Skocz do zawartości

E39 540i 1996 - stuki po rozgrzaniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakieś pół roku temu usłyszałem w swoim BMW 540i z 1996 roku (bez vanosa) dziwne stukanie w silniku. Wymieniłem rozrząd (łańcuch, ślizgi, napinacz, uszczelki itd.) i dźwięk stukania jak był tak jest do dzisiaj.

Wydobywa się on jakby od strony koła pasażera, raczej z dołu silnika, ale podczas słuchania nad maską brzmi jakby z pokrywy zaworów...Stukanie jest słyszalne podczas lekkiego dodawania i puszczania gazu w okolicach 2000-2500 obrotów.

Podczas jazdy słychać przez szybę jak jadę gdzieś obok innych samochodów lub płotu, ale tylko podczas delikatnego przygazowywania (gaz, puszczam, gaz, puszczam, gaz, puszczam) lub jak trzymam gaz wciśnięty w tej samej pozycji. Nie udało mi się usłyszeć czy dźwięk rośnie wraz z obrotami bo jak piszę - występuje tylko podczas muskania gazu. Przy wciśniętym pedale w podłoge nic nie słychać.

Zastanawiam się co tam może stukać, zaznaczam, że dźwięk występuje TYLKO na w pełni rozgrzanym silniku (105 stopni). Dziwnie to brzmi, boję się, że to panewka. Lampka ciśnienia oleju gaśnie od razu wraz z odpaleniem auta.

Są dni, w których słychać głośniej i częściej, a są dni, w których jest jakby ciszej i rzadziej. I stuka tak przynajmniej od 15 000 km.

Ktoś miał w swoim 4.4 podobne objawy? Jakieś wskazówki co sprawdzić?

Opublikowano
Pompa olejowa byla sprawdzana przed wymiana rozrzadu, wszystkie sruby mocno trzymaly. Jedyne co bylo zrobione to lancuch mi mechanik naciagnal tym napinaczem na srubie, bo byl troche luzny... Nie mam pomyslu, w poprzednim aucie mialem problem z panewka, ale tam stukot wystepowal rowniez po wcisnieciu gazu do oporu, az w kabinie bylo slychac stukanie jakby ktos z karabinu strzelal... i dzwiek byl typowo metaliczny, jakby ktos np. stukal mlotkiem o drugi mlotek... Jakies pomysly?
Opublikowano
Mam bardzo podobny problem w 540i bez vanosow z 98 r. Tez wystepuje na goracym silniku. Ale u mnie slychac go przy wolnych obrotach i delikatnie przy zdjęciu nogi z gazu jak obroty spadają ponizej 1000. Podczas przyspieszania nic nie slychac. Masz moze instalacje gazową ? Kilku znajomych mowilo ze to może przez olej bo 10W40 nie jest zalecany do tego silnika a taki mam wlany.
Opublikowano
Rozgrzej auto, zgas je i zdejmij pasek i odpal. Wykluczysz wtedy osprzęt

Sprawdzę to, aczkolwiek brzmi to raczej na bank z silnika lub ewentualnie kolektorów / tłumika przy silniku (nieszczelność może wydawać stuki?)

Mam bardzo podobny problem w 540i bez vanosow z 98 r. Tez wystepuje na goracym silniku. Ale u mnie slychac go przy wolnych obrotach i delikatnie przy zdjęciu nogi z gazu jak obroty spadają ponizej 1000. Podczas przyspieszania nic nie slychac. Masz moze instalacje gazową ? Kilku znajomych mowilo ze to może przez olej bo 10W40 nie jest zalecany do tego silnika a taki mam wlany.

Ale słychać go przy wolnych obrotach tj. cykliczne stukanie czy po prostu raz w czas coś stuknie? Auto jeździ na Elfie 5W40, wcześniej wlany był Castrol 5W30, a jeszcze wcześniej Valvoline 5W40... Stukanie na każdym tak samo :).

Tak! Mam instalację gazową, ale na samej benzynie też są stuki... Chociaż... jak teraz sobie przypomniałem to chyba dwukrotnie zdarzyło mi się, że gaz mi prawdopodobnie mapę benzyny rozregulował i odcinkę na benzynie miałem w okolicach 4500... Może mieć to coś wspólnego ze stukaniem?

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odepnij przewody od cewki przy zbiorniku lpg, skasuj adaptacje i przejedź na pb 100-150 km, daj znać czy coś się zmieniło.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.