Skocz do zawartości

[F11] 520d drgania na wolnych obrotach

larry920

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu wjechałem na parking podziemny i usłyszałem basowy pomruk. Podpiąłem btoola, patrzę wypala się DPF, poczekałem, dałem mu dokończyć, ale tak siedząc w samochodzie zauważyłem, że silnik pracuje aksamitnej, zero jakichkolwiek wibracji. Proces wypalania się zakończył i byli czuć różnice w pracy silnika. Pojawiły się delikatniutkie drgania. Nic wielkiego, zupełnie nie przeszkadzające, ale jednak praca silnika była inna niż podczas wypalania DPF. Kilka tygodni później oddałem samochód na czyszczenie kolektora dolotowego a potem na akcje serwisową, na wymianę chlodniczki. Wymieniono chłodniczke i egr (drugi raz) i... parę dni temu wjeżdżam na ten sam parking. Basowy pomruk, btool i sprawdzanie. DPF się wypala. Poczekałem i jak skończył nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy silnika, żadnych drgań, żadnych wibracji. Może to nowy EGR, może czysty kolektor... Nie ma pojęcia.

• Zasłużeni forumowicze

Wypalanie DPF stojąc w garażu????

Ja osobiście nie robił bym tego.

Ostatnio wymieniłem olej silnikowy, filtr oleju , filtr powietrza oraz wyczyściłem czujnik temperatury za chłodniczką spalin , wyczyściłem kolanko , które łączy chłodniczkę spalin i przepustnicę z kolektorem ssącym ( samego kolektora ssącego nie ruszałem - czyszczony był 40kkm wcześniej , powodem była inspekcja wzrokowa wewnętrznej części chłodniczki spalin - czy nie puszcza płynu chłodzącego ? ) oraz czujnik doładowania .

Również zauważyłem lepszą pracę silnika.

• 2 tygodnie później...
10k kilometrów temu wymieniłem w profesjonalnym warsztacie wszystkie zużyte gumowe elementy zawieszenia i napędu xdrive wraz z prawą półosią i poduszkami pod silnikiem, wszystko kosztowało 10k. Nie miałem takich drgań autko chodziło jak marzenie. Ale teraz tak samo na D jak i R lekko drży. Jak zatrzymuje się powoli i dojeżdżam do świateł to drga bardziej, a jak szybko się zatrzymam, tak że wręcz zrzuca bieg to drga mniej. Czasem przestanie drgać w ogóle. Bardziej drży nagrzane niż zimne. Wymieniłem teraz olej i obejrzałem auto od spodu na kanale i wydaje się ok, no ale wszystko zakryte plastikiem to co moglem zobaczyć najwyżejczy cośnie cieknie. Nie wiem czy to mnie już porąbało bo dawno nie jeździłem gorszym autem, czy faktycznie tyka tam jakaś bomba.