Skocz do zawartości

BMW E39 M52 2.0 Problem z kostką czujnika wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem. Zakupiłem czujnik położenia wałka OEM prosto z serwisu BMW do M52 2.0 i mam taki problem mianowicie wtyczki nie pasują.

U mnie w silniku jest kostka pod taka wtyczkę

sensor_camshaft_253826_01.jpg

A w serwisie oryginalny Siemensa dostałem z taka wtyczka i nie ma możliwości zamówienia innego, ktoś wie o co tu chodzi?

v20-72-0411_03_td_1.jpg

Opublikowano
Sprawa jest oczywista, zamówiłeś czujnik położenia wału korbowego nie wałka rozrządu. Porównaj nr korbowy ma takie: 12141703277, natomiast rozrządu: 12141703221
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No dobra to teraz podejście nr2 :mrgreen: To wynika z tego,że posiadasz wersję z podwójnym vanosem,czyli 2 czujniki rozrządu i wtedy jest inna wtyczka, w pojedyńczym vanosie jest taka co otrzymałeś z serwisu i pokazana na zdjęciu drugim. Więc dziwi fakt :shock: że serwis źle dobrał po VINie :?: :?:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Więc dziwi fakt :shock: że serwis źle dobrał po VINie :?: :?:

Może po VIN dobrze, tylko silnik był fabrycznie inny? Mało ludzi swap silnika robiło? :)

Nie znam się na M52, ale to nie jest tak, że M52 ma jeden vanos a M52TU właśnie dwa?

Opublikowano

Może po VIN dobrze, tylko silnik był fabrycznie inny? Mało ludzi swap silnika robiło? :)

Nie znam się na M52, ale to nie jest tak, że M52 ma jeden vanos a M52TU właśnie dwa?

Jest dokładnie tak jak napisałeś a skoro tu takie cyrki wychodzą to fotka silnika by tu trochę wyjaśniła. A co do swapa to owszem, mógł być zrobiony,ale wcale to nie takie hop siup przeskoczyć z M52 na M52TU ale jak było??? chyba nawet właściciel nie wie....