Skocz do zawartości

Swap M54b22 m54b30 inny przepływomierz oraz sprzęgło SAC

Sosna91

Rekomendowane odpowiedzi

Mam póki co 2 pytania po kupnie m54b30 z bmw e60

Przygotowuje się do swapa ale to co już mnie zastanawia to to iż w mojej 2.2 mam przepływomierz na 3 piny. W m54b30 jest wiazka z wtyczka na 5 pin do przepływki.

Czy da się jakoś to przerobić czy tylko zakup przepływki z e60?

Drugie pytanie to sprzęgło.

Musze je przełożyć a wiem że w polifcie e39 już montowali sprzęgła SAC te samonastawne i podobno trzeba jakoś cofnąć sprzęgło przed dokręceniem docisku inaczej tarcze szlak trafi moment. Jak to z tym jest?

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

• Zasłużeni forumowicze

Widocznie ten b30 pracował na sterowniku ms45. Zostawiasz swoją wiązkę i musisz dokupić przepływkę 3 pinową m54b30 z e39 lub e46 pod sterownik ms43.

Co do sprzęgła to niestety nie pomogę.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

musisz cofnąć słoneczko docisku a do tego musisz mieć przyrząd lub coś dorobić tak by nie uszkodzić, nie powyginać i równo ściągnąć słoneczko na prasie. ja jak kupiłem miałem już fabryczznie docisk skręcony i nie trzeba było nic robić. I nie jest prawdą, że polifty mają sac bo przedlifty też. tylko 96r i 97r nie miał

To lipa bo kupiłem silnik z wiazka i czujnikami. Pompa wspomagania, tylko rozrusznik i alternator przekręcić a tu się okazuje że muszę wiązke swoją dać. W sumie nie ma tego aż tak dużo. Nie sprawdzałem jeszcze podobieństwa wtyczek do sterownika i komputera. Rozumiem że nie będą wszystkie te same? Bo jeśli by by to prościej mi kupić z e60 przelywke na 5 pin.

Co do sprzęgła możliwe że tka było. Ja zmieniałem sprzęgło w swojej ex i była właśnie z 97roku. Poszło gładko bo nie było SAC

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

• Zasłużeni forumowicze
Przepływka 5 pin pod ms45 nie podejdzie do twojego sterownika (ms43). Twój stary sterownik też nie podejdzie do wiązki ms45. Różnice w wiązkach są nieduże ale są, i do tego koszt nowego sterownika. Najprostsze rozwiązanie to przełożyć wiązkę.

Dzięki wobec tego zostawię moja wiązke. Dlaczego muszę zmienić przelywke skoro zostawiam swój sterownik i wiązke? Na aukcjach ludzie piszą że pasuje do M54b22 b25 b30 więc może różnicy nie ma. W końcu tylko bada przepływ powietrza. Ewentualnie można ją programować?

Jak wgram do mojego ECU soft z m54b30 to może i ona zmieni ustawienia?

• Zasłużeni forumowicze

Silnik 3,0 ma inny przepływomierz . Jednakowe są dla 2,0 2,2 2,5 2,8.

Wgranie mapy z 3,0 nic nie zmieni, musisz mieć odpowiednią przepływkę.

• 2 miesiące temu...
Swap skończyłem wczoraj. 4dni na spokojnie w garazu. Obyło się bez problemów. Przelozylem tylko wiązke silnika z mojego bo z e60 nie podchodzi. Cały osprzęt moj. Tylko kolektor ssący i pierwsza guma na przepustnice z e60 dalej już mój przepływomierz i filtr powietrza. Odpalił na strzała. Moc nieporównywalnie wieksza. Kolegi 530i e39 dużo gorzej przyspiesza. Ale to za sprawą ktorszego dyfru w 2.2 oryginalnie. A cały czas komp jest na 2.2 i chyba nic z tym nie będę robić, żadnej przepływki z 3.0 bo i po co wszystko hula. Bledow nie ma

No, ale jednak czasy wtrysków i wszelkie "mapy" paliwa czy co tam jeszcze,są z pewnością inne w sterowniku B22 niż tym 3.0 ,więc nie korzystasz z całego potencjału jednostki B30, tyle ode mnie
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.