedzy - są trzy rodzaje aut z prawdziwego Premium Selection z BMW AG:

1. Popracownicze - typowy EXAG - rzadko kiedy mają powyżej 20.000km nalotu, mają dobre wyposażenie

2. Auta po wypożyczalni, ale nie takiej typowej, tylko wewnętrznej BMW - są zazwyczaj na zimówkach, mają średnie wyposażenie, zauważyłem, że są one praktycznie takie same (ale to nie reguła na 100%). Przebiegi zazwyczaj około 25.000km

3. Auta z kontraktu po wypożyczalni typu Awis czy Hertz - przebiegi min. 25.000km zazwyczaj, słabe wyposażenie

Mój jest po dyrektorze z BMW Polska.

W biznesowych limuzynach, takich jak piatka, sprzedawane sa w glownej mierze auta dlugodystansowe z silnikiem diesla.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• 4 tygodnie później...

mam opcje kupic EXAG ale jest bez pakietu serwisowego ; tylko pierwszy przeglad w cenie , normalne to ? przejmowac sie ? jaki to wyjdzie koszt

mowa o 530i xdrive ; na pocieszenie jest gwarancja 3 letnia + 2 premium selection ;

czy normalne ze daja jeden zapas kol - w tym wypadku zimowki ?!

Pakiet serwisowy w cenie, jest chyba tylko na polski rynek, w innych krajach jest odpłatny. I zazwyczaj jest tak, że dostaje się jeden komplet kół. W Niemczech jest tak, że jak jest okres zimowy auto wyjeżdża z zimowymi kołami z fabryki chyba. Takie mam info z doświadczenia bo też szukałem EXAG ale padło na auto do produkcji słabsze silnikowi ale wyposażenie takie jak chciałem i bez przebiegu.

Jak kupowałem F11, które było z EXAG też to miałem pakiet serwisowy jak w PL (5l./200k km)

G31 jest z EXSA.:) Pierwszym właścicielem było BMW PL (samochód po dyrektorze) i w cenie dostałem kpl kół zimowych (widoczny na zdjęciach samochodu), pakiet serwisowy rozszeżony do 8l/160k km), oraz BRI 5l/200k km).

Musisz negocjować. Teraz będzie chyba łatwiej, po zmianie przepisów sprzedawcy będą musili się mocno gimnastykować.