Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, Panowie problem.

Od pewnego czasu zauważyłem przy gaszeniu takie terkotanie, jakby coś było luźne. Nie jest to dwumas ( test 5bieg do oporu przy 30km/h wzorowy) nie jest to sprzęgło - bierze idealnie, nie ślizga się. Problem występuje również przy powolnej jeździe na kostce brukowej - coś tłucze i terkocze głucho. Występuje to też na półsprzegle - jak dam za mało gazu i obroty spadną poniżej 600. Zawieszenie mega wyszarpane na stacji diagnostycznej i nic, dobre 30 min sprawdzali mi samochód. Przebieg 120k km. Co by to mogło być?

Problem zauważyłem po delikatnym uderzeniu w mój samochód (uderzyła we mnie dziewczyna, wyjeżdżając z posesji) - generalnie oprócz nowych drzwi, kawałka nowego błotnika i lekko uderzonej felgi (odrapana) - nic się nie stało, prędkość była bardzo mała (jechałem przez wioskę) - zbieżność ok, felga prosta itp itd. Mogło się coś tam poluzować przez to?

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
poduszka raczej nie, bo przy gaszeniu by silnikiem szarpało - nic takiego nie ma, na pewno jest to jakiś element luźny, więc odrzucam sprzęgło dwumas, po prostu jak są niskie obroty (za mało gazu na półsprzęgle) logiczne, że samochodem telepnie, a jak telepnie to luźny element powoduje właśnie ten dźwięk. Upewnia mnie to dlatego, że podczas jazdy na kostce brukowej słychać dokładnie to samo stukanie, więc nie ma szans, że to sprzęgło/dwumasa.

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałeś zdejmowany ten błotnik jak rozumiem, zbiornik na płyn spryskiwaczy jest zamocowany prawidłowo?
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

te głuche stukanie na nierownościach było delikatnie słyszalne już przed kolizją, ale teraz się nasiliło, bo dodatkowo słychać ten dzwięk na niskich obrotach (przy półsprzęgle) - czyli coś tam lata luźno i rezonuje, pytanie co..

zbiornik do spryskiwaczy nie był ruszany, to była kosmetyczna obcierka, a nie dzwon :D

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
prawy tył - ucierpiały drzwi tylko i minimalnie felga, razem z 20cm kawałkiem błotnika, także kosmetyka. Byłem samochodem na geometrii i jest ok, to samo felga z oponą - minimalne odrapania i dwa 2 centymetrowe ubytki w feldze, nie wpływające na bezpieczeństwo.

6CiWSrm.png

Opublikowano
Proponowałbym ściągnięcie boczku z drzwi i popatrzenie tam. Ale widzę, że pisałeś wyżej, że juz przed "stłuczka" to delikatnie słyszałeś. Więc to nie drzwi skoro były wymieniane. Może coś w bagażniku w nadkolach tam gdzie jest akumulator itd ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie sprawdzałem, zlecę mechanikowi, z boczkiem z drzwi jest ok.

Jaka rura od powietrza?

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wąż co idzie od skrzynki filtra powietrza? jest wszystko ok, nic tam nie jest luźne..

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obłęd.. winne okazały się kompletnie rozje*** klocki hamulcowe... Popękane wpadały w mega wibracje na nierównościach i podczas gaszenia samochodu. Tragedia.

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Galfer FDT 1055, miały wytrzymywać 700st, faktycznie wytrzymywały dużo, współczynnik tarcia bajeczny, hamulec żyleta, niestety 25tys km i dosłownie się rozje*aly - pęknięcie poprzeczne na prawie całej długości klocka i odklejenie się okładziny od płytki nośnej. Masakra, nie spodziewałbym się, że takie coś może powodować takie wibracje :o ja już chciałem wymieniać dwumas, sprzęgło, pół zawieszenia.. a tu winne okazały się klocki.. po jeździe na kostce brukowej miałem wrażenie, że samochód się rozsypie - tak tłukło.. przy gaszeniu to samo.

na pocieszenie dodam, że mimo takiego przebiegu na tych klockach i tym, że od zakupu minęły już 2 lata producent kazał je odesłać - przyśle drugie, więc będzie na później, ponoć już poprawiona wersja, czyli widocznie mieli więcej takich reklamacji.

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jednak przedwczesny entuzjazm, dalej stuka przy nierównościach i przy gaszeniu, już nie wiem sam co to może być..

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obawiam się, że to jest zbyt ciche. Spróbuję.

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
będę sprawdzać u mechaniora, ale to chyba dopiero po zimie, bo teraz nie dostanę urlopu,a dwa - nie mogę się pozbawiać samochodu na kilka dni, bo jest mi potrzebny do pracy. Także dopiero na wiosnę najprawdopodobniej będę dokładniej analizować przy okazji wymiany zawiasu i sprężyn na Eibach.

6CiWSrm.png

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzisiaj, przy przedzimowym serwisie, zauważyłem niedokręcony tunel powietrzny, idący do airboxa, śrubka była luźno i sam dolot "latał" podczas mocniejszego nacisku. Po dokręceniu, jak ręką odjął, a ja już chciałem pół samochodu wymieniać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

6CiWSrm.png