Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 3 e91 którą bardzo uwielbiam i kocham

Pojawił się problem który nie mogę rozwiązać od ponad roku. Mianowicie po Myjce czy po deszczowej pogodzie wkrada mi się woda pod przednie dywaniki co skutkuje zimową porą woda w nogach pod dywanikami to pozniej nie chce wysychać i robi sie łąjno :(

Woda wpada tak jakby na złaczeniu slupka/maski/i drzwi dokładnie ta sama sytuacja po dwoch stronach przód. Potem sobie leci pod uszczelką i zmierza do progu ...NA łączeniu listew progowych uszczelka sie robi mokra i zaczyna oddawać wodę w stronę kabiny po ściance w stronę dywaników.

Potrzebuje jakiegoś fachowca który mi to ogarnie. Odpływy wszystko jest sprawdzone wiec problem tkwi gdzieś głębiej...któraś z uszczelek czy grom wie co. Chodz wszystkie wyglądają w idealnym stanie.

Także albo jakiś serwis magika od uszczelek albo jakąś dobrą rade.

ce2298a415d3.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Standard było o tym wiele razy trzeba uszczelnić boczki drzwi. To jest swoją drogą ciekawe bo w serii 3 ten sam problem pojawia się od E36 :roll:
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj nawet na tym forum. Każde BMW po zdjęciu tapicerki, ma pod nią taką matę wygłuszającą przyklejoną na taki klej butylowy do drzwi. Klej ten z wiekiem i przy odklejaniu zaczyna puszczać wodę do środka auta. Niektórzy podgrzewają go opalarką/suszarką i kleją i niektórym nie cieknie. Ja w jednym aucue wymieniłem klej na nowy z allegro, a w drugim wymieniłem te maty na maty wygłuszające firmy CTK.
Opublikowano
Tez kolego miałem ten problem. U mnie było to spowodowane tym, że poprzedni właściciel zlecił przyciemnienie bocznych szyb i ten majster niechlujnie przykleił te maty na drzwiach, po swojej robocie. Ja 4 drzwi zrobiłem na uszczelniaczu dekarskim pattex-a. Bardzo dobrze trzyma. W dwie godziny zrobisz spokojnie wszystkie drzwi. Jak podniesiesz boczki to będziesz widział, w którym miejscu po drzwiach zlewała się woda - zostaje osad. Jedna z prostszych rzeczy jakie można zrobić dla swojego bmw.
Opublikowano
Mi jakiś majster potargal boczek. Kupiłem nowy u chłopaków z części do bmw. Oraz do przyklejania na alle tak zwany "sznur butylowy". Takim sznurem oryginalnie klei się boczki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ewentualnie jak pisałem, można kupić maty wygłuszające i wygłuszyć nimi drzwi. Cena na jedne drzwi mat CTK Premium to jakieś 100 zł. Czy jest ciszej w moim odczuciu, bo nie mierzyłem przed i po, trochę jest. Oklejałem wewnątrz drzwi i w miejscu maty. Stara nie nadawała się do użytku, bo jak zaczęło cieknąć była sroga zima. Użyłem do podklejenia masy uszczelniającej BOLL, która niby jest do tego i to był wielki błąd. Masę tę można usunąć tylko mechanicznie:( Latem, tydzień męczarni z czyszczeniem drzwi, a robota z wygłuszeniem miała być na pół dnia:)

Plusem oryginalnych mat jest to, że od razu wiadomo, że ktoś kiedyś majsrował przy drzwiach, bo to najczęstsza przyczyna wycieków.

Opublikowano
Czyli sprawa rozwiązana bo problem się zaczął mniej więcej od momentu kiedy oddałem auto na przyciemnianie przód plus tyl. Dzięki Panowie ! zabiorę się jak najszybciej za rozbiórkę drzwi bo zima tuż tuż
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Profesjonaliści :duh:

Kup sobie od razu tego sznura , żebyś mógł od razu to poskładać. Stary butyl z drzwi najlepiej odchodzi w temperaturze koło 15-20 stopni. Robisz kulkę z tego co już zerwałeś i przyklejasz to w pozostałości. Odchodzi wtedy najlepiej. Gorzej jak ci dziur narobili, bo rzeczywiście łatwo je uszkodzić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam rozwiązany problem po waszych odpowiedziach ...faktycznie od połowy drzwi w dół były przyklejone maty fachowca od szyb się nie chciało :) Sylikon bezbarwny dał radę i nie leci :) Dzięki Pozdro i do nastepnego
Opublikowano
Musze Cię zmartwić, ale zastosowałeś zły środek. Silikon zawiera w sobie ocet który z czasem niszczy lakier i pod nim pojawia się rdza. Dlatego producent stosuje środki butylowe jakie możesz zastąpić masą dekarską albo sznurem butylowym. Silikon jest odpowiedni do ceramiki i szkła.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Może odgrzebie temat ale wina wkradajacej się wody do wewnątrz pojazdu były maty w przednich drzwiach które nie udolnie zostaly przyklejone przez ludzi którzy przyciemniali szyby i rozbierali boczki.. Temat rozwiązany po dokładny przyklejeniu