Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze swoim e46 320Ci (automat). Ostatnio kiedy go odpaliłem, z pod maski zaczął wydobywać się dziwny odgłos. Takie niejednostajne, dziwne, jakby metaliczne tarcie. Oczywiście na postoju bo boje się tym gdziekolwiek teraz jechać.

Odgłos dochodzi gdzieś z prawej strony silnika, tam gdzie alternator, rolki, etc. Jak już pisałem, jest niejednostajny, tzn co jakiś czas znika, za chwile znowu go słychać, raz krócej, raz głośniej, itd.

Sprawdzilem wszystkie płyny, są w normie (ktoś mi powiedział, że może to być wspomaganie), sprawdziłem też napięcie ładowania - 13,98V. Ciężko mi sprawdzić czy wysokość tego wydawanego dźwięku zwiększa się wraz z obrotami bo powyżej 1000 obr/min zagłusza go już wentylator wiska. Zastanawiam się co to może być i czy dojade do mechanika (~10km) żeby nic się tam nie rozsypało bo wtedy będzie kaplica.

Przy okazji, pytanie z innej beczki: da się w tym automacie jakoś wrzucić bieg neutralny bez włączonego silnika? Np znajomy w e65 ma pod kierownicą taką czerwoną wstążke, której pociągnięcie wrzuca neutral.

Opublikowano
Tak wystarczy zaplon i przycisnac pedal .Sciagnij pasek napedowy i odpal bez bedziesz wiedzial czy przyczyna w silniku czy cos innego,
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Tak wystarczy zaplon i przycisnac pedal

W sensie, chodzi Ci z tym zapłonem o przekręcenie kluczyka do pozycji 2 czy o odpalenie silnika?

Który pedał? Wtedy mogę sobie normalnie przerzucić z P na N?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musi być zapłon, wystarczy kluczyk w pozycji nr 1 i możesz zmieniać przełożenia skrzyni. Oczywiście pedał hamulca.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dziękuje, wypróbuje to przy najbliższej okazji bo wczoraj o tym zapomniałem :/ Natomiast zauważyłem coś innego - wczoraj odpaliłem samochód i ten odgłos zniknął. Co prawda wydaje mi się, że na samym początku przez chwile go słyszałem, natomiast później już cisza. Zauważyłem, że temperatura otoczenia jest dodatnia (+3 stopnie chyba), a wcześniej kiedy występował ten odgłos było coś koło zera lub nawet lekki mróz.
Opublikowano
Moze kiepski olej i napinacz albo lancuch slychac.Zawiez gdzies auto bo chyba nie masz za duzo doswiadczenia .Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo słusznie :cool2: tylko musisz zacząć działać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Póki co nadal nie wiem co było przyczyną tego odgłosu, ale będe miał dobrą okazje sprawdzić.

Dałem auto do lakiernika, wczoraj kiedy chciał je przestawić rozleciał się wentylator i jedna z łopat wbiła się w chłodnice.

Na nową, oryginalną chłodnice raczej mnie nie stać, a zamienników jest kilka firm. Która będzie najlepsza do mojego e46? (automat, klimatyzacja)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hella/behr albo niessens.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Behr jest w sumie droższy od Helli o jakieś 130zł, jest sens inwestować więcej?

Byłem obejrzeć jak to wygląda. Okazuje się, że nie odpadła jedna czy dwie łopaty wentylatora, ale wszystkie są pourywane, poprzecinane przewody i podziurawiona chłodnica.

Lakiernik wciska mi kit, że "samo sie rozleciało", ale to chyba niemożliwe patrząc na skale zniszczeń?

Założył mi wentylator Febi, czyli generalnie najtańsze co jest do kupienia. To chyba niezbyt dobry wybór?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma sensu, sam wybrałbym nissens, pewnie znajdziesz poniżej 300,- trudno powiedzieć co tam się działo, wisko może zrobić niemałe zamieszanie pod maską.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Powiedz mi, gdzie na chłodnicy znajdę znaczek producenta?

Chodzi o to aby określić czy chłodnica jest oryginalna czy to zamiennik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz sobie daną chłodnicę (producenta) w google, daj grafika i szukaj oznaczeń. Ori ma chyba oznaczenia po stronie zbiornika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie.

Zaniepokoiłem się pewną sytuacją; otóż odkręciłem kurek od wlewu oleju i okazuje się, że na jego dolnej części nazbierała się dziwna, żółtawa maź o konsystencji masła. Wyciągnąłem bagnet, ale olej wygląda normalnie.

Samochód przez ostatnie 5-6 tygodni był opalany zaledwie kilka razy.

Co może być tego przyczyną i czy jest to groźne?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To co napisałeś, brak jazdy, przegoń go na trasie i będzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Czyli jak rozumiem, to jakieś naturalne zjawisko czy bardziej niegroźna patologia?

Takie coś chyba się dzieje kiedy olej miesza się z wodą (wilgocią), może uszczelka pod korkiem do wymiany? (w sensie, cały korek)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wilgoć, normalne przy niedogrzanym silniku i krótkich odcinkach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Spytam jeszcze o coś.

Otóż niedawno odpiłem samochód (stał dobe nieużywany), na dworze było jakieś -5 stopni.

Przez pierwsze 30 sekund pracy silnia było słychać takie jakby cykliczne zwiększanie głośności pracy silnika, około 3-4 razy na sekundę, a obroty jałowe wynosiły 1000 obr/min. Było też czuć lekkie szarpanie całym samochodem w przód i tył zsynchronizowane z tymi zwyżkami głośności pracy sinika. Po pół minuty ustało, a obroty zaczęły stopniowo schodzić do tych 500-600.

Pierwszy raz takie coś miałem, czy to aby normalne?

Druga sprawa, zauważyłem (choć może mi się wydaje), że silnik głośniej pracuje. Już kiedyś to zauważyłem, zaraz po wymianie oleju (wcześniej było 10W40, teraz jest Motul 8100 x-cess 5W40), ale teraz mam wrażenie, że jeszcze bardziej go słychać przy każdym dodaniu gazu. Nie słyszę żadnych patologicznych oznak typu stukanie, piszczenie, etc. Po prostu głośniej warczy.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Mechanik, który naprawiał mi samochód próbował również nabić klimatyzacje, ale stwierdził jakiś wyciek gazu we wnętrzu samochodu (nabił azotem i sprawdzał miernikiem). Z czego ten gas mógłby uciekać we wnętrzu auta?