Skocz do zawartości

problem z olejem - szybko znika...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich właścicieli bmw mam mały problem otóż 4 miechy temu kupiłem e39 2,8.Odrazu zmieniłem w nim olej filtry itp.olej mobil1 0w40.jakies 2 tygodnie temu jadąc zapalił mi się komunikat STOP OLDRUCK MOTOR zjechalem na pobocze zajzałem do oleju mały stan oleju pojechałem dalej kupiłem olej pulsyntetyk i dolałem.Dzis tasama historia z komunikatem .Sprawdziłem olej a tam dosłownie minimum,wiec znowu kupiłem pulsyntetyk i wlalem litr( kolega warsztatowiec mówi ze morzna wlac pólsyntetyku) moje pytanko to co sie mogło stac ze ubywa oleju ,nigdzie nie kapie i nie dymi z tyłu.Uszczelka pod głowića tez dobra
Opublikowano

Takie ostre ubytki to dziwna sprawa.

Zdemontuj osłony silnika i sam sprawdź dokładnie czy nigdzie nie ma wycieku.

Z tego co piszesz to ubytki są nieziemskie a ten olej w powietrze nie idzie :|

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano

to nie realne żeby tak brał olej, miałem E 30 z 1983 roku brała ale adekwatnie do wieku

musisz mieć wyciek , sprawdź dokładnie czy dokręciłeś śrubę spustową w misce i obejrzyj dokładnie silnik

jeżeli nic to sprawdź ciśnienie

nie wieżę, że to coś poważnego

daj znać jak się dowiesz

pozdrawiam.

WANTED
Opublikowano
....mi jak sobie obliczyłem to łyka ok literka na 3000 km.....niesty 2.8 jak ją często wkręcasz na 5 - 6 tys obrotów chla olej aż miło.....także nie dziw się bardzo...przykłądowo silnik 5 literków w BMW może na 1000 km spalić litra i to jest normalne spalanie - dodatkowo jeśli masz manual będzie chlała więcej....
http://www.skredyt.pl/projekty/bmw.jpg
Opublikowano
..i jeszcze jedno - lepiej kup coś gęstszego a nie 0W40 - ja leję 10W40 - syntetyk ELF Exelium....ostatnio jeździłem spokojnie, to ubytków nie zauważyłem...
http://www.skredyt.pl/projekty/bmw.jpg
Opublikowano (edytowane)

Witam!

Spróbuj zalać castrol ma trochę lepsze właściwości niż Mobil.Może ci pomoże!No chyba,że pierścienie lub uszczelniacze zaworów nadają sie do wymiany to już nic nie pomoże!

A swoją drogą miałem 528 z przebiegiem jak ją sprzedawałem coś koło 350 tyś i dolewałem tylko litr od wymiany do wymiany!

Pozdro!

Edytowane przez piotriviola
Opublikowano
rozsmieszacie mnie z tym olejem ja jezdze na 5W40 Castrol GTX pelny syntetyk juz 8000km i nieraz przekraczam 6000obr ale w granicach rozsadku i jak narazie nie ubylo nawet 100ml stan jest identyczny jak po zalaniu, silnik M52B25 musisz miec wyciek albo z misy albo sprawdz czy do plynu sie nie dostaje
Opublikowano
A ja mam taką sytuację , że jak pojeżdżę chwilkę ostro to odrazu czuję olej a jak jeżdże spokojnie to nie ma takiego zjawiska. Dlaczego?

wITAM!

To ,że czuć olej to sprawa jest prosta , masz wyciek spod klawiatury na kolektory wydechowe!

Pozdro!

Opublikowano
....mi jak sobie obliczyłem to łyka ok literka na 3000 km.....niesty 2.8 jak ją często wkręcasz na 5 - 6 tys obrotów chla olej aż miło....

Bez przesady!

Zalezy to przedewszystkim kolego od stanu silnika

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
....mi jak sobie obliczyłem to łyka ok literka na 3000 km.....niesty 2.8 jak ją często wkręcasz na 5 - 6 tys obrotów chla olej aż miło....

Bez przesady!

Zalezy to przedewszystkim kolego od stanu silnika

Naprawde nie wiem skad masz takie bledne informacje. Nieprawda. Nieprawdaaaa. Nic nie zalezy od stanu licznika. Jesli ktos o auto dbal od nowosci i nie katowal od nowosci, jezdzil spokojnie i porzadnie dotarl auto, zmienial wszystkie oleje itp., to nigdy nie bedzie bral oleju, a po za tym minimlane zuzycia to normalka.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
napisal stanu silnkia nie licznika ale zgadza sie ze jak ktos dbal od poczatku to oleju nie bierze

Nie zmienil tego czasem ? Bylem pewny, ze licznika. Moj blad, przepraszam. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

chyba sie pomyliles nie licznika a silnika

prawie dokladnie chodzilo mi o to co napisales

chwile sie spoznilem i nic nie zmienialem kolego

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
jak myslicie czy morzliwe jest zeby brał olej

Możliwe przez "ż" z kropką

I jest możliwe, że olej bierze.

Temat poruszany już na forum w wielu wątkach, a dotyczy problemów w zużyciu oleju w silnikach M52, czyli na aluminiowym bloku.

Dla mnie nie jest to nowina, tylko standardowa ułomność tych silników. Jedno mocniejsze przegrzanie i z biegiem czasu łyka olej nie setkami lecz bierze z gwinta.

Opublikowano
wycieków żadnych niema dzis sprawdzałem nie dymi też z tyłu u mechanika mówili ze silnik ładnie chodzi po odkręceniu korka wlewu oleju tez nic nie widać.Jż sam nie wiem przebieg 186 tyś.Po zmianie oleju niebyło problemu przez 10 tyś az do tego miesiąca ale dałem jej czad nie powiem morze to przez to a i jeszcze dwa razy bylo na czerwonym temp wody ale zaraz stanąłem wina chłodnicy która ciekła dziś wymieniłem bo tak to dolewałem ale i pilnowałem temperatury.dodam tez ze w chłodnicy nie było oleju.