Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem że tematów na forum jest duzo lecz przewertowałem kilka stron i nie znalazłem rozwiązania.

pacjent bmw e46 320i 170KM + LPG

problem : nie uruchamia się wentylator chłodnicy.

2 dni temu po dolaniu płynu chłodniczego do zbiornika zapomniałem go dobrze dokrecic. Po przejechaniu z 20 km nagle zaczelo mi sie dymić z pod maski i wyciekał z duzym cisnienem płyn z korka. Dokręciłem go dobrze pod domem i rano pojechałem po płyn zeby uzupełnić. Wlałem z 2 L płynu i ujechałem z 20 KM i nagle temperatura skoczyła na czerwony wskaźnik. Włączyłem gorący nawiew żeby to zbić ale to nic nie dało. W pewnym momencie zaczelo sie kopcić z pod maski to zjechałem i po otwarciu maski wydobywała się para gdzieś z prawej strony po środku zbiornika wyrównawczego ( nie szło zobaczyć przez filtr powietrza który zasłania wszystko ). Odczekałem chwile - dolałem wody i pojechałem pod dom do którego jechałem ( 2-3km ). Pod domem poczekałem aż wystygnie silnik i dolewając wody odpowietrzyłem go. Chłodnica była gorąca, przełączył się na gaz i grzał z nawiewu w środku samochodu - pomyślałem ze już wszystko ok i wracając do domu po drodze znowu się zagrzał i musiałem zbić ciśnienie odkręcając śrubkę odpowietrzającą ( znowu dym i ciśnienie z okolic połowy zbiornika wyrównawczego ). Jak zajechałem pod dom to zauwazylem ze zostawiam ślad wody za sobą wiec jak juz zaczyna dymic i syczeć to wycieka wtedy woda - tez nie wiem skąd. Dzisiaj znowu dolałem wody oraz probowalem na kanale zlokalizować skąd się leje woda oraz odnaleźć czujnik cieczy w chłodnicy ale nie potrafiłem go znaleźć i widzialem tylko spływającą wode po zbiorniku wyrównawczym. Zauwazylem miedzy innymi ze nie uruchamia się wentylator a chłodnica gorąca u góry i na dole. nie włącza się również jak odpalam klime. Jutro sprawdze bezpiecznik 37 ale chcialem zapytac co jeszcze moge sprawdzić zanim oddam go do mecha ? jestem ogólnie samoukiem - nie mechanikiem :P

sorki za obszerny opis

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy wentylator działa na krótko, pewnie nie, z reguły przyczyną jest moduł na wentylatorze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzisiaj zaglądam a tam płyn w zbiorniku wyrównawczym jest ( mimo iż chyba pokazuje na desce rozdzielczej ze mało płynu w chłodnicy, nie wiem czemu ), pływak w zbiorniczku jest uwalony wiec raz wychodzi do góry raz nie

Bezpiecznik jest OK.

Na 3cim zdjęciu na dole jest czujnik temperatury wody ? to on odpowiada za uruchamianie wentylatora po osiągnięciu temperatury ? jeżeli to nie on to gdzie mogę go szukać ?

( wybaczcie że nie edytowałem poprzedniego posta - zapomniałem :/ )

Y0c42wm.jpgoZVPVxT.jpgaE67QVd.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak to czujnik temperatury na wejściu do chłodnicy, jego wskazania odczytasz programem diagnostycznym. Wygląda na to, że masz dalej powietrze w układzie. Ale to nie zmienia faktu, że przy klimie wentylator powinien po chwili ruszyć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
a skąd pewność żę jest powietrze? jak robie wg. instrukcji odpowietrzania to z nakrętki odpowietrznika leci woda. Z nawiewu leci gorące powietrze i przełącza się na GAZ - a gdy miałem zapowietrzony to wiało zimnym powietrzem i nie chciało przerzucić na GAZ. Termostat puszcza dalej bo czuje na parowniku że jest gorący i chłodnica wczoraj była dosłownie cała gorąca. Włączając klime nic sie nie zmieniało poza słyszalną zmianą pracy silnika przy naciśnięciu przycisku klimatyzacji
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Źle odczytałem poprzedni post. Podłącz wentylator na krótko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie się wpinałeś? Przy samym wentylatorze czy we wtyczce? Chodzi o sprawdzenie modułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

mech mówi że na 99% uwalony moduł wentylatora.

a wyciek płynu i ciśnienie to normalne jak sie zagotuje auto - zeby nie rozsadziło chłodnicy ..

tyle ze mowi ze nowe wentylatory chodzą po 600 zł..

jak tego szukać na allegro ?

Opublikowano

Podłączę się pod temat jak sprawdzić wentylator chłodnicy w m47n na krótko? mam go wymontowanego i sa tam trzy piny we wtyczce.Podłączyłem brązowy do -akumulatora a biały bodajże do + i został jeden cieniutki kabel ale nic nie zaregowało

pytam bo czyściłem wiatrak a czekam na turbo i chciałem sprawdizć sobie go

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież w inpa możesz go uruchomić :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

mechanik stwierdził że spalił sie moduł wentylatora ( było zwarcie przed modułem, co upaliło moduł ).

Zamowil wiatrak używke i chyba przełozył sam moduł.

Dodatkowo wyszedł strzelony zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego. Mysleli ze to przelew w zbiorniku ale jednak był uszkodzony.

Odebrałem zapłaciłem .. a tu nastepnego dnia znowu sie grzeje jak jade.

Tyle że teraz przy klimie sie wiatrak włącza ale teraz chłodnica jest zimna i chyba sie termostat nie otwiera - a otwiarał się wcześniej bo chłodnica była gorąca.

Ogólnie żeby móc gdzieś dalej jechać to przy wzroście temperatury otwieram okno kieruje nawiew na zewnątrz auta i włączam full grzanie na full nawiewie.. ale tak sie jeździć nie da.. w środe zawoże na poprawki zobaczymy co wyjdzie..

czy termostat mógł nagle przestać działać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Źle odpowietrzony układ.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

właśnie chyba nie bo dolałem niby z 1L Płynu i poczekałem aż ostygnie. Zgodnie z insstrukcją odkręciłem śrubkę odpowietrznika, włączyłem gorący nawiew na 2, i po chwili zaczał pluć wodą ze śrubki więc nie było sensu upuszczać płynu bez sensu.

Oddalem go dzisiaj na poprawkę bo mi nagle po wymianie zbiorniczka wyrównawczego przestały świecić ringi ( tylko po stronie kierowcy )

Opublikowano
Dotknij wąż za termostatem to się dowiesz czy się otwiera. Gorący nie będzie ale na pewno nie zimny. Zresztą możesz też dotknąć chłodnicy czy jest ciepła na dole. Jak będzie ciepłe to otwiera duży obieg.
Opublikowano

wąż za termostatem gumowy i ciepły - chłodnica na dole zimna jak lód. Wąż przed termostatem gorący i nie dało się go nacisnąć czyli nie puszczał dalej.

Wymienili termostat i chyba teraz śmiga wszystko ok. także 800 zł poszło w ( wiatrak + zbornik wyrów + termostat + robota ) ..