Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym na E70, ale bylem juz posiadaczem BMW tyle ze E46. Od poltora miesiaca jestem szczesliwym posiadaczem tego pieknego autka :) ale nieststy mam maly problem, mianowicie, rozszczelnila sie chlodnica, w gornym lewym rogu patrzac od przodu auta, moje pytanie, wlac jakiegos doktora czy od razu wymiana, polsrodki i tak mnie nie interesuja, ale za tydzien musze jechac 700 km....... i ewentualnie duzo jest z tym roboty?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

ewentualnie duzo jest z tym roboty?

poniżej instrukcja BMW wymiany chłodnicy ( 4.0 D => N57 )

EN - 17 11 000 Removing and installing radiator (N52K, N54, N55, N57 D30 O/T/S 0/1)

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-xdrive40d-sav/repair-manuals/17-cooling/17-11-engine-oil-cooler-mounting-parts/HjViLNf

DE - 17 11 000 Kühler aus- und einbauen (N52K, N54, N55, N57 D30 O/T/S 0/1)

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-xdrive40d-sav/repair-manuals/17-cooling/17-11-engine-oil-cooler-mounting-parts/HjViLNf

Erforderliche Vorarbeiten:

- Hinweise für Instandsetzungsarbeiten am Kühlsystem beachten.

- Lüfterzarge ausbauen.

- Kühlmittel ablassen.

- Kühlmittelschläuche entriegeln und abziehen.

Niezbędne prace wstępne:

- Przestrzegać wskazówek dotyczących prac naprawczych w układzie chłodzenia.

- Zdejmij osłonę wentylatora.

- Spuścić płyn chłodzący.

- Odblokuj węże chłodzące i wyjmij je.

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Dziękuję bardzo. Bałem się bo straszyli że trzeba wyciągnąć wszystkie i wyproznić między innymi chłodnice klimatyzacji, a to tylko niepotrzebne koszta. Widzę , że jednak nie taki wilk straszny. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam