Skocz do zawartości

E46 318D 116 km 2003r. Problem z mocą. Dym z pod maski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Może ktoś z was przechodził przez podobny problem i będzie w stanie udzielić mi jakiś informacji porad

To moje pierwsze zakupione E46 wcześniej jeździłem E38 z silnikami powyżej 3 litrów więc diesel to dla mnie nowość ( Auto kupione dla żony)

Kupiłem auto jakiś miesiąc temu . Mało jeździłem tylko kilka kilometrów dziś pierwszy raz wyjechała w 300 km trasę i pojawiło się kilka problemów na które wcześniej nie zwróciłem uwagi.

Pierwszy z nich to przy odpalaniu samochodu czuć i słychać że mu ciężko dość mocno drga ( odpala dość szybko) ale myślałem że to wina zaślepionych klapek ( Podobno zaślepionych) To samo przy gaszeniu mocne drganie .Dwumasa ???

Druga sprawa to objawy jakby się ślizgało sprzęgło ale nie do końca . Auto zachowuje się przy gwałtownym przyśpieszaniu jakby nie miało mocy . Obroty wchodzą silnik głośniej chodzi ale samochód jedzie tyle ile wcześniej praktycznie brak przyśpieszenia i nagle po chwili obroty lekko spadaja do momentu jak przed wciśnięciem gazu (gaz dalej wciśnięty ) i samochód jakby łapie więcej mocy i zaczyna przyśpieszać . Gdy bardzo powoli dawkuje gaz auto przyśpiesza ( mimo tego i tak czuje że brak mu mocy ) Sprzęgło czy może turbo ??? przy okazji auto nie pali więcej niż powinno ekonomizer normalnie wszystko pokazuje ( średnie spalanie trasa 5l-5,5l/100 miasto około 8l/100)

Ostatnia objawa to gdy rano odpalam samochód i jest ciemno, a włącze światła widzę że z pod maski ucieka dym ... Czuć nawet spaliny przy włączeniu nawiewu w samochodzie ( Kolektor uszkodzony ?? Turbina puszcza ?? ) Czasem nawet w dzień można zobaczyć uciekający dym z pod maski delikatnie

Nie wiem czy może wszystkie te objawy nie są ze sobą powiązane ale może ktoś z Państwa przechodził przez podobny problem i może coś doradzić

Dziękuje serdecznie za wszystkie porady :) Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
318d nie ma klapek w kolektorze. Drgania przy gaszeniu to mogą być poduszki silnika. Sprzęgło do wymiany. Sprawdź czy nie jest mokro koło wtryskiwaczy oraz stan łącznika elastycznego wydechu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jeśli chodzi o łącznik elastyczny od razu po kupnie pękł wydech Zaraz za łącznikiem i był spawany... Jeśli chodzi o łącznik nie widziałem żadnych innych dziur. Jeśli koło wtryskiwaczy jest mokro to na co mogę się szykować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na wymianę przewodów przelewowych lub/i podkładek pod wtryskiwaczami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.