Skocz do zawartości

[E87] 120D 2005r - Problem z mechanizmem szyby (prawy tył)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj podczas opuszczania szyby coś gruchnęło. Całe szczęście szyba jest cała. Problem polega na tym, że pokazał mi się błąd (szyba z wykrzyknikiem) i nie jestem w stanie podnieść jej do góry. Jeśli podniosę ją ręcznie to niestety opada. Miał ktoś taki problem? To częsta usterka? Da się to naprawić samemu będąc laikiem, czy raczej oddać do mechanika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymienić mechanizm i po temacie, nie jest to przesadnie skomplikowane.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Pęka plastikowy element trzymający szybę w prowadnicy do którego przymocowane są linki.

Ja kupiłem taki zestaw https://allegro.pl/podnosnik-szyby-linki-slizg-prawy-tyl-bmw-1-e87-i7283559324.html?snapshot=MjAxOC0wOS0yNFQwNzoxNToyOC4yMzlaO2J1eWVyO2EwN2M4NWNiMDQwMmE0ZjNlOWVjZjYzNzg5MjdjOGRhMjdkNjEyZGU0YjljOGE4MTUzMDFmM2IyZDg2YjgzNTA%3D

i sobie sam wymieniłem. Średnio zaawansowane dla manualnie zdolnych hobbystów. Trzeba trochę pomyślec i zrozumiec zasadę działania...i co ważne dlaczego się popsuło, żeby potem poprawnie złożyc i uniknąc awarii ponownie.