Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś z Was miał doświadczenie ze ściąganiem auta z salonu z Niemiec przez salon w PL? Pytam ponieważ niestety na naszym rynku brakuje 2 - 3 letnich dobrze wyposażonych wersji z 3 litrowymi silnikami diesla. BMW posiada w swojej ofercie tylko 2 takie egzemplarze z 2010r co dla mnie nie wchodzi w grę. Za to w Niemczech wybór jest przeogromny, auta są świetnie wyposażone i co najważniejsze, są tańsze niż w PL. Średnia cena za wersję 530xd na otomoto z przebiegami dochodzącymi do 100kkm to 180k przy czym cena w Niemczech oscyluje w granicach 150k. Dla przykładu: https://gebrauchtwagen.bmw.de/#/b/vehicles/2094704/BMW%20530d%20xDrive%20Limousine%20saphirschwarz?manufacturers=221&series=3&models=%2220,3701%22&variants=64&skip=30&index=33&registerDateMin=2015&registerDateMax=2016

Piękna wersja, ładnie wyposażona i tylko niespełna 142k. Tylko że zakup z niemiec bezpośrednio nie wchodzi w grę ponieważ auto będzie w leasingu. Dlatego może macie z tego typu zakupami jakieś doświadczenia i znacie ludzi lub salon który takie rzeczy oferuje. U mnie jeszcze w grę wchodzi bariera językowa. Nie znam niemieckiego, dziś dzwoniłem do tego salonu ale nikt nie rozmawiał po angielsku :(. Także niczego się nie dowiedziałem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tą ceną nie jest tak do końca.

Zapomniałeś doliczyć 18,6% akcyzy. Do tego koszty tablic, ubezpieczenie na drogę, koszt wyjazadu (musisz jechać przynajmniej 2 razy), koszt tłumaczeń w PL, koszt przeglądu itd, koszt wyceny pojazdu przez rzeczoznawcę wskazanego przez leasing.

I cena się zrównuje.

Jeśli zakup odbywa się od autoryzowanego dilera to są podobno niektóre leasingi są skłonne sfinasować zakup (Pekao leasing). Ale nie, wiem jak wygląda procedura, kto zapłaci akcyzę, kto zrobi odprawę, bo właścicielem jest leasing. Ale nikt u nich nie będzie się bawił w sprawy związanie ze sprowadzeniem.

Najłatwiej w takim przypadku jest wyłożyć kasę, sprowadzić i opłacić pojazd, a następnie zrobić leasing zwrtony.

Na koniec dnia i tak dobijesz do polskiej ceny.