Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj stałem się posiadaczem E39 530D 2002rok TOURING. Niestety już dzisiaj uwaliłem czytnik i mam nadzieję, że uzyskam tu pomoc

https://www.olx.pl/oferta/naprawa-czytnikow-navi-bmw-mk3-mk4-brak-obrazu-nieudana-aktualizacja-CID619-IDfbTAt.html#de6eb8ee9c może ktoś korzystał?

Posiadam takie o to "rzeczy" w tylnych schowkach i chciałem zapytać, czy posiadam tuner TV (w opcjach navi nie było nic takiego do wyboru).

https://naforum.zapodaj.net/images/f105afcc6a62.jpg

https://naforum.zapodaj.net/images/9969e75b51a8.jpg

Światła drogowe świecą mi na dwa różne kolory, lewy prawie na biało, prawy żółty wpadający jakby w różowy. Czy żarniki OSRAM NIGHT BREAKER to dobry wybór? Zależy mi bardziej na dpbrym świetle w nocy niż na ekstra wyglądzie.

Prawy halogen nie świeci, pewnie też żarówka do wymiany.

Olej do wymiany, był 5W30 - na taki też chce wymienić. Może polecacie jakiś konkretny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skąd pewność, że uwaliłeś czytnik?

To co masz pod prawą zaślepką w bagażniku to głośnik basowy.

Z lewej strony masz czytnik dvd i wzmacniacz pod nim.

Tuner TV, jeżeli jest, jest zamontowany w bagażniku pod podłogą, bliżej tylnej kanapy.

Światła drogowe czy mijania świecą na dwa różne kolory?

Żarniki to xenon, a xenon to światła mijania.

pzdr

yaz

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Co do świateł to oczywiście pomyłka, chodzi o światła mijania - te OSRAM są ok?

A czytnik raczej uwaliłem próbując wgrać inny soft:

wyskoczyła informacja o aktualizacji oprogramowania, ekran zrobił się czarny, po 15minutach wypluł płytę i na navi byla informacja, ze coś poszlo nie tak i trzeba zajrzeć do instrukcji użytkownika (tyle zrozumiałem), nacisnałem OK i czytnik tak jakby caly czas sie resetował, obraz czarny-lekko podswietlony, od czasu do czasu mrugnie, radio gra na czytniku nie świeci sie dioda POWER, mieli coś od czasu do czasu i zapala i gaśnie podświetlenie przycisku od wyjmowania płyt.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz zwykłe reflektory to będą ok a jak ksenony to oczywiście nie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żarniki jakie byś nie kupił będą lepsze od tych, które masz aktualnie.

Kup sobie np. Osram Xenarc lub Osram Cool Blue Intense.

Co do czytnika to przy wgrywaniu softu musisz zapewnić dobre źródło zasilania. Aku musi być w pełni sprawny.

Nagraj jeszcze raz soft na płytę, najmniejszą prędkością i spróbuj jeszcze raz wgrać.

Producent oleju to również kwestia uznania. Lej dedykowany i będzie dobrze. Możę być 5w40, 5w30.

pzdr

yaz

Opublikowano

Ok,dzięki.

Pytania mam jeszcze odnośnie telefonu oraz webasto.

Posiadam fabryczny telefon w podłokietniki, ktory po wyjeciu nie wykazuje oznak "życia", pod nim jest przełącznik 0/1.

Czy jest możliwość u mnie zrezygnowania z fabrycznego telefonu i skonfigurować zwykly smartfon? Jeżeli tak to gdzie znajdę kod z bluetooth? Myślałem, że nad czytnikiem w lewym schowku, ale jak widać nic tam nie ma.

Druga sprawa to webasto. Wraz z kluczykami dostałem dodatkowy pilot z przyciskami ON i OFF z taka krótka antenką. Próbowałem włączać gdy samochód był zamknięty, otwarty oraz przy wlozonym kluczyku do stacyjki. Nie zaobserwowałem, żadnych zmian. Sprzedający poinformował mnie, że jest tu odblokowana funkcja zaprogramowania webasto na dwa czasy z dużej navi, ale z tego co czytałem to chyba chodzi tu o "przeeietrzenie" auta i jest to funkcja, której nie trzeba odblokowywać?

Webasto posiadam z lawej strony nadkola (od kierowcy). Sprzedajacy pokazywał mi te czasy na menu niemieckim, przy probie wgrania polskiego softu coś poszlo nie tak ale czytnik już jest w naprawie.

Zastanawia mnie również ciągły brak godziny i daty, jeszcze przed uwaleniem czytnika po uruchomieniu auta, ikona GPS po krótkim czasie zapalała się na zielono, ale godzina i data była z pustymi miejscami. Czy po sygnale z GPS nie powinna ustawić się automatycznie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Telefon, który masz jest bezprzewodowy i umożliwia korzystanie z zestawu głośnomówiącego.

Musisz w tę słuchawkę włożyć baterie, chyba trzy paluszki.

On działa na kartę SIM, pełnowymiarową, wielkości karty do bankomatu ;)

Natomiast, żeby móc sparować inny telefon prze BT, musisz posiadać moduł BT, a prawdopodobnie go nie posiadasz. Najlepiej rozkoduj VIN i będzie wszystko jasne.

Pilot do webasto również wymaga baterii. Podczas wciskania przycisków na nim mruga dioda?

Jeżeli mruga, a webasto się nie uruchamia to najpewniej jest coś z piecem nie halo.

Pilotem uruchamiasz webasto na wyłączonym zapłonie. Kluczyk nie może być przekręcony w stacyjce.

Z poziomu navi jest możliwość ustawienia dwóch konkretnych godzin, przy których załączy się albo webasto albo przewietrzanie.

To czy załączy się jedno lub drugie zależne jest to od temperatury zewnętrznej. Webasto załączy się kiedy na zewnątrz jest poniżej 16C.

Warto pamiętać o ustawieniu pokrętła w środkowej kratce na czerwone kropki i ustawienia temperatury np. na 23C na panelu klimatronika.

Godzinę i datę ustawiasz na navi w menu ustawienia. Wtedy pojawią się na ekranie.

p.s. zielona ikonka GPS jak się przyjrzysz to satelita ;)

pzdr

yaz

Opublikowano

Gdzie mógłbym rozkodować VIN?

Dioda na pilocie się nie zapala, pewnie baterie do wymiany.

Pytanie mam odnośnie :

Warto pamiętać o ustawieniu pokrętła w środkowej kratce na czerwone kropki i ustawienia temperatury np. na 23C na panelu klimatronika.

NIe bardzo rozumiem, mam to ustawić przed wyłączeniem zapłonu?

Opublikowano
O czerwonych kropkach to musisz pamiętać ogólnie :wink: a VIN rozkodujesz tu --> https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/online
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytanie mam odnośnie :

NIe bardzo rozumiem, mam to ustawić przed wyłączeniem zapłonu?

To jest zwykłe pokrętło mechaniczne. Możesz je przestawiać kiedy i jak chcesz.

Chodziło mi o to, że musi ono być ustawione na przepływ ciepłego powietrza (czerwone kropki), żeby webasto miało którędy dmuchać na szybę.

pzdr

yaz

Opublikowano

Rozumiem.

Pytanie jeszcze odnosnie BT. Czy jest możliwość instalacji takiego oryginalnego modułu BT?

W podsufitce w lewym rogu przedniej szyby posiadam dość spory mikrofon.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko się da, pytanie tylko czy chcesz się w to bawić.

Ori zestaw coraz trudniej znaleźć, a niektóre dostępne z reguły nie są kompletne.

Mikrofon, który masz jest prawdopodobnie pozostałością po cyfrowej zmieniarce z modułem BT.

Oryginalny mikrofon jest przy przycisku szybra, ukryty pod plastikową zaślepką.

Na twoim miejscu poszedłbym chyba w tę cyfrową zmieniarkę jeżeli chcesz mieć zestaw głośnomówiący, a nie szarpał się z ori dinozaurem.

pzdr

yaz

Opublikowano
I czy możliwe jest to, że seryjnie moge regulować prędkość na tempomacie przyciskami na kierownicy jak i pionowym pokrętłem z ikoną predkosciomierza przy włączniku świateł?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...

Co ciekawe nie zauważyłem tu webasto, ani otwierania bram przyciskami przy szyberdachu.

Webasto to opcja 536, ale w dieslach to chyba był standard i pewnie z tego powodu nie ma jej u Ciebie w VIN.

Natomiast pilot otwierania bram to

S319 Integrated universal remote control

Według powyzszego posiadam rowniez regulowane zawieszenie. Moze mi ktoś to wyjaśnić czy chodzi o sam tył czy przód też?

W turasie regulowana jest tylna oś.

I czy możliwe jest to, że seryjnie moge regulować prędkość na tempomacie przyciskami na kierownicy jak i pionowym pokrętłem z ikoną predkosciomierza przy włączniku świateł?

To pokrętło przy włączniku świateł nie służy w żaden sposób do regulacji prędkości. Tym pokrętłem regulujesz natężenie podświetlenia wnętrza.

Poczytaj instrukcje obsługi, bo za chwilę ten temat będzie dotyczył całego wyposażenia i liczył kilkanaście stron.

pzdr

yaz

Opublikowano

Jak chcesz regulować prędkość tempomatu pokrętłem od regulacji natężenia oświetlenia wnętrza?

Opublikowano
No tak... wydało się, że jestem zielony w tych tematach. Dobrze, że mam polską instrukcję do navi bo faktycznie temat mógłby ciągnąć się niewiadomo jak długo. Dzięki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie bój nic, każdy kiedyś był zielony i pewnie nadal jest w niektórych kwestiach, jeżeli chodzi o e39.

Natomiast niektóre kwestie były już poruszane na forum, warto poszukać.

Warto również przejrzeć instrukcję obsługi, tam wbrew pozorom jest sporo przydatnych szczegółów.

pzdr

yaz