Skocz do zawartości

Bmw 520i - brak mocy na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim bmw e39 520i silnik m52tu. Problem polega na tym ze ma strasznego muła ponizej 4tys obrotów, czasami ciagnie ladnie od samego dołu przeważnie jak jest nie dogrzany jednak bo nagrzaniu brakuje mu mocy. Odczuwalne sa tez wibracje silnika nie pracuje on tak gładko jak powinien. Miałem kilka nieszczelności jednak po ich usunięciu jest lepiej ale nadal zamula ponizej 4tys obrotów. Świece nowe odma wraz z przewodami wymieniona oraz wymienione zostały uszczelki vanosa. Po podłączniu do kompa wyskoczyły błędy:

12 - Czujnik położenia wałka rozrządu - wylotu - sygnał niezrozumiały

EF - Przerywacz spalania cyl 2 - rozpoznany

EE - przerywacz spalania cyl 1 - rozpoznany

97 - napięcie sondy (rząd 1, czujnik 1) - za niski sygnał

9A - napięcie sondy (rząd 2, czujnik 1) - za niski sygnał

41 - czyjnik położenia walka rozrzadu - wlotu - sygnał niezrozumiały

Po wykasowaniu błędów ciagle wywala jeden: czujnik polozenia walka rozrządu wylotu. Oznacza to ze mam do wymiany czujnik ? Niewiem co robić bo mechanik powiedział ze to nie czujnik bo były błędy obu czujnikow i ze sygnały niezrozumiałe i jego diagnoza to rozciągnięty łańcuch rozrządu. Co radzicie ?

Opublikowano
Ja bym kupił ten czujnik tylko nie ma pewnosci czy to on jest przyczyna. Mozliwe ze to lancuszek jest wyciagniety i przez to sa takie objawy ? Duzo szukalem i pytalem i nigdzie nie znalazlem przypadku zeby lancuszek wymagal wymiany w tych silnikach i niewiem co robic, mechanik chce za wymiane rozrzadu 1500zl, a potrzebe wymiany stwierdził po samych bledach do silnika nawet nie zagladal. Jest jakis sposob na sprawdzenie dzialania tego czujnika ? Dodam jeszcze ze silnik powoli schodzi z obrotow szczegolnie jak na biegu jalowym przytrzymam go na wyzszych obrotach
Opublikowano
A vanosy złożone poprawnie?? Bo trochę sporo tych błędów, ale jesli po rozgrzaniu auto słabnie, to jak najbardziej winne mogą być czujniki wałków rozrządu. Niestety według tego co napisałeś to masz do wymiany dwa,zarówno po stronie ssącej oraz wydechowej, jeśli fundusz masz chwilowo ograniczony to w pierwszej kolejności wymień stronę ssącą
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego dolotowy jak błąd wraca wydechowego? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie sądzę, ale nie jest to wykluczone oczywiście, tylko mało prawdopodobne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Z tego co Ja doczytałem to błędy dotyczą wałka ssącego i wydechowego, no chyba że Się mylę to przepraszam....

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Wymieniłem czujnik polozenia walka wydechowego, niestety poprawa jest ale nieznaczna. Chyba czeka mnie jednak wymiana łańcuszka rozrządu, silnik nie pracuje jak powinien i tak nawet nie brzmi, a dodatkowo gdy silnik jest zimny i wcisnie sie mocniej gaz zdarzają się krotkie zgrzytnięcia gdzies z przodu silnika :( ile taka operacja powinna kosztować ? 1,5k to dobra cena ?
Opublikowano
Wymieniłeś wydechowy i ok, ale w usterkach miałeś podane błędy dotyczące 2 czujników wałków: ssącego(wlotu) i wydechowego(wylot) więc Ja bym jeszcze zmienił ssący, nim poszedł w grzebanie rozrządu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co Ja doczytałem to błędy dotyczą wałka ssącego i wydechowego, no chyba że Się mylę to przepraszam....

Po wykasowaniu błędów ciagle wywala jeden: czujnik polozenia walka rozrządu wylotu.

Po wymianie czujnika jakie masz teraz błędy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano