Skocz do zawartości

Wali dyfer na zimnym + syczenie przy 3tys obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu nowy więc witam wszystkich :)

E46 N42B18 2003r

Mam 2 problemy:

1. Na zimnym silniku wali mi z okolic dyfra lub dyfer, szarpie przy cofaniu lub ruszaniu z 1ki. Jest walenie + szarpanie ale tylko na zimnym silniku, jak się rozgrzeje to jest oki. Dodatkowo WAŻNE wtedy gdy tak szarpie i wali to spadają mu obroty do 500 przy ruszaniu z 1ki lub cofaniu. Jakby słabo reagował na gaz. Gdy się nagrzeje to jest oki. Co to może być?

2 lata temu miałem robiony remont silnika gdyż ten bardzo dużo palił oleju, możliwe że słaba reakcja na gaz na zimnym związana jest z tym że kiedyś przepalał bardzo dużo oleju i się coś pozatykało katalizator czy sondy uszkodziły, ma to wpływ? Ale dziwne jest to szarpanie i walenie na zimnym z dyfra, a na ciepłym już nie.

2 sprawa. Jakiś czas temu miałem robiony alternator, regenerowany... No i od tego czasu gdy dochodzę to 3 tys obrotów to mi coś syczy pod maską... Przy włączonej klimie jest to dobrze słychać ale i bez klimy jest słychać syczenie, mniej ale słychać...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może alternator stawia opór, nie grzeje się? Pasek jest ok? Błędy sprawdzałeś? Olej w dyfrze wymieniałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Alternator się nie grzeje, dobrze ładuje. Błędów nie mam żadnych.

Czy pasek jest ok to trudno mi stwierdzić, może po prostu za luźno lub za mocno został założony?

Oleju w dyfrze nigdy nie wymieniałem, nie ma wycieków.

Co do dyfra to także jest słychać lekkie puknięcie z tyłu przy zmianie biegów ale to chyba standard w e46

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Standard może nie, ale sporo egzemplarzy ma tej problem - dyfer lub półosie, ze wskazaniem na te drugie. Pasek nie ma pęknięć? Nie jest wyślizgany?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ogólnie to cały układ napędowy do sprawdzenia. Może to być łącznik elastyczny jak mówisz, może to być luz na krzyżakach w wale napędowym (bardzo możliwe), mogą to być zużyte lub pęknięte tuleje dyfra (szczególnie tuleja nr 9), tuleje mocowania tylnich sanek też przydałoby się sprawdzić