Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czytałem na wszystkich forach ale co osoba to inna kolejność

Układ mam pusty płyn spuszczony +z bloku silnika trochę wyleciało.Kupiłem 6l prestone a 300ml miałem obecnie jeszcze moze starczy

Sprawa ma się tak może mi ktoś pomóć w kolejności odpowietrzania? jedni mówią poluzowąc wszystkie odpowietrzniki kluczyk na zapłon temperatura 32stp nawiew na min i wlewac płyn aż pojawi się w odpowietrzniku przy korku wlewu i dziwnym trafem jak robiłem to 3 lata temu to miałem płynu w zbiorniczku nalane po sam CZUBEK a i tak z odpowietrznika obok wlewu nie wypłynął.. chodzi mi o prawidłową kolejność

wiem,że pierw przy wlewie,potem egr,potem za zaworem egr a na końcu przy ścianie grodziowej od ogrzewania

ale jak zalać ten płyn po raz pierwszy? wszystkie odpowietrzniki poluzować? i ile wlewać..?

Opublikowano
To nawet nie jest z dokumentacji BMW tylko z książki "Sam naprawiam samochód, BMW serii 3" którą oczywiście posiadam, warto ją mieć wiele ciekawych rzeczy można się o aucie dowiedzieć i nie trzeba szukać po forach informacji, które jak widać nie zawsze są rzetelne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest, bo to tis, a autor książki o której wspominasz na tym się opierał :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
chodz pisze,że podczas napełniania zbiornika mają być otwarte wszystkie odpowietrzniki i płyn ma wypłynąc pierw odpowietrznikiem głównym przy wlewie i powrotnym a to raczej nie do końca tak.Pamiętam jak to robiłem 3 lata temu płyn był nalany do KRAWĘDZI samej a i tak jeszcze przed odpowietrznik się nie przelał.. praktycznie nie miałem już gdzie wlać płynu,żeby mi się nie wylewał ze zbiorniczka a w korku obok po odkręceniu był płyn ale nie na tyle,żeby wypłynął... dopiero po uruchomieniu auta wypływał.. a tu pisze,że podczas napełniania ma wypływać :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nawet nie jest z dokumentacji BMW tylko z książki "Sam naprawiam samochód, BMW serii 3"

Napewno najpierw było SAM NAPRAWIAM a poźniej na podstawie tej książki zrobili TIS:)

Opublikowano
Może źle napisałem i przy okazji się pomyliłem chodziło mi o zdjęcia, że ktoś zapozyczyl je do instrukcji. Nie wiedziałem że to typowa "Bemkowa"