Skocz do zawartości

Jakiego zimowego płynu do spryskiwaczy używacie ?

amws

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakis czas temu auto wyświetliło komunikat o niskim stanie zimowego płynu do spryskiwacza.

Po dolaniu ok 4 litrów płynu firmy PLAK komunikat nie zniknął.

W serwisie dowiedzialem sie ze odpowiedzialne sa za to niektore płyny ponieważ sa za gęste i czujnik głupieje.

Spotkaliscie sie z czyms takim ?

Nie zakładając nowego temu zapytam tutaj. Czy wiecie kiedy w przednim zderzaku są spryskiwacze przednich reflektorów a kiedy nie. Ja mam adaptive led i nie mam a na oficjalnej str bmw jest fotka ze spryskiwaczem i takie same lampy:

http://i67.tinypic.com/2ps1yy1.jpg

A ja nie mam

http://i63.tinypic.com/ao9nrk.jpg

Wie ktoś dlaczego jest tak ?

Bo przepisy nie nadążają za technologią, w przepisach jest napisane, że samopoziomowanie i spryskiwacze powinny być przy reflektorach xsenonowych, o reflektorach ledowych nie ma w przepisach wzmianki. Więc producenci nie musza do takich świateł stosować spryskiwaczy, teraz jest to traktowane jako wyposażenie dodatkowe a nie wymóg. Aczkolwiek mogę się mylić :)

U mnie są spryskiwacze ale kiedy działają to nie widze. Nawet jakichś zacieków nie widze. W poprzednim aucie jak sie załączyły to widać było mgięłkę płynu przed maską i specyficzny dźwięk chyba większej pracy pompki.

image.jpg

Spryskiwacza lampy aktywuje się przy dłuższym trzykrotnym spryskaniu szyby, pod warunkiem, że włączone są światła mijania, a nie dzienne.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

A ja leję płyn firmy "Lidl" i nie narzekam.

Aczkolwiek w G30 to właściwie nie leję, bo spryskiwacze reflektorów jeszcze nigdy mi się nie aktywowały podczas jazdy (raz wymusiłem ich działanie na parkingu, żeby sprawdzić czy są) i to daje mega oszczędność płynu - jestem zadowolony :D :cool2:

Wierzcie mi, że płyny z lidla powodują uszkodzenia wężyków od wewnętrznej strony (tak jak tłuszcze nasycone w żyłach) :8)

Tu nie chodzi o brak smug, zapach bo też jestem zdania, iż nie należy przepłacać za coś co się wylewa na zewnątrz ale niestety te tanie płyny się krystalizują, mają słabe detergenty i używają zakamienioną wodę.

• Zasłużeni forumowicze
Zawsze używam jak i cała moja rodzina płynu z biedry i nigdy w żadnym samochodzie nic się nie stało, a niektóre auta są już w rodzinie po kilkanaście lat. Nawet jakby po 15 latach niby się coś stało to zapewne dużo tańsze będzie wymiana wezyka jak przepłacanie za płyn przez kilkanaście lat.

U mnie są spryskiwacze ale kiedy działają to nie widze. Nawet jakichś zacieków nie widze. W poprzednim aucie jak sie załączyły to widać było mgięłkę płynu przed maską i specyficzny dźwięk chyba większej pracy pompki.

image.jpg

Z innej beczki. Czy aby Kolega ma dobrze spasowaną pokrywę silnika? Róg prawego błotnika na reflektorem wg mnie nie schodzi się z maską :shock:

Zawsze używam jak i cała moja rodzina płynu z biedry i nigdy w żadnym samochodzie nic się nie stało, a niektóre auta są już w rodzinie po kilkanaście lat. Nawet jakby po 15 latach niby się coś stało to zapewne dużo tańsze będzie wymiana wezyka jak przepłacanie za płyn przez kilkanaście lat.

tez tak robię. tym bardziej że znów wróciła Biedra do bardzo dobrego płynu produkowanego przez łódzką ORGANIKĘ. Wrócili do plynu z ORGANIKI zamiast tego śmierdzacego plynu ktory sprzedawany byl przez ostatnie 3 lata (z Chemipaku?)

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/