Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po wymianie akumulatora na Varte 80ah agm 800A osoba sprzedająca aku stwierdziła że za duże jest ładowanie pokazuje 14,7 wzwyż do 15,1 (włączone światła klima itp mierzone z przodu auta na tych wtykach do ładowania). W Carly BMW pokazuje 14,6-7 (battery voltage sensor). Błąd słabego aku usunięty oraz adaptacja nowego wykonana. Żadnych błędów nie pokazuje tylko nie chciałbym uwalić świeżego aku. Ktoś coś doradzi czy tak powinno być ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

W Carly BMW pokazuje 14,6-7 (battery voltage sensor)
:cool2: :cool2:

EN - 61 20 ... Notes on AGM battery

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e84-x1-sdrive18i-sav/repair-manuals/61-general-vehicle-electrical-system/61-20-battery/1LiMpr2r

DE - 61 20 ... Hinweise zur AGM-Batterie

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e84-x1-sdrive18i-sav/repair-manuals/61-general-vehicle-electrical-system/61-20-battery/1LiMpr2r

Warnung! AGM-Batterie nicht mit >14,8 V laden! Keine Schnellladeprogramme!

Beim Laden von ausgebauten Batterien (so genannten Stand-alone-Batterien) darf die maximale Ladespannung von 14,8 V bei Raumtemperatur nicht überschritten werden. Auch für das Laden über Fremdstart-Stützpunkt darf die maximale Ladespannung von 14,8 V bei Raumtemperatur nicht überschritten werden. Bereits bei kurzem Laden der AGM-Batterie mit einer Ladespannung von größer als 14,8 V wird die Batterie vorgeschädigt. Eine Ladespannung von größer als 14,8 V findet meist in Schnellladeprogrammen Anwendung.

Ostrzeżenie! Nie ładuj akumulatora AGM> 14,8 V! Nie stosuj programów szybkiego ładowania!

Podczas ładowania akumulatorów (tak zwanych akumulatorów autonomicznych) nie wolno przekraczać maksymalnego napięcia ładowania 14,8 V w temperaturze pokojowej. Maksymalne napięcie ładowania 14,8 V w temperaturze pokojowej również nie może zostać przekroczone podczas ładowania przez punkt początkowy skoku. Nawet przy krótkotrwałym ładowaniu akumulatora AGM przy napięciu ładowania większym niż 14,8 V akumulator jest uszkodzony. Napięcie ładowania większe niż 14,8 V jest zwykle używane w programach szybkiego ładowania.

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

A czemu pokazuje ma mierniku nawet 15 V ?
:cry2: :cry2: :cry2:

Klema IBS jest odpowiedzialna za " wszystko " .....

Jeżeli na klemie jest napięcie mniejsze 14,8 V - i Carly BMW pokazuje 14,6-7 ..... to wszystko jest O.K.

Dlaczego mierzysz napięcie na klemach do lądowania pojazdu ? Zmierz napięcie jakie podaje prądnica na zaciskach akumulatora :cool2:

EN - 61 12 ... Information on intelligent battery sensor (IBS)

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e84-x1-sdrive18i-sav/repair-manuals/61-general-vehicle-electrical-system/61-20-battery/1LyvW9MF

DE - 61 12 ... Hinweise zum Intelligenten Batteriesensor (IBS)

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e84-x1-sdrive18i-sav/repair-manuals/61-general-vehicle-electrical-system/61-20-battery/1LyvW9MF

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź;) Dziś lepiej już będę spać dzięki Tobie. Mam jeszcze jedno pytanie przy nowym aku wyskoczyło mi raz cc id 415 ( w carly błąd a559)( przy starym ciągle się działo) stało się to po tym jak z dwa razy od razu otworzyłem i zamknąłem auto sprawdzając czy działa oświetlenie drogi do domui.W poniedziałek dopiero sprawdzę jakie napięcie jest w spoczynku ( az głupio że nie sprawdziłem od razu przy kupnie) I się zastanawiam czy nowy powinien się trochę podladowac ogólnie same krótkie odcinki po 5 km robiłem czy czasem lipnego nie kupilem.
Opublikowano
Witam. Sprawdziłem dziś napięcie w spoczynku i po godzinie wynosiło 12,61 Varta Silver 80 ah agm czy to dobra wartość na nowy akumulator? I drugie pytanie czy samo otwarcie drzwi następnie pogaszenie wszystkich lampek w w środku żeby nic nie pobierało może spowodować spadek napięcia do 12,25 V ?