Skocz do zawartości

Jakie zegary E46 compact 316ti N42B18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW E46 compact 316ti z silnikiem N42B18. Padł mi licznik, z tego co się dowiedziałem najlepiej kupić używkę. Teraz moje pytanie - oznaczenie na obudowie mojego licznika to 6 915 237. Czy muszę szukać konkretnie takiego modelu czy inne również będą pasować?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każde do benzyny, kwestia kodowania. Po numerze masz to samo od 316i do 328i.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Po pierwsze musisz miec zegar w zaleznosci czy masz ASC czy DSC bp to 2 rozne systemy i moze sie swiecic kontrola na zolto a nie ma mozliwosci zmiany z DSC pozniej 4 cylindry tylko bo od 6 bedzie oszukiwal obrotomierz nie wszystkie mozna pezkodowac bo nie maja tego w menu pozatym chip nie pozwala.Kup anglika z tego samego roku i najlepiej silnika sa tanie przeloz tarcze i przekoduj na km.Sorki juz kupiles to wsadz i sprawdz jak dzialaja.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano

Witam ponownie, zegary przyszły i po zamontowaniu wygląda to w ten sposób:

8751e75838891.jpg.html

coś chyba poszło nie tak, podaje link do zdjęcia: https://zapodaj.net/8751e75838891.jpg.html

Obroty, prędkość z tego co zdążyłem na szybko sprawdzić wyświetlane są poprawnie aczkolwiek dalej nie działa kontrola trakcji oraz przy przebiegu jest kropka.

Posiadam kabel OBD do BMW od Viakena, dokładnie taki:

7ae7e61361f96.jpg.html

coś chyba poszło nie tak, podaje link do zdjęcia: https://zapodaj.net/7ae7e61361f96.jpg.html

I czy przy jego pomocy jestem w stanie zrobić, żeby było dobrze czy skoro zadaje takie pytanie to lepiej żebym udał się do fachowca? Kabel dopiero co kupiłem przy okazji ostatniej awarii i jak na razie tylko raz próbowałem się połączyć z autem przy pomocy INPY aczkolwiek po wybraniu modelu E46 dalsza część programu była w pełni po niemiecku co skutecznie uniemożliwiło dalszą zabawę.. :roll:

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do usunięcia kropki potrzebujesz pasoft'a aby vin z licznika zgadzał się z modułem świateł, wejdź w asc/dsc i odczytaj błędy, tak samo silnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A więc tak, zainstalowałem pa soft'a (BMW Scanner 1.4.0) i w tym wypadku sukces jest połowiczny ponieważ program zainstalował się bez problemu, aczkolwiek przy próbie uruchomienia krzyczy że kabel jest nie podłączony. Więc tutaj jest problem ze sterownikami bądź kabel który posiadam po prostu nie obsługuję tego programu, powalczę ze sterownikami może coś z tego będzie.

INPA natomiast połączyła się bez problemu i jeżeli chodzi o błędy, był jeden błąd silnika ale od razu go skasowałem nawet szczerzę mówiąc nie zwróciłem dokładnie uwagi czego dotyczył... :oops:

Jeżeli chodzi o błędy ADC/DSC to wyrzuciło dwa:

1. 5E43 Sterring angle Sensor Internal

2. 5E1F ABS/ASC/DSC: VIN not initilised, execute LWS calibration

Domyślam się, że jest to kwestia przekodowania właśnie licznika na prawidłowy VIN i powinno śmigać. W weekend będę miał trochę wolnego czasu to postaram się jeszcze powalczyć :)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Po pierwsze musisz miec zegar w zaleznosci czy masz ASC czy DSC bp to 2 rozne systemy i moze sie swiecic kontrola na zolto a nie ma mozliwosci zmiany z DSC pozniej 4 cylindry tylko bo od 6 bedzie oszukiwal obrotomierz nie wszystkie mozna pezkodowac bo nie maja tego w menu pozatym chip nie pozwala.Kup anglika z tego samego roku i najlepiej silnika sa tanie przeloz tarcze i przekoduj na km.Sorki juz kupiles to wsadz i sprawdz jak dzialaja.
Których nie można przekodować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rembi1 otwórz interfejs pasoft i sprawdź czy pin 7 i 8 jest połączony, pewnie nie i tu jest przyczyna, musisz je zlutować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL