Skocz do zawartości

Jak ustalić która cewka jest uszkodzona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam BMW E39 z listopada 2002. Silnik 2.5B M54.

Jak ustalić która cewka jest uszkodzona oraz jakie świece proponujecie do tego silnika?

Dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zczytać błędy, zamienić cewki miejscami i zczytać ponownie.

A świece takie się nadają:

https://www.aso-bmw.pl/category/view/pojazd_id/214/kategoria_id/51

Opublikowano
Ewentualnie odpinać kolejno zasilanie z cewek na pracującym silniku i zauważysz wtedy,czy jest zmiana w kulturze pracy jednostki. Przy odpinaniu sprawnej z pewnością zakuleje i zacznie nierówno pracować. Inna metoda to pomiar rezystancji cewki między pinem 1 i 3 według książki powinna wynosić 0.8Ω , ale u mnie miernik pokazuje 2.7Ω i wszystko śmiga
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Najpewniejszy jest komp. Metoda z odpinamiem cewki działa tylko wtedy jak praktycznie nawet na wolnych obrotach ona nie pracuje i silnik nawet na wolnych obrotach już nie pali na ten cylinder. Jak dopiero zaczyna, strzelać, szarpać w ten sposób tego nie sprawdzisz
Opublikowano
Najpewniejszy jest komp. Metoda z odpinamiem cewki działa tylko wtedy jak praktycznie nawet na wolnych obrotach ona nie pracuje i silnik nawet na wolnych obrotach już nie pali na ten cylinder. Jak dopiero zaczyna, strzelać, szarpać w ten sposób tego nie sprawdzisz

A tak zapytam kolegów czy sterownik MS 42 i 43 pozwala podejrzeć pracę cewek w INPIE :?: Bo niestety u Siebie nie mam takiej możliwości, ale u mnie siedzi MS41

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wypada zapłon to widać to na korekcjach cylindrów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak wypada zapłon to widać to na korekcjach cylindrów.

No ok, ale jakich wskazań Się spodziewać??Czy korekcje lecą na max czy będą stać nieruchomo :?: Bo z tego co kojarzę to od zawsze "jakieś" korekcje miałem na cylindrach a wypadania zapłonu nigdy nie stwierdziłem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lecą do góry, w Twoim sterowniku jest inna skala, ale też powinno to widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Korekta. Na zimnym silniku nie chodź jedna cewka. Świece nowe. Kasuje błąd i chula. Jak jest ciepły silnik to wszystko jest ok. Odpala na wszystkie cylindry. A może to wtrysk?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamieniałeś cewkę na tym cylindrze z inną?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zamieniałeś cewkę na tym cylindrze z inną?

Tak wymieniłem cewka na używana oryginalną. Teraz hula.

ISPA/P prawdę Ci o Twoim BMW powie.