Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Zastanawiam się nad kupnem 528i, rocznik 2010. Samochód ma ok 115k przebiegu, ale raczej na krótkich trasach i po mieście. Właściciel mówi, że bierze około 1l oleju na 3-4 tys km.

Czy to jest norma dla tych silników?

Pozdrawiam

Radek

Opublikowano

Czesc.

Mam taki silnik z podobnym przebiegiem. Dolewke 1ltr. oleju mam co 5k. Problem z wiekszym poborem oliwy mialem przy uszkodzonej odmie.

Zrobilem 100k w cztery lata i apetyt na olej ma o polowe wiekszy.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.

Przez te 4 lata jak się samochód sprawował? Mechanicznie dużo problemów?

Opublikowano
1l na 10k wydaje się ok. Specjalnie brałeś ze względu na silnik, czy przypadek?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta sama historia jak i na E serii N53... tylko trochę innych chorob dodałi, aby w przyszłości więcej kasy z właścicieli kroić
Opublikowano
1l na 10k wydaje się ok. Specjalnie brałeś ze względu na silnik, czy przypadek?

To akurat byl przypadek, zuzycie oleju jest praktycznie niezauwazalne, ale ten silnik ma inne bolaczki. Tj, padajace wtryskiwacze, odma (cala pokrywa do wymiany), slyszalem o pompach wysokiego cisnienia.

Opublikowano

1l na 10k sa to książkowe wskazania dla N53.

Miałem podobnie ale wraz z przebiegiem(117k mil) bierze już więcej.

Silnik ma inne bolaczki. tj, padajace wtryskiwacze (1x przy 65k mil), odma (102k mil), pompach wysokiego ciśnienia, pompa wodna, kompresor klimatyzacji głosna praca (110k mil) Pekły 3x sprężyny, wymiana na B12 kit Bilstein.

Na razie tylko tyle...

Opublikowano
Szukałem 528, a ostatecznie kupiłem Jaguara XF 3.0D 2012r, wiec wyglada na to, że ucieknę przed tymi bolączkami.