Skocz do zawartości

E46 Brak podświetlenia wnętrza bagażnika oraz tablicyPOMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Po pierwsze nie dziala podswietlenie rejestracji co jest kluczowym problemem. Rozebralem listwe usunalem plytki led nie dzialajace zalozylem zarowki ale niestety okazuje sie ze napiecia brak. Sprawdzilem wiec bezpieczniki. Bezpiecznik nr52 jest sprawny gdy go wyciagne gasnie swiatelko w schowku i nic wiecej. Czuniki otwarcia drzwi i bagaznika dzialaja poprawnie ale po otwarciu drzwi i bagaznika nic sie nie zaswieca. Swiatelka ktore sa pod klapkami przeciwslonecznymi z lusterkami swieca oraz tylne wlaczane recznie natomiast z przodu po srodku reczne boczne dwie dzialaja a srodkowej ktora ma sie palic po otwarciu drzwi nie dziala wcale. Nie wiem juz jak mam sie do tego zabrac gdzie znajduje sie jakas centralka sterujaca nie mam pojecia od czego zaczac. Oswietlenie tablicy w akcie desperacji chyba bede musial podlaczyc pod tylne lampy.

Bardzo prosze o pomoc samochod kupilem tydzien temu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o oświetlenie rejestracji to pęknięte przewody w gumowym peszlu po otwarciu bagażnika. Oświetleniem wnętrza steruje moduł komfortu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zagladalem tam i sa popekane ale nie sa urwane dzis jeszcze raz sprawdze dokladnie ktore to kable doprowadzaja prad do tych zarowek i rozbiore schowek i sprawdze modul komfortu. Dzieki za odpowiedz jesli sie uda to dam znac
Opublikowano

Problem z oświetleniem klapy oraz bagaznika został rozwiazany. Przerwane kable. Jeżeli chodzi o oświetlenie wnętrza rozebralem schowek i przy module komfortu wtyczcze z lewej strony znalazlem dwa kable. Wygladaja jakby byly odciete przez kogos i zwinete w kulke. Wymienilem wszystkie zarowki bo byly spalone jednak podswietlenie dalej nie dziala. Wyjmowalem wkladalem bezpiecznik nic to nie dalo. Podjade we wtorek do mechanika zeby podlaczyl komputer. Mozliwe ze uszkodzony jest ktoryś z przekaźnikow?

Dziękuje bardzo za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do oświetlenia wnętrza nie ma żadnych przekaźników. Steruje tym wszystkim moduł komfortu przy bezpiecznikach. Tu masz co wchodzi w niego i wychodzi ze świateł wewnętrznych

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e46-330i-lim/wiring-functional-info/body/lighting/interior-lighting/rtMv0FQ

Wszystko jest polinkowane. Możesz klikać, zobaczyć gdzie się znajduje. Pełno informacji.

Tu masz rozpiskę światła w podsufitce z przodu, razem z kolorami kabli, umiejscowieniem we wtyczce i grubością kabli. Wszystko jest polinkowane. Jak umiesz czytać schematy to naprawisz wszystko.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e46-330i-lim/wiring-functional-info/body/lighting/interior-lighting/lights/consumer-shutdown/pbHm2y0

Najlepiej wpisz swój VIN na początek, bo teraz pokazuje schematy z całej produkcji modelu. Jak wpiszesz VIN to zawęzi tylko do twojego rocznika. Wyposażenia nie zawęża.

Opublikowano

Dwa kable przy module komfortu okazaly sie kablami prowadzacymi do podswietlenia dolnego (dywaników) kierowcy. Dzieki schematom sprawdzilem kolory kabli i dopiero po odkreceniu platikowej oslony pod nogami kierowcy (kierownica) zobaczylem wiazke z kablami a kawaleczek dalej zawiniatko tasmy puste w srodku bez kabla. MOJE BMW JEST TO 318I SWAP 3.0 aku pod maska poprzedni wlasciciel zakladal sobie tube wzmacniacz i tam poprowadzil kable do bagaznika. Rozebralem schowki przeprowadzilem kable podlaczylem jak nalezy zaizolowalem rurkami termokurczliwymi i oswietlenie ożylo! :D

Otasmowanie tych kabli jak i w bagazniku we wnetrzu i ogolnie wprowadza czlowieka w blad myslenia (ciagne za kabel dosyc mocno trzyma jest dobry) :nienie:

Wiec jesli jeden kabel lub zarowka nie kontaktuje lub jest spalona podswietlenie nie bedzie dzialalo.

Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam! :D

Opublikowano
Temat kilka razy poruszany, zajrzyj do podświetlenia tablicy rejestracyjnej pewnie wszystko zielone zasniedziale miedź się utlenila i nie styka dobrze.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Jezeli chodzi o tylna listwe. To zarowki nie mialem do czego zalozyc bo jeden ze stykow byl tak zielony ze az go zjadlo dorabialem i lutowalem do tego kikuta powyginana przeze mnie spinke do wiazki zeby zarowka z tego nie wypadla i ogolnie tam byly cuda ale ta gume po otwarciu klapy jak rozcialem sprawdzilem kolory kabli do oswietlenia rej. I ciaglem mocno za nie to trzymaly dobrze (ta taśma ktora wiazka jest owinieta) to mnie zmylilo. Gdy rozcialem ta gume w klapie zabezpieczajaca od wody w gornej czesci nie wiedzialem ze ta tasma tez tam jest bo byla duzo nizej w koncu po przecieciu tej gumy na dole zauwazylem ta tasme i po jej odklejenu kable cie rozsypaly.