Skocz do zawartości

BMW E46 320i (M54B22 170 ps) - problemy na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie - odpalam auto, dławi się strasznie i potrafi nawet zgasnąć, trzeba chwile pogazowac, silnik trochę się nagrzeje i zaczyna pracować prawidłowo, obroty stoja równiutko i pracuje wszystko w porządku. Dziś dodatkowo w trasie jadąc na 4-5 biegu, dałem gaz w podłogę a on zamiast się rozpędzić to zwalniał, stracił moc. Po chwili wszystko wróciło do normy. Czasem załączy się również check engine. Na kompie pokazało, błąd pompy powietrza wtórnego oraz wypadanie zapłonu. Nie wiem już co się dzieje, tyle rzeczy zostało naprawionych a dalej coś nie hula. Naprawione lub wymienione zostało :

- przepływomierz (oryginał siemensa) oraz rury gumowe od filtra i przepustnicy (febi)

- odma i wszystkie węże od niej (febi)

- nowe świece (ngk)

- pokrywa zaworów (miała pęknięcie przy mocowaniu śruby)

- wszystkie filtry i nowy olej valvoline 5w40

Czytam i szukam ciagle na internecie i jedyne co znalazłem sensownego to przyczyna mogą być cewki lub czujnik położenia walka rozrządu. Dodam tez, ze mam wyłączone sondy lambda - są ustawione na podawanie stałej mieszanki. (Elektryk wyłączył je w sterowniku na polecenie mechanika, który mi wcześniej naprawiał auto).

Proszę was o mądre rady, które w koncu pozwolą mi na normalne użytkowanie samochodu, bujam się z nim po mechanikach od 3 miesięcy i wydałem już naprawdę sporo kasy....

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko pb czy lpg też? Dowiedz się na którym cylindrze wypada zapłon, zamień jego cewką z innym cylindrem (najlepiej na innym banku - 1-3 vs 4-6). Jeżeli błąd przejdzie za cewką to sprawa jest oczywista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To co napisałem wyżej masz do zrobienia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A te objawy na zimnym silniku? Tez to może być związane z cewkami? Czy te wyłączone sondy lambda mogą coś mieszać ? Zapłon wypada z tego co pamietam na 3 lub 4 cylindrze - ale tylko, gdy poziom benzyny spadnie do rezerwy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, wygląda na wypadanie zapłonu właśnie, potwierdź na którym i zamień z którąś cewką z banku 1 (1-3). Po jakimś czasie znowu sprawdź błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Cóż, nie jest to ani cewka, ani świece, ani fajki. Przejechałem 270 kilometrów bez żadnych problemów (trasa) po tym jak mój majster pousuwał błędy i wgrał adaptacje klapki kolektora - chodził bajka. Zero problemów. Tylko jak zaświeciła się lampka od rezerwy - check engine i wypadły mi zapłony. Dopóki było dużo paliwa to nie było problemów.