Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim :D

Posiadam od niedawna Jedyneczkę, rocznik 2009 i mam mały kłopot. Otóż auto dławi mi się sporadycznie przy przyspieszaniu na niskich obrotach. Zaczęło się na pierwszym biegu, później też na drugim. Boję się, że jeśli tak dalej pójdzie to wykrztusi mi się na amen. Poprzedni właściciel mówił, że wymeniał przed sprzedażą czujnik tlenku azotu i dwie cewki. Ja nie bardzo rozumiem co te rzeczy robią i czy ta informacja może być dla Was cenna. Dodatkowo, zauważyłam, że auto pali średnio 12 litrów przy jeździe w mieście—czy to normalne, że przy przyspieszaniu na pierwszym biegu zużycie skacze aż do 39l/100km???

Pomóżcie proszę!

Opublikowano

Hej, jaki masz silnik i czy dzieje się to na ciepłym czy na zimnym silniku?

Niskie obroty to znaczy jakie?

Spalanie 12 litrow - zależy jaki silnik, w 118d potrafie miec i tyle jak są straszne korki, ale raczej spada w miescie do 8-10. 30l/100km chwilowe to normalka przy przyspieszaniu, caly czas się nie przyspiesza jezdzac autem

Opublikowano
Moja jedynka jest na benzynę, mam w dokumentach wpisane 116i N43—to o to chodziło? A te poszarpywanie to raczej na zimnym silniku, pomiędzy 1500-2000 obrotów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na 99% do wypalenia katalizator, znajdź kogoś kto ma ista i w trasę..ponad 110 km/h, ostatnio robiłem 320i n43 ponad 200 km aby go wypalić (auto jeździ tylko po mieście). Druga kwestia to do sprawdzenia stan wtryskiwaczy, zapala się check?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dziękuję, Maniek! Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc 'ista'?? Właśnie przejechałam +/- 100km jadąc średnio 140km/h i wydaje mi się, że systematycznie zaczęło mi spadać spalanie (z odczytu aktualnego, nie średniego). Dlaczego myślisz, że to akurat katalizator??? Kto wie, może to to! Czy mogę gdzieś o tym więcej poczytać? Jestem ciekawa teorii :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ista to program diagnostyczny, w którym można uruchomić procedurę wypalania katalizatora, a gdzie poczytać? Na forum :wink: w dziale e90 jest tego więcej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie wymieniaj narazie tylko niech zamienią cewki miejscami, jak błąd przejdzie to dopiero cewka do wymiany. Często przyczyną wypadania zapłonu w tym silniku są wtryskiwacze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Podlacze sie. Kupilem 120d M47 163KM (jeszcze bez dpf). Widze, ze do wymiany sa swiece/sterownik oraz termostaty. Auto pali ponad 8 w trasie, okolo 11-12 poza (przejechalem nim niecale 100km). Czy wyzej wymienione sa prawdopodobna przyczyna wysokoego spalania?
[2008 325d LCI E90]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę spadnie jak termostaty wymienisz. Świece również pomogą w szybszym nagrzaniu auta, ponieważ one działają chyba do 50 stopni temperatury cieczy chłodzącej. To musiałbym sobie przypomnieć. Oczywiście nie grzejà na maksa. Ich grzanie zmienia się procentowo. Z uszkodzonymi termostatami, świece i sterownik mocniej dostają po tyłku bo dłużej muszą grzać.