Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie wału napedowego. Rozwałił sie u mnie kryżak i potrzebuje kupic nowy używany wał. Zamowiłem na allegroni dostałem ale jest dłuższy od kojegonprawie o 2cm. Z tego co sprawdziłem na Realoem to mam miec nr26203401609

Wał napędowy przedni

L=702MM. Ale wszycy co maja na allegronwały to mowia ze kest tylko jeden do e83 3.0D 2005r 218KM i ma miec 72cm a dokładnie 718mm . Ma ktos moze taki wał na pozbyciu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj. Walek co siedzi w reduktorze sie wysuwa dosc znacznie aby dopasowac dlugosc i prawdopodobnie wal jest ok a moze nie wiedziales o tym?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, o tym mowie, ruch walka w reduktorze jest przynajmniej 1cm.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbuję ci pomóc więc, do 2005 występowały dwa rodzaje reduktora,może dlatego wały były różne. Prawdopodobne twój jest ten starszy. Zlej olej z reduktora i wyjmij walek, nie obawiaj sie, nic tam sie nie stanie, zobacz czy masz tam w środku taki czarny plastik co trzyma walek, jeśli tak, torx10 i go wykrec i wyciagnij, to powinno dac ci możliwość wcisniecia głębiej walka abyś mógł założyć dłuższy wał. Nie widzę innej opcji. Cała reszta, czyli przedni dyfer i mocowanie jest taka sama więc może ten reduktor w środku jest inny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma jej na żadnym wykazie, jest w środku reduktora, trzyma walek 16 w starszej generacji reduktora. Twoje auto jest z dpf czy bez?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm. Wszystkie bez dpfu mają ten plastik w środku. No musisz to rozebrać i zobaczyć, inaczej się nie da.
Opublikowano
Powiem tak nie ma opcji wsadzic tago wałka głebiej , przeciez jest ta metalowa osłona w miejscu gdzie przykresamy wak do wałka co wchodzi do skrzynki, za nim jest oring uszczelniajacy i łozysko wiec jak ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie rozumiesz o czym pisze. Wyjmnij ten walek to zobaczysz jak wyglada. 100tki razy wymienialem reduktory i jedne maja walki krootsze inne dluzsze.
Opublikowano
Nie rozumie jak. Hcesz go wsadzic głebiej do skrzynki zeby założyc wduższy wał. Przeciez ten wałek ma opór i nie wejdzie głebiej bo trzyma go osłona ktora zakrywa oring i kożysko
Opublikowano
Nie rozumie jak. Hcesz go wsadzic głebiej do skrzynki zeby założyc wduższy wał. Przeciez ten wałek ma opór i nie wejdzie głebiej bo trzyma go osłona ktora zakrywa oring i kożysko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest w reduktorze czarny lapacz? W srodku reduktora. Zdjecia mi nie potrzebne, mam to na co dzien...