Skocz do zawartości

[E39 M54] Płyn chlodniczy ucieka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od dwóch dni borykam się z uciekającym płynem chłodniczym.

Zdjąłem osłonę od dołu i obok chłodnicy znajduję się taka owa część (patrz zdjęcie)

g6uIm0R.jpg

Filmik:

Gdzieś stamtąd ucieka płyn.. Przejadę się kawałek powiedzmy 5km stanę gdzieś na parkingu i zgasze silnik to po 15 minutach jest już kałuża..

Ktoś miał podobny problem ?

Pozdrawiam

Edytowane przez honeyowsky
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twierdzisz, że z dodatkowej pompki Ci cieknie?

Ale cały dół chłodnicy jest w płynie, chyba z góry gdzieś cieknie, pompa wody, termostat, góra chłodnicy?

Jak z tej pompki to może wystarczy węże dobrze podłączyć?

Opublikowano
Twierdzisz, że z dodatkowej pompki Ci cieknie?

Ale cały dół chłodnicy jest w płynie, chyba z góry gdzieś cieknie, pompa wody, termostat, góra chłodnicy?

Jak z tej pompki to może wystarczy węże dobrze podłączyć?

Ciężko cokolwiek zobaczyć od góry, niestety.

Dodałem teraz filmik, jak możesz to zobacz może coś będzie widać, zaraz wrzucę drugi na którym może nieco więcej będzie widać.

Na tym drugim filmiku to już po zgaszeniu auta, jak widać nic nie kapie już, aby kropla wisi na tej pompce ( a tak w ogóle co to za pompka ?)

Opublikowano
Wywal wisko, osłonę chłodnicy i wtedy sprawdzaj.

Szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jak do tego się zabrać :oops:

A jeżeli to pompka wody to wytrzyma to trasę 1500km, czy lepiej nie wybierać się w taką podróż ? Jestem obecnie na wyjeździe zagranicznym autem właśnie i zastanawia mnie to czy nie stanie się nic poważnego przy powrocie do kraju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

rzejadę się kawałek powiedzmy 5km stanę gdzieś na parkingu i zgasze silnik to po 15 minutach jest już kałuża..

I Ty się pytasz czy 1500km zrobi? :D

Gdzie jesteś?

Klucz 32 (chyba) z długą rękojeścią, długi śrubokręt do blokady wisko przy odkręcaniu. Reszta to już łatwizna.

Pompę wody za kilkaset pln kupisz, zmiana to kilka śrub 10, czy 8mm, kilka godzin roboty nawet dla nowicjusza ;)

Opublikowano

I Ty się pytasz czy 1500km zrobi? :D

Gdzie jesteś?

Klucz 32 (chyba) z długą rękojeścią, długi śrubokręt do blokady wisko przy odkręcaniu. Reszta to już łatwizna.

Pompę wody za kilkaset pln kupisz, zmiana to kilka śrub 10, czy 8mm, kilka godzin roboty nawet dla nowicjusza ;)

A nie da się pompy wymienić od dołu ?

Wystarczy, że tak powiem odpiąć starą i wpiąć nową ?

#edit

Dzisiaj na spokojnie popatrzyłem i ewidentnie cieknie z tej dodatkowej pompki w miejscu zaznaczonym na zielono:

lTo21wC.jpg

Pytanie mam czy orientuje się ktoś jaki rozmiar oringu tam idzie ? Według mnie wymiana oringu załatwi sprawę.