Skocz do zawartości

Odbiór nowego z produkcji BMW 5

hyptronic

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Może całe miechy z amortyzatorem, nie ma tam sprężyn. Tylko wtedy koszta będą znaczne.

Na stronie eibacha niby są w przygotowaniu...

Tak to wygląda:

BjmESNy.jpg

Edytowane przez maciekszz

Grzybu ja jeździłem A7 z 2.0l 252KM z pneumatyką dosyć długo testowym bo dwa weekendy były i trzecim razem parę h i ogólny odbiór samochodu jak dla mnie wypada lepiej niż G30 ale to nie wątek w tym temacie.

• Zasłużeni forumowicze
Sluchajcie z ta maska to moze ona po prostu byla niepoprawnie zamknieta?? W g30 maska jest duza, ciezka I trzeba ja niesle pierdyknac i to jeszcze odpowiednia technika aby zaskoczyla z obu stron. Moze ktos ja otworzyl i zamykajac maska nie zaskoczyla z obu stron stad takie skrzywienie

• Zasłużeni forumowicze
Jeszcze odnosmie tych listew na drzwiach to takze uwazam ze kolega sie niepotrzebnie martwi i sa one zamontowane prawidlowo. Wlasnie bylem w garazu I u mnie tez przednie sa nieco wyzej niz tylne, w volvo mam tak samo. Za pewne jest to zrobione po to zeby wiatr na laczeniu drzwi przelatywal ponad listwa drzwi tylnych a nie wpadal w laczenie I gwizdal.

Jak przeczytałem to pomyślałem, że żartujesz. A ponieważ akurat mam też Volvo (4-letnie S80) to wziąłem linijkę i poszedłem sprawdzić. Nie do wiary, ale w obu autach tak lewe jak i prawe drzwi są dokładnie 1 mm wyżej! Podkreślam - wszystkie 4 drzwi, każde dokładnie 1 mm. Z tym świstem to teoria zdecydowanie naciągana (a inne miejsca nie świszczą?), wyjaśnienie może być prostsze. Drzwi są pasowane z jakąś tolerancją "estetyczną". Ponieważ można liczyć się z osiadaniem na zawiasach, są w fabryce ustawiane na +1 mm, żeby w przypadku gdy trochę osiądą były w linii lub właśnie maksymalne 1 mm powyżej. Bo przecież w górę nie pójdą na pewno.

Gdybyś tego nie napisał nawet bym nie zauważył, a jak już zauważyłem to, w przeciwieństwie do paru innych rzeczy, nie będzie mi to przeszkadzało. "Z tego się nie strzela", ale dla maniakalnych estetów pewnie nie ma problemu żeby podregulować. Przypomniało mi się, że po zakupie Volvo nawet to miałem zrobić, ale raz że nie miałem takiego torxa, a dwa że zostałby jakiś ślad i przy sprzedaży byłoby to podejrzane.

Co do walenia macha - ja zamyka delikatnie i dociaskam dlonmi w miejscu zatrzasku a nie zrzucam z pol metra jak jakis debil wymyslil w instrulcji..

Listwy boczne w x5 mam nierowne w x6 mam nierowne i w 5 mam nierowne ale symetrycznie wiec akirat ten typ tak ma. Co do maski to jest krzywa.i nie da sie zle domknac jesli zatrzask zaskoczy, bo inaczek kest komunikat. Miernik jest potezebny niestetu. Jaka to miejscowosc?

Jeszcze odnosmie tych listew na drzwiach to takze uwazam ze kolega sie niepotrzebnie martwi i sa one zamontowane prawidlowo. Wlasnie bylem w garazu I u mnie tez przednie sa nieco wyzej niz tylne, w volvo mam tak samo. Za pewne jest to zrobione po to zeby wiatr na laczeniu drzwi przelatywal ponad listwa drzwi tylnych a nie wpadal w laczenie I gwizdal.

To chodzi o wodę, a nie o świsty..

Kilka dni temu odebrałem swoją i też przy drzwiach nie jest idealnie ale maska jest OK. Ktoś wspomniał Alfę Romeo... no mam Stelvio i akurat u mnie tam jest spora różnica w ramce tylnych drzwi z jednej strony - ale to olałem - nie chcę, żeby jakiś macher grzebał, bo jeszcze pomyli Stelvio z Ducato i bardziej spieprzy... Tyle, że Alfie z początku produkcji to się zdarzało i w Gulii i w Stelvio, teraz jest dużo lepiej.

Też uważam, że z tego się nie strzela - grunt to sprawdzić, czy nie było jakiejś historii w transporcie - a jeśli wszystko jest OK, to powinni to wyregulować i tyle. I tankować do pełna, jeździć i zapomnieć.

To tylko auto, które codziennie narażone jest na wiele różnych zdarzeń - więc za własne ciężko zarobione pieniądze nie pogrążajmy się - bo zamiast uszczęśliwiać się to się unieszczęśliwiamy!!!

Niestety ja też miałem kilka wku...jących tematów podczas odbioru, ale nie chce się rozpisywać, niestety ludzie wszystko potrafią zepsuć. Ja jestem przyzwyczajony - zbyt dużo różnych drogich zabawek odbierałem i wiem, że wcale tam klientom czerwonych dywanów nie rozkładają, tym bardziej mają w d.pie nasze samochody. Kasa z leasingu jest na koncie, "a przecież miał Pan wcześniej już BMW, to wszystko Pan wie, to do widzenia" następny, następny.... przemiał i tyle. A nie chwaląc się mam doświadczenia nie tylko z autami, ale i z drogimi kamperami, jachtami, motocyklami... Znajomi czasem jak słuchają moich historii za ciężką kasę, to oczy przecierają ze zdumienia, jak to możliwe. A zaznaczam, że nie jestem specjalnie wymagający, chyba się uniewrażliwiłem :mad2: Wam też to radzę - zdrowia nie da się wycenić i tym bardziej dokupić.

Siedziałem w branży doradczej dla motoryzacji i moim zdaniem przyczyną takiego stanu rzeczy jest maksymalna automatyzacja i ciągłe cięcia kosztów które tak a nie inaczej wpływają na jakość procesu produkcji. W tej chwili są to nieliczne narzędzia pozwalające firmom motoryzacyjnym odzyskać część marży straconej na ciągłym dostosowywaniu aut pod nowe regulacje. Dla mnie mit dobrze zrobionych aut premium nie istnieje od dwóch generacji, nie jeździłem najnowszą 7er ani S klasą ale podejrzewam że trend jest podobny.

Panowie wstyd mi jak nie wiem... narobiłem niepotrzebnego szumu o rzeczy, które są do wyregulowania... Straciłem dwa dni życia sobie i na dodatek mojej żonie :/ samochód przy odbiorze został bardzo dokładnie sprawdzony. Osobiście rozmawiałem z człowiekiem na serwisie który pokazywał mi jak się reguluje takie nierówności fabryczne. Trwa to 2-3 min. i wszystko jest idealnie. Akurat na placu wszystkie serie 5 były idealnie wyregulowane. Podczas odbioru sprawdziłem większość samochodów i spora cześć z nich miała tego typu nierówności. Przedstawiciel zapewne nie dawał mi znać wcześniej żeby nie doszło właśnie do takiej sytuacji :/ Samochody po przyjściu z fabryki są przygotowywane do wydania przez serwis i tego typu nierówności są regulowane... Zabrakło mi cierpliwości i ta moja mentalność „że każdy każdego chce oszukać” - nauczyło mnie to trochę pokory co do takich sytuacji. Teraz zapewne przy każdej wizycie w salonie będą patrzeć na mnie jak na dziwaka ehh... cieszę się moją zjawiskową zabawką - jest przepiękna teraz cierpliwość co do „dotarcia” przyszły tydzień ceramika i zaczynamy szaleć ;p Pozwolicie, że nie będę pisał o jaki salon chodzi. Jestem mile zaskoczony, że tak wszyscy się udzieliliście i staraliście się pomóc. Dziękuję Wam, a pracownikom salonu jestem winny przeprosiny. Pozdrawiam! Edytowane przez hyptronic

Najważniejsze, że sie to wszystko dobrze skończyło. Jesteś bogatszy o nowe doswiadczenia i kazdy jak przeczyta ten temat w przyszłosci to będzie wiedział czego się spodziewać.

Teraz życzę radości z jazdy i żeby zawsze był happy end!

• 3 lata później...

Panowie po latach ale wrzucam zdjęcie swojej Miłości. Chciałbym utworzyć galerię i pokazać ją bardziej okazale napiszcie proszę jak bo z tego co widzę można wrzucać tylko bezpośrednio odnośniki. Dajcie znać gdzie dzielicie się informacjami jak dbacie o swoje Bunie i opisujecie przygody z nimi przeżyte - u mnie było ich kilka, a śmiechu było przy tym co niemiara :).

https://easyupload.io/thxt6x

• Zasłużeni forumowicze

Tu jest temat Galeria nasze samochody: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewforum.php?f=194

Ps. Żeby wrzucić zdjęcie na forum musisz załadować je np. tu: https://www.fotosik.pl następnie rodzaj kodów trzeba zmienić na fora dyskusyjne jak na foto poniżej, kopiujesz powstały link i wklejasz tu na forum.

ffeab09404ec2e98.jpg