Skocz do zawartości

318 m43 duze spalanie pb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem ze znacznym spalaniem pb w moim aucie. W jezdzie typowo miejskiej bez korkow,z klimą, do 3tys obrotów pali mi 11,5l. Natomiast w trasie do 90 -8l. Dodam ze spalanie z komputera i realne się pokrywa.

Wymienilem juz wszystkie filtry, swiece, cewke. Na przelocie dziur nie ma, obstawialem lamde ale po podpięciu do kompa bledow brak.

Co moze byc tego przyczyna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie :roll: ewentualnie na trasie można pewnie urwać z litr na 100 km, ale to może być kwestia opon, ciśnienia w nich, lekko blokującym zaciskom, to warto sprawdzić. Sonda nie musi wywalać błędu jak źle pracuje, warto przyjrzeć się jej wskazaniom.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No 11l to powinno palic lpg, a nie benzyny, z tego co rozmawialem z ludzmi majacymi taki motor, zresztą wpisy na sutocentrum tez to potwierdzaja. Co prawda mam juz zimowki ale moze sprawdze tą sonde jeszcze jutro o ile moj mechanik ma sprzet do sprawdzenia
Opublikowano

W trasie do 90 pali ci 8 więc na pewno jest ok.

W mieście 11 moim zdaniem też, jak się ciągle zwalnia i przyśpiesza to tak musi być:)

Co do gazu to sekwencja dobrze ustawiona pali praktycznie tyle samo gazu ile auto wcześniej paliło benzyny.

Miałem ten silnik, codziennie robiłem trasę 50km w jedną stronę i 50 w drugą w 5 osób. W tym było jakieś 3km Torunia, 20 minut korka, 15km prostej trasy i 32 km, które zostały przejazd przez wioski. Paliło to ok 10l gazu na 100km.

Co do autocentrum tam to zawsze są zaniżone:)

Opublikowano

W mieście 11 moim zdaniem też, jak się ciągle zwalnia i przyśpiesza to tak musi być:)

Co do gazu to sekwencja dobrze ustawiona pali praktycznie tyle samo gazu ile auto wcześniej paliło benzyny.

Miałem ten silnik, codziennie robiłem trasę 50km w jedną stronę i 50 w drugą w 5 osób. W tym było jakieś 3km Torunia, 20 minut korka, 15km prostej trasy i 32 km, które zostały przejazd przez wioski. Paliło to ok 10l gazu na 100km.

Co do autocentrum tam to zawsze są zaniżone:)

Hmm niby tak, ale bylem dzis u gazownika i sprawdzil mi sondy. Obie mialy wartosci ok 0,50 na wolnych obrotach, i na pb w ogóle nie chodzily, dopiero na lpg. To znaczy ze sa do wymiany?

Opublikowano

Tylko jak i czym ten mechanik to sprawdzał i czego było 0,50. Zeby sprawdzić trzeba mieć co najmniej oscyloskop i do tego chyba jeszcze ma znaczenie czy silnik jest zimny czy ciepły. |Najlepiej sprawdzać inpą. Ja tak szczerzę wątpię żeby to była sonda, paliłbym z 15 średnio pewnie. Masz za mały silnik za ciężko budę i szukasz dziury w całym moim zdaniem:) Tym bardziej da się jeździć dużo ekonomiczniej niż do 3 tyś obrotów, chociaż ja nawet dieslem wolę jechać 60 na trójcę i mieć 2,5tyś niż mniej na 4 biegu.

Skoro benzyny pali ci 8 w trasie to jest ok, myślę że jakbyś jechać 110 to by spalił litr więcej. Skoro w trasie pali w normie to magicznie nagle coś nie może się psuć na mieście:) Jaguar x-type 3.0 też pali w trasie 9 - 11 a w mieście ponad 20l/100km więc sobie porównaj, jakie może być przebicie. Wiadomo ty masz mały silnik więc to nie będą takie wartości w mieście, a na trasie nie patrz aż tak bo ma dużo lżej niż 1.8.

Opublikowano

Wtedy własnie jest źle ustawiony gaz

:)
Opublikowano
Nie wiem nie jestem gazownikiem, miałem na myśli to że sekwencja na pewno nie pali nie wiadomo ile więcej od benzyny, z tego co wiem z doświadczenia z kilkunastu aut różnice są nie za duże. Zresztą to nie ma znaczenia bo kolega jeździ na benzynie, tylko koledzy mu mówili że im pali gazu tyle ile jemu benzyny, ale to też bez znaczenia, bo mogą inaczej jeździć, mieć inne koła i opony itp.